Σοφία Βούλτεψη: Λύπη και οργή για την ΕΡΤ

«...Όπως ξέρετε, αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ όχι μόνο δεν ευχαρίστησε κανέναν, αλλά, όπως είπα και χθες, έχουμε να κοιμηθούμε τρεις νύχτες. Το μαύρο δεν αρέσει σε κανέναν.

Η ΕΡΤ, όμως, έριχνε μαύρο για πάρα πολύ καιρό. Και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις πλειοψηφίες των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, είναι ότι ρίχνουν μαύρο σε όλη την ενημέρωση μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Η ρήση η οποία υπάρχει ως moto στην Ένωση Συντακτών είναι αυτή του Μάγερ: «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, εμείς στην Ένωση Συντακτών -και το ξαναλέω, γιατί προφανώς δεν ακούστηκε πολύ καλά χθες- όταν ήμασταν στα διοικητικά συμβούλια, κοιτάζαμε αν πρόκειται να βρίσκεται στη χώρα ξένος ηγέτης και δεν κάναμε απεργία εκείνη τη μέρα.

Όταν ξεκινούσαμε μια απεργία, βλέπαμε τι υπάρχει εκείνη τη μέρα, για παράδειγμα αν υπάρχει κάποια σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή. Όταν ήρθε, όμως, ο κ. Ολάντ, έγινε σκόπιμα απεργία σε όλα τα Μέσα. Και τότε ήταν μαύρο και περπατούσε χωρίς ήχο ο κ. Ολάντ, χωρίς να μπορούν να πάρουν δηλώσεις και pool τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, που τώρα κόπτονται επειδή υπάρχει μαύρο. Δεν πήραν, όμως, τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου το EBU και όλοι αυτοί στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας. Και τότε, δεν ασχολήθηκε κανείς.

Σιγούν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Και μου δίνεται η εντύπωση ότι η Βουλή αναγκαστικά με κάποιο τρόπο παίρνει μέρος στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας βρίσκεται σε μόνιμη συνεδρίαση μέσα στο κτήριο της ΕΡΤ, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης διαλύονται. Με ευθύνη τους εδώ και δύο χρόνια έχουν κλείσει δέκα Μέσα Ενημέρωσης.

Προχθές, είχαμε το δεύτερο κύμα απολύσεων στη «Βραδινή», μέσα στην απόλυτη σιωπή. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε αυτό; Διότι είχαν μάθει να κηρύσσουν απεργίες στην ΕΡΤ, όπου όλοι μπορούσαν να απεργούν χωρίς να απολύονται. Και όχι μόνο χωρίς να απολύονται, αλλά και πληρωνόμενοι.
Καταθέτω στα Πρακτικά το ρεπορτάζ από το «Έθνος» του Ιανουαρίου του 2012, όπου αποδείχθηκε ότι το 92% των απεργών της ΕΡΤ είχαν μπει ως προσωπικό ασφαλείας και είχαν πληρωθεί σε εκείνες στις απεργίες.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω να πω εδώ είναι ότι αυτή τη στιγμή δίνεται η χαριστική βολή σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Έχουν κλείσει -επαναλαμβάνω- ο «Flash», το «Alter», ο «Ξένιος» η «Ελευθεροτυπία», ο «Αδέσμευτος Τύπος», η «Αυριανή», ο «Φίλαθλος», η «Εξέδρα» και τώρα η ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η ΕΣΗΕΑ, κατά τη γνώμη μου, και όχι η Κυβέρνηση.

Διότι η Κυβέρνηση το λάθος το οποίο πιστεύω εγώ ότι έκανε ήταν το εξής: Δεν έκανε αυτό στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Χριστοφιλοπούλου την κρίσιμη στιγμή. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η ΕΡΤ απεργούσε επί σαράντα δύο ημέρες. Εκεί έρχεται ο ελληνικός λαός και κάνει lockout, αγαπητοί συνάδελφοι. Διότι πληρώνει ο ελληνικός λαός για μία κλειστή ΕΡΤ. Και στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, επί έντεκα συνεχή Σαββατοκύριακα δεν ενημερωνόταν ο ελληνικός λαός από την ΕΡΤ, διότι κάθε Σαββατοκύριακο είχε απεργία. Και όλη η εβδομάδα πήγαινε στράφι μετά, γιατί δεν μπορούσαν να πιάσουν τα νούμερα. Άρα, η ΕΡΤ είχε κλείσει και υπό άλλη έννοια.

Απλώς έχω τη γνώμη ότι την ώρα που γίνεται αυτό, την τριακοστή πέμπτη ημέρα, πάει κάποιος και λέει: «Με συγχωρείτε, κύριοι, προχωράω σε lockout.» Γιατί lockout κάνει αυτή τη στιγμή η «Βραδυνή» και την κλείνει. Αλλά δεν ασχολείται κανείς με αυτούς τους συναδέλφους μας εκεί.

Ούτε ασχολήθηκε κανείς με το λόγο για τον οποίο δεν μπόρεσε το «Alter» να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία. Ο λόγος είναι γιατί δεν το άφηναν, διότι ήταν σε απεργία. Πώς θα αναδιαρθρωθεί ένας Οργανισμός όταν είναι σε απεργία; Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση όταν δεν μπορείς να μεταφέρεις έναν άνθρωπο από το ένα γραφείο στο άλλο και σου κάνει αμέσως απεργία η ΕΣΗΕΑ και όλοι αυτοί;
Και κύριοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξήντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συνεχώς στην ΕΡΤ. Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μαζί τους. Δεν μπορείτε. Είναι εξήντα άτομα συνέχεια εκπομπής.

....Σας λέω –και τελειώνω με αυτό- ότι ο κατάλογος της ανεργίας της ΕΣΗΕΑ είναι μεγαλύτερος από τον κατάλογο των εργαζομένων. Πρέπει να πάρετε θέση πάνω σε αυτό.
Εγώ δέχθηκα ότι μπορεί να ήταν λάθος η στιγμή. Η ΕΡΤ, όμως, ήταν κλειστή σαράντα δύο μέρες στο τέλος του 2012 και έντεκα Σαββατοκύριακα τώρα. Γιατί δεν μίλησε κανείς; Ο εργοδότης - ελληνικός λαός ως πότε θα πληρώνει;...»

(Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος, βουλευτής της Β' Αθηνών, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ. Από δεύτερη ομιλία της στη Βουλή για το θέμα της ΕΡΤ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline