Βασίλειος Οικονόμου: H Υγεία σε σταυροδρόμι

Κύριε Πρόεδρε, χρόνια είχα να ακούσω το «δεν δικαιούται να ομιλεί κάποιος». Ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας είναι αθάνατος! Τέλος πάντων. Τα ζητήματα που ανακύπτουν μ' αυτή την επερώτηση είναι πολύ κρίσιμα, πολύ σοβαρά. Είναι ζητήματα φλέγοντα και για την καθημερινότητα και για την προοπτική της χώρας.

 

Είναι σίγουρο ότι ακούγοντας πώς εξελίχθηκε η φαρμακευτική δαπάνη τη τελευταία δεκαετία, κύριε Υπουργέ, μόνο έκπληξη μπορεί να δημιουργήσει στο μέσο πολίτη αυτή η υπόθεση. Νομίζω ότι αυτό δεν αφορά τον μέσο πολίτη.

Βλέποντας, λοιπόν, τα στοιχεία –θα τα πω χονδρικά, για να μην μπλέξουμε με πολλά νούμερα τους ανθρώπους που θα διαβάσουν αύριο τα Πρακτικά ή που θα μάθουν τη συζήτηση- διαπίστωσα ότι το 2000 γύρω στο 1,5 δισεκατομμύρια σε φάρμακα που πλήρωνε ο ελληνικός λαός μέσω των ταμείων έφτασε το 2009 τα 5,5 με 6 δισεκατομμύρια.

Δηλαδή, ανέβηκε τέσσερις φορές πάνω αυτό που πλήρωνε ο ελληνικός λαός διά των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο. Και ρωτάω: Τι έγινε τέσσερις φορές παραπάνω σε αυτήν την ούτε καν δεκαετία; Αυξήθηκε τέσσερις φορές ο πληθυσμός της χώρας; Αρρώστησε τέσσερις φορές πιο πολύ ο ελληνικός πληθυσμός; Αυξήθηκε τέσσερις φορές η θνησιμότητα σε αυτή τη χώρα; Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Τέσσερις φορές παραπάνω, μάλλον, αυξήθηκε το «πάρτι» και όλη αυτή η ρεμούλα που κάποιοι στο όνομα της υγείας του λαού έπαιξαν εις βάρος του.

Άρα, οι παθογένειες αυτής της χώρας είναι μεγάλες. Θα μου πείτε: αυτό το «πάρτι» και αυτήν την ιστορία την παίξανε πέντε μεγάλοι βιομήχανοι του φαρμάκου και άλλοι τρεις ντίλερ; Όχι, έπεσε και πιο χαμηλά το παιχνίδι. Μπήκαν πολλοί σε αυτή την ιστορία. Άλλωστε, πραγματικά, αν συγκρίνει κανείς το 1,5 δισεκατομμύριο με τα 6 δισεκατομμύρια, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μία μεγάλη αύξηση, η οποία αποτελεί και το κίνητρο για να ασχοληθούν αρκετοί, πάντως όχι ο λαός.

Υπήρξε η ανάγκη, λοιπόν, μίας μεταρρύθμισης και μίας νέας οπτικής για την υπόθεση; Υπήρξε. Αυτή η σύμπτυξη όλων των ταμείων, η εξοικονόμηση χρημάτων, το να μπει ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του, ήταν μία αναγκαιότητα; Ήταν.
Αυτό που έγινε το 2011, λοιπόν, πρέπει να το πιστώσουμε στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

......Οι νεφροπαθείς δεν πληρώνονται ακόμα. Δεν πληρώνονται οι λογοθεραπείες. Υπάρχουν ιδρύματα με βαριάς νοητικής στέρησης παιδιά και ανθρώπους που δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Σας έφερα εδώ την περίπτωση του «Εργαστηρίου» από τα Άνω Λιόσια, σας έφερα την περίπτωση των «Αγίων Αναργύρων», ίδρυμα με φοβερή δουλειά στην Παλλήνη, παραδείγματα συγκεκριμένα. Δεν τα έχει πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Μήπως δεν είναι τεράστιο το ζήτημα των συμβάσεων των χιλίων γιατρών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ; Και ερωτώ εγώ, ρωτάμε εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά: Τις μεγάλες περικοπές ποιος θα τις πληρώσει, δηλαδή το «μάρμαρο» που λέει λαϊκά ο λαός μας; Ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει αυξήσει τη συμμετοχή του; Και είναι ένα θέμα κι αυτό, όπως και το μέχρι πόσο μπορεί να την αυξήσει. Σε ποιον παράγοντα θα πέσουν αυτές οι προσμετρήσεις;

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2011 να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, να προχωρήσει. Να δούμε εάν ο ΕΟΠΥΥ, ο μοναδικός μεγάλος ασφαλιστικός παράγων που διαμορφώνεται στη χώρα κι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, χωρίς να απαξιώνεται πλήρως η παρουσία του κράτους μέσω του ΕΟΠΥΥ και να βάζει τον πολίτη συνέχεια να αυξάνει τη συμμετοχή του, μπορεί να μη ρίχνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Άμα είναι να ρίξει την ποιότητά του στις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν έχει αξία. Το καταλαβαίνετε και συμφωνούμε σ' αυτό.

(Βασίλειος Οικονόμου, βουλευτής Αττικής της ΔΗΜΑΡ. Τμήμα των απόψεων του από τη συνεδρίαση της Βουλής για την πορεία του ΕΟΠΥΥ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline