Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσος χρόνος Πρωθυπουργίας απομένει στον Αντώνη Σαμαρά;

Το μείζον πρόβλημα, που έχει τεθεί πλέον από τις καταλυτικές εξελίξεις –ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία και συνδιαλλαγή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών απόψε το βράδυ-είναι πόσο μακρύς θα είναι τελικά ο βίος της σημερινής Κυβέρνησης και Πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά.

Ερώτημα, το οποίο έχει τεθεί εκ των πραγμάτων και δεν συνδέεται με μια μόνο απάντηση όπως λχ. η υποχρεωτική προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η παραίτηση Σαμαρά. Τα ανοικτά σενάρια για το μέλλον, ακόμα και χωρίς προσφυγή σε εκλογές, είναι τουλάχιστον πέντε μέχρι την λήξη ης τετραετίας.

Τα στατιστικά δεδομένα από το 1974 και η δυναμική των εξελίξεων δεν δίνουν πολλές ελπίδες μακροημέρευσης στη σημερινή Κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Δεν ομιλούμε για τον όποιο επικείμενο απλό ανασχηματισμό. Ομιλούμε πάντα με βάση τα προηγούμενα δύο δεδομένα της περιόδου 1974-2013 για την αποχώρηση του Αντ. Σαμαρά από την Πρωθυπουργία( γεγονός, το οποίο συνεπιφέρει και την αποχώρηση από την αρχηγία του κόμματος, όπως συνέβη με όλους τους προκατόχους του, πλην βεβαίως του δημιουργού-ιδιοκτήτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου).

Έτσι, ακόμα και εάν η Κυβέρνηση Σαμαρά παρατείνει τον βίο της μέχρι τον Νοέμβριο, ακόμα και τότε θα έχει τη μικρότερη θητεία κοινοβουλευτικής Κυβέρνησης πολιτικού αρχηγού μετά το 1974 , ακόμα και από την περίπτωση του Γεωργίου Ράλλη.

Και βεβαίως θα τοποθετεί ουραγός στον πίνακα των Κυβερνήσεως της μιας θητείας-τετραετίας, όπως αυτή του Κων. Μητσοτάκη αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου. Η τελευταία περίπτωση, εκείνη του κοινοβουλευτικού προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά θέτει ένα διπλό μείζον πρόβλημα.
Για να προσεγγίσει τη θητεία του άλλοτε συμμαθητή του Γιώργου θα πρέπει ο Α. Σαμαράς να μείνει επικεφαλής Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ένα ακόμη ολόκληρο χρόνο και μάλιστα μέσα σε νέους, ισχυρούς διαχωρισμούς με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην πορεία προς τις διπλές εκλογές της 25ης Μαΐου. (Ευρωβουλευτικές- Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Το δεύτερο δεδομένο είναι ισχυρότερο και πιο ανησυχητικό. Μετά τον Ιούλιο του 1974 και χωρίς να υπολογίσουμε την πρώτη οκταετία Πρωθυπουργίας του Κων. Καραμανλή, που συνέχισε μέχρι τον Μάιο του 1980 όταν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη δεκαετία και πλέον του Ανδρέα Παπανδρέου το προσδόκιμο όριο επιβίωσης Κυβερνήσεων και Πρωθυπουργών. Η τάση είναι καθοδική. Ο πίνακας, που ακολουθεί είναι παραστατικός, γόρδιος δεσμός σχεδόν.

Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974-)

proth1

proth2

 proth3

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα