Κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία σε πόλωση και εθνική διαίρεση. Τα γκάλοπ έδειξαν μεγάλη ήττα του Σαλή Μπερίσα. Συνασπισμός με 25 κόμματα. Κύριο

Προηγείται ο συνασπισμός 37 κομμάτων υπό τον πρώην δήμαρχο Τιράνων Έντι Ράμα, που έκανε και προεκλογική τηλεοπτική εκστρατεία στην Ελλάδα για τους ομοεθνείς του Αλβανούς.

 

Μεγαλοιδεάτης, αν και σοσιαλιστής, οπαδός της «Μεγάλης Αλβανίας» όπως και ο Σαλή Μπερίσα.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 3.271.885 Αλβανοί σε 12 εκλογικές περιφέρειες σε όλη την χώρα για να εκλέξουν τους 140 αντιπροσώπους της νέας Βουλής. Τα 66 κόμματα που θα αναμετρηθούν ολοκλήρωσαν με συγκεντρώσεις την προεκλογική τους εκστρατεία την Παρασκευή.

Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν δύο μεγάλοι συνασπισμοί, ενώ άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν μόνα τους στη «μάχη» της κάλπης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα - μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε - ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα, του Σαλή Μπερίσα που κυβερνά την χώρα επί μία οχταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.

Το απλό περιφερειακό αναλογικό σύστημα, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών. Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Στις εκλογές αυτές θα κατέλθουν αυτόνομα τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο νεοσύστατα το "Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα" του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και το υπερεθνικιστικό κόμμα "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία". Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα δύο κόμματα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι τής νέας Βουλής λόγω και της απόφασης τους να μην συμμετέχουν σε κανένα συνασπισμό κάτι που θα αποβεί σε βάρος των μικρών κομμάτων.

Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Έντι Ράμα είχε στο επίκεντρο της εκστρατείας της την οικονομία και το σύνθημά της ήταν "Αναγέννηση".

Ο κ. Ράμα υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα αντί του ενιαίου φόρου 10% που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. "Με την εφαρμογή αυτού του νέου δικαίου φορολογικού συστήματος, θα διευκολύνουμε την ζωή του 95% των Αλβανών πολιτών" δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και στη διαφθορά και ότι τα παιδιά και οι συγγενείς του έχουν αποκτήσει, με παράνομους τρόπους, τεράστια περιουσία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στήριξε την εκστρατεία του στα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του - στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών της χώρας σε δημόσια έργα.

Ο κ. Μπερίσα κατηγορεί τον αρχηγό των Σοσιαλιστών και το κόμμα του ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και ότι "με τις πελατειακές του σχέσεις που τον οδηγούν στην κατάργηση του ενιαίου φόρου θα καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή".

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρίας "IPR Marketing" που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο αριστερός συνασπισμός του Έντι Ράμα εξασφαλίζει 51% των ψήφων ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα το 45% των ψήφων.

Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από μικροεπεισόδια και από επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων των κομμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Έντονη ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (ΕΕ και ΗΠΑ) κατά την προεκλογική περίοδο για την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να επιτύχουν συναίνεση ώστε να συγκροτήσουν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία έχει μόνο τέσσερα μέλη μετά την παραίτηση τριών μελών της, που κατηγόρησαν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να ελέγξει την Επιτροπή.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσω φανατικών οπαδών της, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν παράνομα παραπάνω από μία φορά και να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης τον ψηφοδελτίων. Επίσης η αντιπολίτευση, αλλά και οι διεθνείς παράγοντες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο της αγοραπωλησίας των ψήφων με διάφορους τρόπους.

Τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία θα παρακολουθήσουν πάνω από 9000 παρατηρητές από τους οποίους 564 είναι ξένοι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline