Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άνεση εκλέγεται ο Συνασπισμός των «Σοσιαλιστών», με 37 κόμματα. Με ποσοστό γύρω στο 50% σε μισές καταμετρημένες ψήφους. Μαζί τους οι Έλληνες του ΚΕΑΔ της ομογένειας στην Αλβανία. Κύριο

Τελειώνει η μακρά περίοδος του Σαλή Μπερίσα μετά τρεις δεκαετίες. Έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις. Δηλώσεις βεβαιότητας του νικητή και νέου Πρωθυπουργού.

Η πλήρης καταμέτρηση των ψήφων θα ολοκληρωθεί μέχρι απόψε βράδυ ή αύριο μεσημέρι. Στην αρχή πανηγύρισαν ότι είναι νικητές και ότι θα συνεχίσουν τη διακυβέρνηση Μπερίσα με νέα, τρίτη τετραετία. Παρά τις καταγγελίες (όπως και παλαιότερα με το χρηματιστηριακό σκάνδαλο των πυραμίδων) για φαυλότητες, σκάνδαλα οικονομικής διαχείρισης και την εκτεταμένη ανεργία στη χώρα.

Βασίστηκαν σε ορισμένα δικά τους EXIT POLLS. Όταν ήλθαν τα αντίστοιχα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψαν στα επίσημα αποτελέσματα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία έδειξαν αναδεικνύουν νικητή το συνασπισμό της αντιπολίτευσης του Έντι Ράμα έναντι του συνασπισμού της δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Τότε είπαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολλά τα αποτελέσματα από το νότιο τμήμα της Αλβανίας, ενώ στο βόρειο τμήμα έχει ισχυρή επιρροή και προβάδισμα ο συνδυασμός του Σαλή Μπερίσα.

Με καταμετρημένο περίπου το 16% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (αποτελείται από 37 κόμματα) εξασφαλίζει ποσοστό 58% ή 82 έδρες στην 140μελή Βουλή, ενώ η «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» (25 κόμματα), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξασφαλίζει το 42% ή 57 έδρες.

Αργότερα με τις μισές περίπου ψήφους καταμετρημένες ο Συνασπισμός των Σοσιαλιστών-στον οποίο μετέχει και το Κόμμα Ελευθερίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- υπερέβαινε το 50%,ενώ ο Συνασπισμός υπό τον Σαλή Μπερίσα συγκέντρωσε το 37%.

Υπολογίζεται ότι ψήφισαν περίπου 100.000 Αλβανοί από Ιταλία και Ελλάδα, οι περισσότερο-περίπου 80.000-από την χώρα μας.

Νίκη του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» της αντιπολίτευσης, με αρχηγό τον Έντι Ράμα, καταγράφουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι η νίκη θα είναι σαρωτική.

«Χθες, σας είπα ότι νίκησε η "Αναγέννηση" απέναντι στην καταστροφή, σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν» δήλωσε ο Έντι Ράμα. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να γιορτάσουμε. Τώρα είναι ώρα να εκπληρώσουμε δύο βασικές πτυχές του συμβολαίου μας με την Αλβανία. Πρώτον να μετρήσουμε και να σεβαστούμε κάθε ψήφο και δεύτερον να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εκλογική διαδικασία».

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με καταμετρημένο περίπου το 18% των ψήφων, ο αριστερός συνασπισμός εξασφαλίζει 84 έδρες έναντι 56 του συνασπισμού της δεξιάς στην βουλή των 140 αντιπροσώπων.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα