Παγιδευμένος Μπ. Ομπάμα φέρεται να επιλέγει την ολιγοήμερη, πρώτη τακτική κατά της Λιβύης για τη Συρία. Κύριο

Πλήγματα από αέρος και –χωρίς πεζικό- από μεγάλη απόσταση.

 

Σκοπός να δοκιμασθεί η αντοχή και η υποταγή του καθεστώτος Μ. Άσσαντ. Βιαστικός υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, όπως πριν δύο χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί με την συμμαχική επέμβαση κατά του καθεστώτος Μ. Καντάφι.
Αδύνατη η συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για πολεμικά μέτρα κατά της Συρίας και δύσκολη επίσης η υποστήριξη της επέμβασης από το ΝΑΤΟ ή έστω του βομβαρδισμού στρατιωτικών στόχων δημοσίων κτιρίων και υποδομών (γέφυρες, κληρικοί, σταθμοί, συγκοινωνιακά δίκτυα κλπ.)

Πρόθυμη η Τουρκία για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων κατά του καθεστώτος Άσσαντ, σε αντίθεση με την αρνητική στάση στα σχέδια των ΗΠΑ- Αγγλίας κατά του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεϊν. Προβληματική, η φανερή πολεμική δράση των ΗΠΑ, αεροπορική, ναυτική, τηλεπικοινωνιακή στις συμμαχικές βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας.

Έτοιμες να προχωρήσουν σε πλήγματα στη Συρία οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αμέσως κατά του καθεστώτος Άσαντ αν ο πρόεδρος Ομπάμα δώσει εντολή, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο BBC. Για επιχείρηση που δεν θα διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες, που θα αποτελέσει «προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο Άσαντ και όχι απόπειρα αποδεκατισμού του συριακού στρατού κάνουν λόγο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.

"Έχουμε μεταφέρει δυνάμεις σε κατάλληλες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος», δήλωσε ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το BBC.
Στην ερώτηση αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στην διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» και σημείωσε ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη,μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σήμερα.

Μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτά τα πλήγματα θα αποτελούσαν μια προειδοποίηση προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι μια απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Άμεσα η έκθεση για τα χημικά

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται ότι θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετική με την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην επίθεση που εξαπέλυσε η συριακή κυβέρνηση εναντίον των πολιτών της χώρας. «Όταν θα έχει κάποια ανακοίνωση να κάνει, θα την κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, προεξοφλώντας ωστόσο ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων από χημικά, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού.

"Το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, όποιος σκέφτεται λογικά δεν έχει αμφιβολία για αυτό», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ και με το Κογκρέσο ώστε να καταλήξουν στην ενδεδειγμένη απάντηση. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι και όχι μόνο η χρήση βίας.
Επιπλέον, ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους της Δύσης εναντίον της Συρίας είναι «ζήτημα ημερών».

«Δεν απομένει παρά να αποσαφηνιστεί ο χρόνος όσον αφορά την διεθνή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του (συριακού καθεστώτος) είναι θέμα ημερών μάλλον παρά εβδομάδων», είπε ο Άχμαντ Ραμαντάν, μέλος της πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έριξαν χθες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ σε αμάχους κοντά στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Εικόνες από βίντεο που δημοσιεύονται στο Ίντερνετ, και όπως πιθανολογείται κατέγραψαν την επίθεση της Δευτέρας, δείχνουν γιατρούς να βάζουν μια λευκή αλοιφή στο ερεθισμένο δέρμα αρκετών ανθρώπων που ουρλιάζουν, εκ των οποίων πολλοί είναι νεαρά αγόρια.

"Η πολεμική αεροπορία του Άσαντ έπληξε κατοικημένες περιοχές με τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ», αναφέρει ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.
Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή.

Και προηγουμένως είχαν υπάρξει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την χρήση βομβών φωσφόρου από τις δυνάμεις του Άσαντ κατά την διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline