«Πυλώνες της πολιτικής μας οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Κλειστά χαρτιά για Ελλάδα. Το πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης 2013-2017 του νικητή Πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Κύριο

Μάστιγες της Αλβανίας η μεγάλη ανεργία, η εκτεταμένη εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο, οι διάφορες παράνομες διακινήσεις και η διαφθορά. Υποσχέσεις για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ράμα για την περίοδο 2013-2017

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης του έδωσε στους βουλευτές και στη δημοσιότητα ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Για να προετοιμασθούν για τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή. Το Πρόγραμμα 80 σελίδων, αναφέρουν οι εφημερίδες των Τιράνων, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ελευθερία, Ευθύνη, Αλληλεγγύη και περιέχει πέντε κεφάλαια: Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ευρωπαϊκή Αλβανία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, κράτος δικαίου και εκδημοκρατισμός της κοινωνίας, οικονομική ανάπτυξη και τέλος, δημόσιες υπηρεσίες. Οι βασικές προτεραιότητες, ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα είναι οι ακόλουθες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ –Στρατηγική συνεργασία (partneritet) με ΗΠΑ και Ε.Ε

Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής. Κύρια δέσμευσή μας είναι να λάβουμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Η διπλωματική μας Υπηρεσία θα είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη ως προς την προβολή της ευρωπαϊκής ατζέντας της Αλβανίας στις πρωτεύουσες που παίζουν κύριο ρόλο στην λήψη αποφάσεων της Ε.Ε.

Στρατηγική συνεργασία με το Κόσσοβο

Η στρατηγική συνεργασία με το Κόσσοβο θα εξυπηρετήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και την επίσπευση της διαδικασίας της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης.

Η διπλωματία στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας

Η διπλωματική Υπηρεσία θα τεθεί επίσης στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών στον τομέα της προβολής της Αλβανίας στους ξένους επενδυτές και στηρίζοντας τις εγχώριες επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι Αλβανοί ανά τον κόσμο

Η κυβέρνηση θα στηρίξει ενεργώς τους Αλβανούς που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, παρέχοντας προτεραιότητα στις χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία. (ανάμεσα τους πρώτη η Ελλάδα και μετά η Ιταλία, Τουρκία και Γαλλία)

Οι προτεραιότητες στο εσωτερικό

Η κυβέρνηση Ράμα δεσμεύεται μέσω του προγράμματός της για στρατηγικής φύσεως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συστήματος της Δικαιοσύνης στην Αλβανία, μέσα από τροπολογίες στους βασικούς νόμους λειτουργίας της. Υπόσχεται ότι θα προβεί σε συνολική βελτίωση της λειτουργίας της Εισαγγελίας και αναδιάρθρωση τόσο του υπουργείου εσωτερικών, όσο και της Αλβανικής Αστυνομίας, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας τάξης και την πάταξη του εγκλήματος. Παράλληλα θα συγκροτήσει την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας, ως ένα εξειδικευμένο φορέα στην καταπολέμηση του οργανωμένους εγκλήματος, των παράνομων διακινήσεων, την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς κ.α.

Η κυβέρνηση υπόσχεται επίσης στο πρόγραμμά της ότι θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας 300 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους φόρους για μικροεπιχειρήσεις και πολίτες αλλά θα τους αυξήσει για μεγάλες επιχειρήσεις, θα μειώσει 50% τον ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, θα καταργήσει ή θα μειώσει τον ΦΠΑ για τα φάρμακα και την υγειονομική υπηρεσία, θα μειώσει τον ΦΠΑ ή θα βρει τρόπους αποζημίωσης των οικογενειών για το ηλεκτρικό ρεύμα και θα προβεί σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπόσχεται παράλληλα ότι θα βελτιώσει την κατάσταση στην παιδεία, θα δώσει οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων νομιμοποιώντας δωρεάν τις πρώτες κατοικίες για τους πολίτες, θα δώσει λύση στο θέμα επιστροφής των περιουσιών, θα επιδοτήσει τους αγρότες, θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, θα προχωρήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους, θα συγκροτήσει ενιαία αρχή είσπραξης των φόρων κ.α.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline