Μαυρουδής Βορίδης: Γιατί είναι προκλητικοί παραβάτες του Νόμου

«...Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία από την αρχή ότι -κι αυτό είναι κάτι που μου έχει δοθεί η δυνατότητα να το αναπτύξω σε άλλες στιγμές- η ρητορική της βίας και του μίσους τελικώς θα φέρει και θύμα.

Θα το πω για ακόμη μία φορά. Οι λέξεις έχουν σημασία. Και το λέω γιατί πολλοί μεταχειρίζονται το λόγο σε αυτή την Αίθουσα ως οι λέξεις να μην έχουν σημασία. Οι λέξεις έχουν σημασία, διεγείρουν αισθήματα, πάθη, δημιουργούν αντίληψη για την πολιτική και αυτό φέρνει αποτελέσματα.

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το πράγμα θα κατέληγε έτσι, όταν η αντίληψη της Χρυσής Αυγής για την πολιτική διαδικασία είναι η έμπρακτη περιφρόνηση του βασικού πυρήνα της έννομης τάξης, που είναι το Ποινικό Δίκαιο.

Το Ποινικό Δίκαιο έχει ένα χαρακτηριστικό πολύ περισσότερο έντονο από άλλες δικαιϊκές μορφές. Ενσωματώνει τον βασικό ηθικό πυρήνα, ενσωματώνει εκείνες τις πράξεις που η κοινωνία λέει ότι όταν τις κάνεις έχουν τη μεγαλύτερη ηθικοκοινωνική απαξία.

Και τι έχει κάνει η Χρυσή Αυγή συστηματικά; Συστηματικά μπροστά στις κάμερες και στο χώρο του Κοινοβουλίου παραβιάζει τις διατάξεις αυτές. Γιατί το κάνουν οι Βουλευτές της έτσι, μπροστά στις κάμερες; Δεν το κάνουν όπως το κάνουν συνήθως οι παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Οι παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου συνήθως κρύβονται. Διαπράττουν το έγκλημα και κρύβονται, αποσύρονται, για να μην υποστούν τις συνέπειες. Γιατί το κάνουν δημοσίως; Γιατί στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα. Και το πολιτικό μήνυμα είναι ότι είναι υπεράνω του νόμου, ότι είναι ανέγγιχτοι, ότι περιφρονούν αυτή την έννομη τάξη, ότι διαπράττουν τις εγκληματικές πράξεις και κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Είναι ένας συμβολισμός δυνάμεως ευθείας σύγκρουσης με το κράτος και την έννομη τάξη και θέλει να πει σε οργισμένους πολίτες ότι αποτελούν τη δύναμη που μπορεί να τους εκφράσει αποτελεσματικά, ακόμα και στη σύγκρουσή τους με αυτό που θεωρούν μία κακή έννομη τάξη.

Υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά το ότι αυτός ο πολιτικός συμβολισμός που συνδέεται με την υλοποίηση εγκληματικών πράξεων θα εκληφθεί από τον «χ», τον συγκεκριμένο δράστη, ως κάτι που του επιτρέπει να πάει την αντιπαράθεση αυτή ένα βήμα παραπέρα; Υπήρχε καμμία αμφιβολία ότι το μήνυμα έτσι θα εξελαμβάνετο από κάποιον και ότι σε μία χρονική στιγμή θα συνέβαινε το μοιραίο που συνέβη; Ήταν μαθηματικώς προδιαγεγραμμένο. Προφανώς τα πράγματα θα οδηγούσαν εκεί.

Και τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να υπάρξει μία αποτελεσματική απάντηση –κι όχι απλώς πολιτική καταδίκη, διότι αυτή έχει γίνει σε αυτή την Αίθουσα πάρα πολλές φορές και τα είπαμε τα της πολιτικής καταδίκης- από την έννομη τάξη που να πει ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές. Κι εδώ κάνει σφάλμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπάρχει με αυτή την έννοια έλλειψη διώξεως ή ατιμωρησία.

Για όλες τις επιμέρους, μεμονωμένες αυτές πράξεις έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, έχουν γίνει τα νόμιμα, διώκονται οι δράστες και στην περίπτωση της δολοφονίας του Πακιστανού και στην περίπτωση των σωματικών βλαβών και στην περίπτωση των φθορών...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Τρεις είναι οι δράστες κατά τον Εισαγγελέα...
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι δράστες διώκονται. Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται η κάθε δικογραφία. Επομένως, έχουν γίνει τα νόμιμα.
Το θέμα όμως είναι ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Εδώ χρειαζόμαστε μια περαιτέρω ενέργεια, η οποία θα θέτει το ζήτημα εκεί που πραγματικά βρίσκεται: Σε αυτούς που οργάνωσαν αυτή την αντίληψη, σε αυτούς που οργάνωσαν αυτές τις εγκληματικές πράξεις, σε αυτούς οι οποίοι στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν αυτές τις εγκληματικές πράξεις με έναν πολιτικό συμβολισμό. Αυτό είναι το πρόσθετο που χρειάζεται πια να ενεργήσει η Δικαιοσύνη, αυτό είναι το παραπέρα.

.........Ακόμα και σήμερα, μέσα στον χώρο αυτό, στην παρούσα διαδικασία, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ακολουθήθηκε η ίδια συμπεριφορά. Το λέω προς το Προεδρείο.
Το πρωί ο κ. Κασιδιάρης απεκάλεσε το σύνολο των Βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, «ηλιθίους». Το ακούσαμε και πήγαμε παρακάτω. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει. Και αυτό δεν θα σταματήσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με εκκλήσεις για κατανόηση του πολιτικού μας πολιτισμού, για σεβασμό στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, διότι δεν καταλαβαίνουν από αυτά, δεν τους αγγίζουν και δεν τους αφορούν αυτά.

(Ο Μαυρουδής-Μάκης Βορίδης είναι βουλευτής Αττικής, πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ).

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline