Β. Σόιμπλε: Γιατί θριάμβευσε στις εκλογές. Γιατί δεν θα είναι πάλι υπουργός Οικονομικών. Το βιογραφικό και η αιτία της αναπηρίας του. Κύριο

Έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής εκλέγονται στη νέα Βουλή της Γερμανίας. Κανένας Έλληνας ή Ελληνίδα.

Στην Ελλάδα έχει δεχθεί σφοδρή αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη για τις σκληρές τις θέσεις στα θέματα λιτότητας και απάνθρωπων επιλογών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αδιάφορος για το κόστος των επιλογών του, χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Λαλίστατος με καθημερινές συνεντεύξεις μέχρι φλυαρίας. Ως πολιτικός όμως στην Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι άκρως δημοφιλής.

Στις δημοσκοπήσεις σχετικά με τη δημοτικότητα των γνωστότερων προσωπικοτήτων βρίσκεται συνήθως στην τρίτη θέση – αμέσως μετά από τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ και την Άνγκελα Μέρκελ (της οποίας θεωρείται κακός δαίμων) Έχει πείσει τους συμπατριώτες του ότι περιφρουρεί το δημόσιο χρήμα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις καταθέσεις των Γερμανών από τα θαλασσοδάνεια και τη βοήθεια σε Έλληνες και άλλους Λαούς του Νότου, από τους οποίους η γερμανική οικονομία βγάζει κέρδη από τα επιτόκια δανεισμού κλπ. Όμως η δημαγωγική του αυτή πολιτική, η αναπηρία του και η μακρά πολιτική του δράση τον έχουν καταστήσει εξαιρετικά δημοφιλή και αξιόπιστο στην εκλογική του περιφέρεια αλλά και στην Γερμανία ευρύτερα.

Αυτή η «σοϊμπλομανία» επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κατά τις οποίες ο νυν υπουργός οικονομικών, που ήταν υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών στην εκλογική περιφέρεια Όφενμπουργκ του κρατιδίου Βάδη-Βυρτεμβέργη, πήρε το 56% των ψήφων και εξελέγη άμεσα βουλευτής. Πιο μπροστά του μόνο η κ. Μέρκελ (56,2%), καθώς και ο υπουργός μεταφορών και μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Πέτερ Ραμσάουερ (62,6%).

Το υψηλό ποσοστό του Σόιμπλε –δώδεκα περίπου μονάδες πάνω από το εθνικό ποσοστό του κόμματος- ήταν καθοριστικής σημασίας για την εκλογική ήττα των συμμάχων Φιλελεύθερων στην περιοχή.

Ωστόσο παρά τη μεγάλη προσωπική του νίκη-συμβολή οι πάντες προεξοφλούν ότι δεν θα είναι πάλι υπουργός Οικονομικών (θέση που κατείχαν οι Σοσιαλδημοκράτες την πρώτη τετραετία της Μέρκελ). Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δώσουν νέα κοινωνική διάσταση στην πολιτική της νέα Κυβέρνησης Μέρκελ τόσο στη Γερμανία, όπου έχουν καθηλωθεί μισθοί και συντάξεις και μειωθεί η κατανάλωση όσο και ευρύτερα στην δοκιμαζόμενη Ευρώπη, από την ανεργία, τα χρέη και τα προγράμματα λιτότητας και τα Μνημόνια.

Τάσσονται υπέρ της χαλαρής οικονομικής πολιτικής Ομπάμα, τις επιδοτήσεις στην εργασία και την ανεργία, τα μεγάλα δημόσια έργα και την ευρωπαϊκή οικονομική αλληλεγγύη, την οποία ο κ. Σόιμπλε δεν πιστεύει και δεν μπορεί να υπηρετήσει. Δεν αποκλείουν όμως να αναλάβει κάποιο άλλο υπουργικό πόστο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (γερμανικά: Wolfgang Schäuble), γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ, είναι κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Σημερινός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της χώρας, στο πλαίσιο της Δεύτερης Κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ. Βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, ο Σόιμπλε έγινε πρώτη φορά μέλος της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης το 1984, και στο παρελθόν διετέλεσε Αρχηγός της Καγκελαρίας, Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Υπουργός Εσωτερικών.

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου, και το 1971 έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική. Έχει εργαστεί ως εφοριακός και κατόπιν ως δικηγόρος.

Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961 με την ένταξή του στην Junge Union, τη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αποτελεί μέλος του Κοινοβουλίου (Bundestag) από το 1972. Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009.

Στις 12 Οκτωβρίου 1990, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από τον Ντίτερ Κάουφμαν (Dieter Kaufmann). Ο Κάουφμαν έριξε τρεις πυροβολισμούς εναντίον του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Oppenau, κοντά στο Φράιμπουργκ (Freiburg) της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Τραυματίστηκε σοβαρά ένας σωματοφύλακας του και ο ίδιος ο Σόιμπλε υπέστη σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και τη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να καθηλωθεί έκτοτε σε αναπηρική καρέκλα. Ο δράστης της απόπειρας κηρύχθηκε από τους δικαστές ως φρενοβλαβής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε από το 1969. Το ζεύγος έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής εκλέγονται στη νέα Βουλή

Οι γερμανικές εκλογές θεωρούνται σημαντικές και για την Τουρκία καθώς στην Ομοσπονδιακή Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια τουρκικής ( ή κουρδικής ) καταγωγής μετανάστες και απόγονοι μεταναστών. Εξ αυτών περίπου οι 800.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Αντίστοιχα οι Έλληνες υπολογίζονται σε 300.000 περίπου με το ένα τρίο με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας.

Τις πύλες της Μπούντεσταγκ πέρασαν 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής. Μάλιστα για πρώτη φορά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στην κοινοβουλευτική του ομάδα μια βουλευτή μουσουλμανικού θρησκεύματος και τουρκικής καταγωγής: την 35χρονη Τζεμιλέ Γιουσούφ απ' τη πόλη Χάγκεν του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Φέρεται να έχει καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, την ελληνική μειονότητα.

Από τους άλλους 10 νεοεκλεγέντες βουλευτές τουρκικής καταγωγής οι περισσότεροι, οι πέντε, εξελέγησαν με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι τρεις με το Κόμμα των Πρασίνων και οι δυο από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το 2009 είχαν εισέλθει στη Μπούντεσταγκ τέσσερις τουρκογερμανοί βουλευτές.

Στον προεκλογικό της αγώνα η Μέρκελ είχε επισκεφθεί αρκετά τουρκικά εστιατόρια και είχε δοκιμάσει σπεσιαλιτέ στην προσπάθεια της να αποσπάσει τη στήριξη των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων. Παραδοσιακά οι περισσότεροι από αυτούς τάσσονται υπέρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αν και τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια τάση αύξησης της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών στις τάξεις τους.

Στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής συμμετείχαν 66 τουρκικής καταγωγής υποψήφιοι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline