Δόλιο ανθελληνικό δίδυμο με τον Νταβούτογλου. Εκτός Κυβέρνησης Τ. Ερντογάν, ο αλαζονικός Εγκεμέν Μπαγίς. Υπουργός... Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μαζί μιζαδόρος και διαπλεκόμενος. Κύριο

Ένας δοκιμασμένος εχθρός της Ελλάδος και της Κύπρου, διώχθηκε με θλιβερές κατηγορίες και θλιβερότερες υποψίες για την ηθική και πολιτική του υπόσταση. Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνησή του με αντικατάσταση υπουργών σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης και αλλαγής εντυπώσεων, που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

 

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.

Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνησή του με αντικατάσταση υπουργών σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη νύχτα της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

-Οι τοποθετήσεις του, δημόσιες και μη, χαρακτηρίζονται από αλαζονεία αλλά και με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας. Παράδειγμα τα όσα έχει δηλώσει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετανοήσει πικρά, γιατί δεν κάνει μέλος της την Τουρκία και μάλιστα θα την προσκυνήσει σύντομα. Κατά του Γάλλου Προέδρου Μ. Σαρκοζί, κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες στην Κύπρο, είπε τα εξής: «Στην κουλτούρα μας δεν χτυπούμε αυτόν που πέφτει. Λέμε "να τους σώσει ο Αλλάχ". Αλλά πρέπει να σκεφτούν κάτι. Αν το 2004 γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, εάν υπήρχε ένα κράτος, μια ένωση κυπριακών κρατών με βάση την πολιτική ισότητα δύο ιδρυτικών κρατιδίων, ο τουρκικός Στρατός, για τον οποίο οι Ε/κ κάνουν τόσα πολλά παράπονα, δεν θα υπήρχε τώρα στο νησί». Είχε, επίσης, πρόσφατα αναφέρει πως η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους μέσω όμως του ψευδοκράτους.

-Είναι ο άνθρωπος που πρώτος ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μισό κράτος και είχε πρωτοστατήσει στο μποϋκοτάζ κατά της Προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ. Χωρίς βεβαίως κανένα αποτέλεσμα. Επίμονος ανθέλληνας και πολέμιος της Κύπρου.

Ο Μπαγίς γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1970 στην Βingöl. Η οικογένειά του κατάγεται από τη γειτονική επαρχία του Σιίρτ, όπου ο πατέρας του κάποτε υπηρέτησε ως δήμαρχος. Είναι μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου από το Νοέμβριο του 2002 ενώ σήμερα είναι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχει πτυχίο Βachelor of Αrts στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και ένα Μaster στη Δημόσια Διοίκηση, τόσο από το Βaruch College του City University της Νέας Υόρκης. Είναι παντρεμένος με την Βeyhan Ν. Μπαγίς, και έχουν δύο παιδιά.

Οι αποδόσεις του δεν σταματούν με τις προκλήσεις κατά της Κύπρου και της Ελλάδος. Είχε αναλάβει και την εκστρατεία για να μην αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Αρμενίων. Διετέλεσε πρόεδρος των Τουρκικών Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων η πρωταρχική αποστολή είναι η άρνηση της Γενοκτονίας.

Ο Μπαγίς εργάσθηκε και ως διερμηνέας και πολλές φορές αξιοποιήθηκε από τον Ερντογάν σε διεθνείς συναντήσεις του. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως λόγω αυτής της ιδιότητάς του, βρήκε θέση δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό.

-Μια νέα τοποθέτηση του Υπουργού Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, η οποία αφορά τα χαρακτηριστικά των Κύπριων ήλθε τον Οκτώβριο να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Ο κ. Μπαγίς παρομοιάζει ανεξαιρέτως όλους τους Κύπριους με «μουλάρια».
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ε.Ε., οι Κύπριοι είναι «ξεροκέφαλοι» και φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα μουλάρια. «Οι Κύπριοι είναι πεισματάρηδες και ξεροκέφαλοι.

Στην Κύπρο, το μουλάρι ξεχωρίζει ως ένα πεισματάρικο ζώο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό το φέρουν και οι δυο κοινότητες», δηλώνει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μπαγίς. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει ένα χιουμοριστικό σχόλιο. Ωστόσο, την συγκεκριμένη άποψη δεν την συμμερίζονται οι Τουρκοκύπριοι.

Με νέα του δήλωση, ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Όζερσαϊ ασκεί δριμύτατη κριτική στον κ. Μπαγίς. «Το μουλάρι της Κύπρου είναι διαφορετικό από αυτό της Ανατολής. Έχει μακριά πόδια. Όταν κλωτσάει τραυματίζει», τονίζει σε καυστικό τόνο ο κ. Όζερσαϊ. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του τ/κ Συνδικάτου Δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ. Ο κ. Ελτζίλ υπενθυμίζει στον κ. Μπαγίς ότι τα μουλάρια κλωτσούν. Παράλληλα, τονίζει για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία εμποδίζει την λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ελτζίλ επισημάνει ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιχειρεί να καταστρέψει την πολιτισμική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με την άποψη του, με τα υβριστικά της σχόλια, η Τουρκία δείχνει ότι δεν σέβεται την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων.

Ο παραιτηθείς λόγω του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία τις δύο τελευταίες ημέρες υπουργός επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bagis είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε αναλάβει τα τέσσερα τουλάχιστον τελευταία χρόνια να ανοίξει τα ελληνικά «κανάλια» στον όμιλο Dogus (ο οποίος ελέγχεται από τον Τούρκο μεγιστάνα Ferit Sahenk) κατ΄ εντολή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού R.T. Erdogan.

Αυτό ουσιαστικά συνάγεται από τα «έργα και τις ημέρες» του E. Bagis στην Ελλάδα και τις πολλές επισκέψεις του (Νοέμβριος 2009, Οκτώβριος 2010, Μάιος 2011, Ιανουάριος 2012, Οκτώβριος 2013) ιδιωτικές οι περισσότερες) όπου εκτός του γεγονότος ότι αλώνιζε κυριολεκτικά τη δυτική Θράκη -εξυπηρετώντας τα σχέδια του τουρκικού προξενείου, στο περιθώριο αυτό των επισκέψεών του είχε και συναντήσεις με διάφορους κύκλους οικονομικούς και πολιτικούς εντός της χώρας. Διαπλεκόμενος και μεσάζοντας. Με εμπρηστικές εθνικιστικές δηλώσεις, δήθεν πατριώτης αλλά χρηματιζόμενος και υπηρέτης μεγάλων συμφερόντων, που σήμερα καταγγέλλει ο Ερντογάν ότι τον υπονομεύουν..

Λόγω της ιδιότητάς του ο Ε. Bagis αλλά και λόγω της διαλλακτικής πολιτικής των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σ. Σαμαρά είχε μετατρέψει την Αθήνα σε «δεύτερο σπίτι» του κατά κανόνα με ιδιωτικές επισκέψεις και συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς και υφυπουργούς του κύκλου των οικονομικών υπουργείων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline