Τα πάθη των τριών και η μεγάλη Τετάρτη

Αυτοκτονούν η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς με την τακτική που διάλεξαν; Αυτό πιστεύουν ορισμένοι. Θα κερδίσουν Σαμαράς και κυβέρνηση τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες; Βέβαιοι εμφανίζονται από το Μαξίμου.

Με οριακή πλειοψηφία γύρω στους 154-156 στην ψηφοφορία της ερχόμενης (μεγάλης) Τετάρτης της μεγάλης δοκιμασίας. Με άνετη πλειοψηφία, ίσως και πάνω από 174-175 στην ψηφοφορία του ερχόμενου Σαββατοκύριακου για τον νέο προϋπολογισμό του 2013.

Εάν δεν υπάρξει καταψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη, τότε θα ενισχυθεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα είναι άνετη η ψήφιση του προϋπολογισμού από τα τρία κόμματα, δηλαδή η εκδήλωση εμπιστοσύνης προς αυτή, η νέα ψήφος στήριξης. Εάν υπάρξει καταψήφιση, είναι βέβαιο ότι θα διαλυθεί η τρικομματική συνεργασία, ακόμα κι αν υπάρξει καλό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Η κυβέρνηση θα μετρήσει ημέρες, το πολύ εβδομάδες. Δεν θα μπορέσει να αντέξει στις φυγόκεντρες, τις διαλυτικές τάσεις που θα αναπτυχθούν.

Φυσικά δεν θα πάρουμε έγκαιρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία καθυστερεί από τον Ιούνιο. Φυσικά θα πληγεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας και η ικανότητα των νεότερων Ελλήνων να ξεπερνούν τις μεγάλες δυσκολίες και ενώνονται σε κοινούς σκοπούς.

Φυσικά, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, οι οποίες δεν θα λύσουν κανένα σοβαρό πρόβλημα του τόπου. Όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άνθρωποί του δεν αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά επειδή έχουν λαθεμένη, «διεστραμμένη» λογική για το καλό τους.

Είναι γεγονός από την άλλη, ότι ο πρωθυπουργός έχει υποτάξει τα πάντα στην επιδίωξη να εισπράξουμε τα 31,5 δισ. και να επιτύχει παράπλευρες ωφέλειες. Να αναδειχθεί σε αξιόπιστη συνεπή συνομιλητή με τους δανειστές μας.

Και έχει καταφέρει σημαντικά, όμως αυτή η πορεία η στρατηγική έχει κόστος και δημιουργεί παρενέργειες είτε γιατί η Τρόικα προβάλλει νέες απαιτήσεις, είτε γιατί οι δανειστές κρύβονται πίσω από την Τρόικα (που δεν είναι καθόλου απλοί υπάλληλοι, όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας και αντιλέγει ορθά η Αλέκα Παπαρρήγα, μιλώντας για επίλεκτα διατεταγμένα στελέχη), είτε γιατί οι απαιτήσεις φτάνουν στα όριά τους άλλους.
Λέγε με ΔΗΜΑΡ. Ένα κρίσιμο οκταήμερο αρχίζει από την άλλη Κυριακή, στο οποίο θα κερδίσουν τις εντυπώσεις οι μετριοπαθείς οι συναινετικοί.

 

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline