Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  03:15:19

Μάκης Βορίδης: Η αλήθεια για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στο «Ερρίκος Ντυνάν». Τα μεγάλα χρέη, το σκοτεινό μέλλον, οι κακότυχοι εργαζόμενοι. Κύριο

Οι επίορκοι διαχειριστές επί χρόνια και οι δικαστικές τους εκκρεμότητες. Αποκαλυπτικά στοιχεία από μια συζήτηση-ενμμερωση στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας την Πέμπτη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ (βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ):
Κύριε Υπουργέ, δεν χρειάζεται νομίζω να μιλήσουμε ιδιαίτερα για τον ιστορικό ρόλο, τον τόσο σημαντικό, του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού Οργανισμού στη χώρα μας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Παρόλο που θα θεωρούσαμε ότι σήμερα στη χώρα, στην Ελλάδα του 2014, στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης τέτοιου είδους Οργανισμοί θα μπορούσαν και θα έπρεπε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, δυστυχώς είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή στη διεθνή κοινωνία.

Κύριε Υπουργέ, με την επιστολή τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς «Ημισελήνου» κ. Μπέκελε Γκέλετα την 1/2/2013, κατέστη σαφές το ενδεχόμενο αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τους εξής λόγους:

Άρνηση τροποποίησης του απαρχαιωμένου καταστατικού του, σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα και σύγχρονα πρότυπα.
Άρνηση παροχής στη Διεθνή Ομοσπονδία των οικονομικών στοιχείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Άρνηση καταβολής στη Διεθνή Ομοσπονδία της καταστατικής του εισφοράς με συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος ψήφου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού κ. Αβραμόπουλου και του κ. Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και Διεθνής Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, καμμία από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν έχει σήμερα πλήρως υλοποιηθεί.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτές τις διαβεβαιώσεις.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενάμιση χρόνο μετά την επιστολή αυτή; Τετρακόσιοι εβδομήντα πέντε εργαζόμενοι είναι δέκα μήνες απλήρωτοι, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις -πέντε στον αριθμό- από τότε στη Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» είχαν ως αποτέλεσμα τη μεθοδευμένη εκποίηση ενός μεγάλου τμήματος της πολύτιμης περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 17 Μαΐου του 2013 αποτυπώνει πληθώρα ατασθαλιών και έλλειψη χρηστής διοίκησης του Συλλόγου. Χαρακτηριστικό της κακοδιαχείρισης του μεγαλύτερου περιουσιακού του στοιχείου είναι η οριστική πλέον εκποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ.
Οι τροπολογίες σας, κύριε Υπουργέ, απάλλαξαν από κάθε ευθύνη τα διοικητικά συμβούλια του Ερυθρού Σταυρού και χάρισαν την άδεια λειτουργίας στην εν λόγω εταιρεία.

Την ίδια στιγμή τα χρέη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο χρωστά 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2008 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα στα Πρακτικά.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Πρώτον, τι προτίθεσθε να κάνετε, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η αφαίρεση δικαιώματος ψήφου και η αποπομπή του από το διεθνές κίνημα;
Δεύτερον, τι ενέργειες θα κάνετε, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με τις θέσεις της διεθνούς Ομοσπονδίας για άμεση καταστατική συνέλευση, εκλογές νέου διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας):
Πράγματι, είναι σημαντικό το θέμα, το οποίο εγείρει ο συνάδελφος με την ερώτησή του, όπως σημαντικός, αντικειμενικά, είναι και ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Αρκεί να πω ότι σήμερα η βασική ανθρωπιστική βοήθεια, που παρέχεται στις χώρες της δυτικής Αφρικής, που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα, παρέχεται από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Όμως, τα έγγραφα, τα οποία επικαλείστε, είναι του 2013 και τώρα τελειώνει το 2014. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε. Θα ήθελα να διευκρινίσω δύο πράγματα για να καταστούν απολύτως σαφή:

Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού. Η διοίκηση, στην οποία αναφέρεστε, έχει διοριστεί με δικαστική απόφαση. Πράγματι, το ελληνικό δημόσιο παρενέβη υπέρ του διορισμού της συγκεκριμένης διοικήσεως επειδή του αναγνωρίζεται ένας ρόλος οιωνοί εποπτικός. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει δυνατότητα διορισμού διοικήσεως. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ένα σωματείο και διέπεται από το καταστατικό του και από τις αρχές του Αστικού Κώδικα και από τις διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου. Επομένως, μέσα σε αυτά τα πλαίσια λειτουργεί.
Μας ρωτάτε, λοιπόν, τι έχουμε κάνει.

Το πρώτο πράγμα που θα σας πω ότι έχουμε κάνει είναι ότι πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 30.10.2014, δώσαμε άλλα 2 εκατομμύρια επιπρόσθετης μεταβίβασης, η οποία γίνεται κάθε χρόνο, επιπροσθέτως, δηλαδή, αυτών των 12,5 εκατομμυρίων που δίνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο προς τον Ερυθρό Σταυρό. Ένα πράγμα, λοιπόν, το οποίο κάναμε οικονομικά και έγινε -λέω ξανά- αυτές τις μέρες, στις 30.102014, είναι αυτό.

Δεύτερον, επειδή αναφέρεστε στο «Ερρίκος Ντυνάν», εκεί δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας. Η άποψή σας είναι ότι έπρεπε να κλείσει το «Ερρίκος Ντυνάν»; Το «Ερρίκος Ντυνάν» είχε 200 εκατομμύρια χρέη, τα οποία δεν μπορούσε να αναλάβει κανένας. Όπως σωστά επισημαίνετε, ο Ερυθρός Σταυρός επίσης έχει χρέη, τα οποία προφανώς δεν βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο για την κακή διοίκηση αυτή που οδήγησε αφενός στα τεράστια χρέη, στα εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη του «Ερρίκος Ντυνάν» και αφετέρου στα δεκάδες εκατομμύρια χρέη του Ερυθρού Σταυρού.

Άρα, δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας, διότι εδώ ή θα έπρεπε κανείς να αποδεχθεί την κατάρρευση του «Ντυνάν», με ό,τι σημαίνει αυτό, ή θα έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση.
Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη λύση που εδόθη, δεν εδόθη από το ελληνικό Δημόσιο, εδόθη πάλι από τα δικαστήρια. Οι δανειστές του «Ντυνάν» επέστρεψαν αναγκαστικές κατασχέσεις ειδικών περιουσιακών στοιχείων με την άδεια των δικαστηρίων, έγινε πλειστηριασμός, εκπλειστηριάστηκε το «Ντυνάν».

Τι είναι εκείνο το οποίο θα μπορούσε να γίνει; Η μόνη ρύθμιση την οποία κάναμε εμείς –δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση- είναι ότι είπαμε περίπου το αυτονόητο, το οποίο εγώ θα σας έλεγα ότι και εκ περισσού το είπαμε, γιατί υπήρχαν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που έλεγαν το ίδιο. Το είπαμε, όμως, για να διευκολυνθεί –αν θέλετε- μια διαδικασία, στην οποία διασφαλιζόταν η λειτουργία του «Ντυνάν».
Το «Ντυνάν» είχε εργαζόμενους απλήρωτους, το «Ντυνάν» είχε αδυναμία ουσιαστικά λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, είχε παύσει η λειτουργία του. Και αυτήν τη στιγμή, με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίστηκαν αυτά τα πράγματα.

Λέω ξανά ότι η μόνη παρέμβαση που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο στο ζήτημα αυτό είναι ότι είπε πως όταν υπάρχει κατάσχεση ειδικού περιουσιακού στοιχείου, η οποία αφορά ιδιωτική κλινική, μαζί με την κατάσχεση των στοιχείων του ενεργητικού ο υπερθεματισμός θα παίρνει και την άδεια ιδιωτικής κλινικής, εφ' όσον συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό; Έπρεπε, δηλαδή, να παραμείνει ο «Ερυθρός Σταυρός» με τι; Μιλάτε για περιουσία. Ποια περιουσία; Το «Ντυνάν» είχε εξανεμίσει την περιουσία του. Είχε μόνο οφειλές. Δεν είχε τίποτα άλλο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το Δημόσιο εκείνο το οποίο έκανε είναι ότι χρηματοδότησε παραπάνω τον «Ερυθρό Σταυρό».
Επιφυλάσσομαι, γιατί δεν έχω χρόνο -έχω υπερβεί το χρόνο της πρωτολογίας μου- να επανέλθω στο ζήτημα των σχέσεων «Ερυθρού Σταυρού» και «Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», όπου η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφετε. Πράγματι, έτσι ήταν, όπως την περιγράφετε, το 2013, δεν είναι, όμως, έτσι το 2014.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αν μετρήσει κανείς το τι ακριβώς έγινε από το 2013 που λέτε, από εκείνη την επιστολή, εμείς δεν βρίσκουμε να έχουν υλοποιηθεί, όπως είπα, ακόμα αυτά τα ζητήματα.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, μόλις πριν δύο μήνες, το Διοικητικό Συμβούλιο των Εργαζομένων του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» έστειλε ψήφισμα στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, ζητώντας του την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, οι οποίες είναι οι εξής: Η βιωσιμότητα του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», η έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας, η αποπληρωμή δεδουλευμένων.

Θα καταθέσω την επιστολή αυτή στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κυριακάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μας λέτε τώρα ότι δόθηκαν 2 εκατομμύρια στις 12 Νομεβρίου. Πολύ ωραία! Ακόμα αυτό το ποσό δεν έχει δοθεί, διότι έχει κολλήσει και αυτό περιέργως στην εφορία.

Όσον αφορά τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων, δεν γνωρίζουμε ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι.
Ας πούμε και για το παρελθόν, αφού θίξατε το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν» κ.λπ.: Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως σας είπα, έλεγε ότι η ακίνητη περιουσία του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» ανερχόταν στα 312 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Θα μπορούσαν τα ετήσια έσοδα των μισθωμάτων να φθάνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αντ' αυτού, τα έσοδα από μισθώματα άγγιζαν μόλις τις 270.000 ευρώ. Επίσης, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα συνολικά κληροδοτήματα ήταν 17 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όμως, ήταν για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι φιλανθρωπικοί σκοποί. Αντ' αυτού, αυτά είχαν κυριολεκτικά λεηλατηθεί, κατά παράβαση του καταστατικού και των όρων που προβλέπονται, προς άλλες χρήσεις.

Γι' αυτά, κύριε Υπουργέ, ζητήθηκε ποτέ ο λόγος από τις κυβερνήσεις και τη δική σας όλο αυτό το διάστημα, για να έρθετε σήμερα να μας πείτε «ναι, κάτι κάναμε»; Το μόνο που κάνετε είναι ότι απαλλάσσετε τις διοικήσεις από τις ποινικές και τις αστικές ευθύνες με τον νόμο που επικαλεστήκατε για όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζουμε ότι αυτό δεν συνάδει με την εικόνα της χρηστής διαχείρισης που και εσείς λέτε πολλές φορές ότι πρέπει να δείχνουμε προς τα έξω κ.λπ..

Τέλος, πέρα από τα οικονομικά, θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για τον εκδημοκρατισμό, όπως είπα, του καταστατικού του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα, που δεν άπτεται των οικονομικών βαρών -αν θέλετε- και του κόστους που χρειάζεται, θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί.

Να πω ότι η προσωρινή διορισμένη διοίκηση, στην οποία αναφερθήκατε, ζήτησε την παράταση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της. Μόλις χτες το Ειρηνοδικείο Αθηνών εκδίκασε το αίτημα της παράτασης. Δεν ξέρουμε την απάντηση. Θα θέλαμε, όμως, αυτό να έχει λήξει, διότι δεν μπορεί να δίνονται παρατάσεις σε διοικήσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι είναι ανίκανες να διαχειριστούν όλο αυτό το ζήτημα.

Επίσης, όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μοναδικός εθνικός σύλλογος παγκοσμίως από τις εκατόν ογδόντα έξι χώρες-μέλη του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, που δεν έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του, όταν μάλιστα η Διεθνής Ομοσπονδία έχει διανείμει σαφείς οδηγίες προς τούτο.
Κύριε Υπουργέ, τέλος, νομίζω ότι στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης, των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των έξι εκατομμυρίων κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Εντούτοις έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα ανυποληψίας προς το διεθνές δίκτυο οργανώσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα και θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνησή σας, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο συντομότερο δυνατό.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θα επαναλάβω ότι εμείς τώρα έχουμε δύο διαφωνίες. Η μία διαφωνία είναι στην περιγραφή της καταστάσεως.

Σε τι συνίσταται όμως η διαφωνία μας; Δεν θα αναφερθώ στα περί ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτά είναι αυτά που λέτε εσείς. Δεν θα απαντήσω για να μην χάσουμε και χρόνο να συζητάμε γι' αυτά γιατί είναι υπερβολές. Αν θέλετε τώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για ανθρωπιστική κρίση, θα σας πρότεινα κάποιες ταξιδιωτικές εμπειρίες για να δείτε πού υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και να αντιληφθούμε τις υπερβολές της ορολογίας αυτού του τύπου. Αυτό, όμως, το αφήνω.
Πράγματι, λοιπόν, υπήρχε μία μακρά περίοδος κακοδιοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πρώτη διευκρίνιση: Δεν απαλλάξαμε καμμία διοίκηση εκείνης της περιόδου. Με συγχωρείτε πολύ. Ας μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Εκτός και αν εννοείτε ότι η κακοδιοίκηση είναι η χρήση που κάνει η προσωρινή διοίκηση, η οποία έχει πάρει τις οφειλές του Ερυθρού Σταυρού και παλεύει αυτήν τη στιγμή και να διατηρήσει –όπως και τον έχει διατηρήσει, το έχει καταφέρει αυτό- τον Ερυθρό Σταυρό στο διεθνές ερυθροσταυρικό κίνημα, στην ενότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και εν πάση περιπτώσει να διαχειρίζεται αυτό το πρόβλημα και την κρίση την οποία έχει.

Αναφέρεστε, παραδείγματος χάριν, σε μία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2009. Εγώ, λοιπόν, θα πω ότι η βασική εντολή –και μην το ξεχνάτε αυτό- που έχει πάρει η προσωρινή διοίκηση δεν είναι να κάνει διαχείριση, γιατί καμμία προσωρινή διοίκηση δεν κάνει πλήρη διαχείριση. Η εντολή που έχει η προσωρινή διοίκηση από το δικαστήριο είναι να οδηγήσει τον Ερυθρό Σταυρό σε γενική συνέλευση προς τροποποίηση του καταστατικού.

Αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει, εν μέσω, όμως, πάρα πολλών προβλημάτων, τα οποία σωστά εντοπίζονται: Πράγματι υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, πράγματι υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί, πράγματι υπάρχουν πιέσεις, εξαιτίας, όμως, όχι της διοικήσεως που ασκεί η προσωρινή διοίκηση, αλλά εξαιτίας της καταστάσεως στην οποία έχει βρεθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Άρα, αυτό που προσπαθεί να κάνει η προσωρινή διοίκηση είναι να διατηρήσει την κατάσταση, εκτελώντας πράξεις διαχείρισης απολύτως αναγκαίες, μέσα στα όρια ακριβώς της διοικητικής δυνατότητας που της δίνει η εντολή του δικαστηρίου, να οδηγήσει τον Ερυθρό Σταυρό σε γενική συνέλευση που θα αλλάξει το καταστατικό στην κατεύθυνση της εναρμόνισης και ταυτόχρονα και στην εκλογή μίας διοίκησης που θα είναι μία πλήρης διοίκηση και θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Τι έχει κάνει το κράτος τώρα; Τι είναι αυτό που περιμένετε να κάνει το κράτος, για να συνεννοηθούμε. Έχει το κράτος τη δυνατότητα να παρέμβει; Έχει αυτονομία; Έχουμε δυνατότητα να επιλέξουμε τη διοίκηση που θέλουμε; Έχουμε τη δυνατότητα -έστω εμμέσως- να ασκήσουμε πράξεις διοικήσεως, οι οποίες αφορούν στη διαχείριση της περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού; Τι από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε; Η απάντηση είναι, τίποτα!

Τι είναι αυτό που κάνουμε; Δίνουμε χρήματα παραπάνω από την επιχορήγηση. Τα 2 εκατομμύρια που λέτε ότι δεσμεύτηκαν, βεβαίως δεσμεύτηκαν. Γιατί δεσμεύτηκαν; Δεσμεύτηκαν και περιορίστηκαν, γιατί, δυστυχώς, ο Ερυθρός Σταυρός χρωστάει και στην εφορία.

Χαίρομαι που το θέτετε, γιατί προτίθεμαι να φέρω τροπολογία με την οποία ουσιαστικά να δώσω τη δυνατότητα να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τα 2 εκατομμύρια και να προχωρήσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα συνταχθείτε σε αυτήν τη ρύθμιση η οποία επίκειται. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πού βρισκόμαστε σήμερα στο θέμα αυτό; Έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο ό,τι μπορεί να κάνει. Θα σας έλεγα, μάλιστα, και παραπάνω από αυτό που μπορεί να κάνει, διότι πηγαίνει και υποστηρίζει μία προσωρινή διοίκηση. Ναι, πράγματι έχουμε προστατεύσει τα μέλη της προσωρινής διοικήσεως, κύριε Κυριακάκη. Από τι όμως; Όχι από τη δική τους κακή διαχείριση. Διότι, αν μου επιτρέπετε, όταν χρωστάει ένας οργανισμός στην εφορία και στο ΙΚΑ, εσείς θα μπαίνατε σε μία διοίκηση στην οποία αύριο θα είστε ποινικά υπόλογος για προηγούμενα χρέη; Θα μπαίνατε; Εάν μπαίνατε, να σας βάλω και να μην σας προστατέψει η διοίκηση. Δεν πάει, όμως, κανένας.

Επομένως, προφανώς πρέπει να υπάρξει μία προστατευτική ρύθμιση σε ό,τι αφορά στο παρελθόν. Δεν αφορά η προστασία τρέχουσες πράξεις διοικήσεως. Άρα, έχουμε κάνει και το παραπάνω που μπορούμε να κάνουμε.
Έχουμε συναντηθεί με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και είμαστε σε συνεννόηση μαζί του. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεθοδεύσεις και συμφωνίες οι οποίες εκτελούνται ακριβώς στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης του καταστατικού, της εναρμόνισής του, προκειμένου να βρεθεί μέσα στα διεθνή πλαίσια.

Αυτή τη στιγμή είναι τακτοποιημένη και ισορροπημένη η σχέση με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και πραγματικά νομίζω ότι το ελληνικό δημόσιο και με την πρόσθετη αυτή επιχορήγηση των 2.000.000 έχει κάνει το περισσότερο που μπορεί να κάνει. Από εκεί και πέρα, προφανώς το ερυθροσταυρικό κίνημα θα πρέπει να προχωρήσει και νομίζω ότι η προσωρινή διοίκηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline