Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  06:46:24

Nτόρα Μπακογιάννη: Ο δύσκολος δρόμος της συναίνεσης

Είθισται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να είναι η ουσιαστικότερη πολιτική συζήτηση, η οποία γίνεται στην Αίθουσα αυτή. Σήμερα γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.


Μήνες τώρα, από τις Ευρωεκλογές και μετά, κυριαρχεί στη χώρα μια άγονη και εσωστρεφής αντίληψη που τροφοδοτείται από τακτικισμούς, γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Έχουν μπει στο μικροπολιτικό παιχνίδι ως άλλοθι, θέματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Όμως, δεν φαίνεται η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου να αντιλαμβάνεται ότι η θέση της Ελλάδας κινδυνεύει.

Στο ευρύτερο περιβάλλον οι εξελίξεις είναι δυσμενείς. Οι καταστάσεις από την Ουκρανία ως τη Συρία μάς επηρεάζουν και προκαλούν αντίκτυπο στα εθνικά μας θέματα. Στο Κυπριακό η προκλητική τακτική της Τουρκίας επιδιώκει την ένταση. Αντιστοίχως, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα δείχνει να θέλει να γυρίσει το ρολόι πολλά χρόνια πίσω. Ταυτόχρονα, στο Σκοπιανό, αλλά και στα βαλκανικά παρατηρούνται συμπεριφορές που θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν καταγράφονται στην εγχώρια δημόσια συζήτηση. Μιλάμε σαν να είμαστε σε συνθήκες εργαστηρίου. Εκπονούνται κομματικές και προσωπικές στρατηγικές σαν να είμαστε μόνοι μας. Ακόμα και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, η πολιτική αντιπαράθεση ξεκινά από μια εσφαλμένη παραδοχή, ότι μιλάμε με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης, ως σαν να αποφασίζουμε μόνοι μας για τη διευθέτησή του.

Αυτή η διαρκής ομφαλοσκόπηση και η εσωστρέφεια έχει αρχίσει να μας στοιχίζει ακριβά. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κλείνει η επώδυνη περίοδος της σκληρής προσαρμογής. Πρέπει να περάσουμε στην καινούργια περίοδο, εκείνη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, της ομαλής εξόδου στις αγορές.

Απ' ό,τι φαίνεται, από τον τρόπο που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και εξαιτίας και των λαθών και παραλείψεων της Τρόικας, η μετάβαση θα γίνει με επώδυνο τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να προστατέψουμε την ομαλότητα απαιτείται στοιχειώδης ευθύνη από όλους. Οι συνθήκες επιτάσσουν τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου. Εθνικό μέτωπο δεν σημαίνει ότι θα συμπέσουμε σε όλα. Δεν μπορούμε άλλωστε. Δεν σημαίνει να ταυτιστούμε. Σημαίνει όμως να συμφωνήσουμε στα βασικά, στα αυτονόητα.

Τώρα πλέον κανείς δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Όλοι ξέρουμε ότι από το 2010 η χώρα κινδύνεψε αρκετές φορές να βρεθεί εκτός ευρώ. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η επιβεβαρυμένη θέση της χώρας επιδεινώθηκε από συμπεριφορές και παθογένειες που ακόμα διατρέχουν, δυστυχώς οριζόντια, το πολιτικό σκηνικό της χώρας: οξύτητα, πόλωση, λαϊκισμός, πελατειακές και συντεχνιακές λογικές, πολιτικαντισμός, πλήρης ασυνεννοησία, ακόμα και στα θεμελιώδη.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με μισές αλήθειες ούτε με τα εξωπραγματικά που υπόσχεται η Αντιπολίτευση και που άκουσα πριν από λίγο τους συναδέλφους να λένε. Σωσίβιο και δύναμη για τη χώρα και την ασφαλή μετάβαση στη νέα φάση είναι η συνεννόηση, είναι το εθνικό μέτωπο για το οποίο σας μίλησα.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σας καλώ για μια ακόμα φορά να συμφωνήσουμε στα βασικά: στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εθνικούς μας στόχους, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.
Η συναίνεση είναι απαραίτητη για να σωθεί ο τόπος. Επί των ερειπίων δεν θα χαρεί κανείς και αρχίζετε και το καταλαβαίνετε ήδη από τις κουβέντες που κάνετε μεταξύ σας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πλέον αίσθηση της ζοφερής πραγματικότητας. Μην αγκυλώνεστε πια σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και φανατισμούς. Γνωρίζετε πλήρως τι συμβαίνει. Επομένως, μην προσποιήστε το αντίθετο. Η πολιτική της πόλωσης, της οξύτητας και του διχασμού δεν προσφέρει διέξοδο ούτε φέρνει ψήφους, σε τελική ανάλυση, σε κανέναν.

Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να δηλητηριάσετε το πηγάδι από το οποίο ελπίζουν όλοι να πιούν νερό και να κηρύσσετε τον πόλεμο στην κοινωνία, στους παραγωγικούς και δημιουργικούς Έλληνες, στα νέα παιδιά, στους ανέργους. Μόνο ένα εθνικό μέτωπο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία της.

Επιτέλους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κατάφεραν στην Πορτογαλία. Το κατάφεραν στην Ιρλανδία. Εμείς δεν το χρωστάμε αυτό στο δικό μας λαό;
Κυρίες και κύριοι, το κλειδί της νέας περιόδου βρίσκεται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί αυτονόητες. Αλλαγές έχουν γίνει πολλές. Η Κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης έχει προωθήσει πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια.
Όμως, είναι αναγκαίο να υλοποιήσουμε και τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για να απαλλαγεί η οικονομία από τις στρεβλώσεις δεκαετιών.

Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε την τρόικα να μας πει ότι οι εταιρείες παραγωγής κρασιού δικαιούνται να παράγουν και ξύδι; Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις ή παροτρύνσεις από την τρόικα για να ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που εγκαινιάστηκε το 2013 με έδρα το Λουξεμβούργο, για να προσφερθεί φθηνότερη χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν χρειάζεται μεγάλη σοφία για να αντιληφθούμε ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης εξαντλήθηκε και ότι χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός ενός νέου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, που να στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, χαμηλότερους συντελεστές και δίκαιη κατανομή βαρών.
Το 2015 το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση είναι να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός, να κάνουμε την ανάπτυξη χειροπιαστό έργο, να πετύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, να αυξήσουμε το οικογενειακό εισόδημα. Χρειάζεται να συνεννοηθούμε, να αντιληφθούμε τις ευθύνες που έχουμε για την πορεία της χώρας.

Όμως αν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλετε να συνεννοηθούμε, εγώ βαθύτατα πιστεύω ότι αυτή η Βουλή έχει την πλειοψηφία των Βουλευτών εκείνων που αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα και στις νέες γενιές.

(Η πολιτική επιστήμων Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline