Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:45:41

Χρήστος Σταικούρας: Δώδεκα αλήθειες της οικονομίας

Τα δύο τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, αξιοπιστία στην υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν αναθεωρήσεις τους.

Αυτό αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, επέδειξε διορατικότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθώ και σήμερα, με ένα δείγμα θετικής και δεοντολογικής προσέγγισης. Και αυτό γιατί είναι χρέος όλων μας, κυρίως σε αυτήν την Αίθουσα, να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα μόνο με αλήθειες, μακριά από θριαμβολογίες, αλλά και αδιέξοδους μηδενισμούς.
Πρώτη αλήθεια: Η χώρα θα παρουσιάσει φέτος, μετά από έξι συνεχή έτη ύφεσης, θετικό αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από -4% το 2013. Τα σημερινά δεδομένα καθιστούν αυτή την πρόβλεψη ρεαλιστική και καταθέτω τα σχετικά διαγράμματα στην Ολομέλεια.

Αυτή η εκτίμηση για όλο το έτος βασίζεται κυρίως στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανάκαμψης των επενδύσεων, ενίσχυσης των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, όπως επιβεβαιώνονται και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Δεύτερη αλήθεια: Η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί. Το ισοζύγιο των ωρών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013. Ο σχετικός πίνακας το επιβεβαιώνει και τον καταθέτω για τα Πρακτικά.

Τρίτη αλήθεια: Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, το ίδιο και η φτώχεια, και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η συνέχιση και εντατικοποίηση των δράσεων για την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Τέταρτη αλήθεια: Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται. Ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προιόντων, αγαθών και υπηρεσιών υλοποιείται. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από δεκαετίες. Ο σχετικός πίνακας που καταθέτω στα Πρακτικά το επιβεβαιώνει.

Πέμπτη αλήθεια: Το δημόσιο χρέος, αν και υψηλό, σταθεροποιείται, ενώ και το προφίλ του έχει βελτιωθεί. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιαστεί. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού έχει μειωθεί. Οι δαπάνες για τόκους έχουν υποχωρήσει. Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.
Ωστόσο οι σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις του Νοεμβρίου του '12 είναι επαρκώς σαφείς ως προς την υποχρέωση των εταίρων και δανειστών μας για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητάς του εφ' όσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Έκτη αλήθεια: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, στο 1,8% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της περσινής χρονιάς. Το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα σε όλο τον κόσμο. Οι σχετικές πίνακες το επιβεβαιώνουν. Τους καταθέτω στα Πρακτικά.

Έβδομη αλήθεια: Οι προβλέψεις της Αντιπολίτευσης για την εκτέλεση και του φετινού Προϋπολογισμού απεδείχθησαν εσφαλμένες. Θυμίζω ότι τέτοιες μέρες πέρυσι η Αντιπολίτευση υποστήριζε ότι ο προϋπολογισμός -επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές- ήταν «στον αέρα», ήταν εικονικός, ήταν υπό αίρεση, ήταν υπό ριζική αναθεώρηση. Διαψεύστηκε. Ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά υπήρξαν το 2014 οι πρώτες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα.

Εφέτος δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Εάν αυτή η κριτική προσέγγιση δεν είναι θυμική, θα καλούσα τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να θυμηθούν τις ομιλίες τους στη Βουλή κατά τις αντίστοιχες συζητήσεις τα δύο τελευταία χρόνια και θα τους συνιστούσα με τον προσήκοντα σεβασμό να σκεφτούν εάν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, μήπως και φέτος πάλι διαψευστούν.
Όγδοη αλήθεια: Η τρόικα δεν αμφισβητεί την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων. Να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι πέρυσι τέτοια περίοδο κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης συζήτησης η τρόικα ζητούσε νέα πρόσθετα παραμετρικά μέτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι εφετινοί δημοσιονομικοί στόχοι.

Η Κυβέρνηση δεν τα πήρε, γιατί πίστευε ότι δεν χρειάζονταν. Και απ' ό,τι απεδείχθη, εκ του αποτελέσματος, ορθώς έπραξε. Γιατί εάν τα είχε πάρε, τότε σήμερα δεν θα ήμασταν στη φάση της ανάκαμψης.

Ένατη αλήθεια: Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δημοσιονομικά ισοσκελισμένος.

Σε αυτό το σημείο -και επειδή η συνάδελφος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι θα πρέπει να διαβάζουν καλύτερα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα κείμενα- τονίζω με ικανοποίηση ότι επί αυτού του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή για 3% πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στο Λονδίνο. Υποστηρίζει συνεπώς την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Μέχρις εδώ συμφωνούμε συνεπώς.

Η διαφορά μας είναι ότι, σύμφωνα με το κείμενο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να προέλθει από σημαντική αύξηση φόρων. Και αυτό, γιατί το κείμενο υποστηρίζει ότι οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να διατηρηθούν το 2014 στο 44% του ΑΕΠ. Άρα, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2015 για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, που είναι το ζητούμενο.

Συνεπώς, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέοι φόροι. Αυτή είναι η κρυφή πραγματικότητα. Το μόνο, αλλά κύριο, που παραλείπει να μας πει είναι ποιους φόρους θα αυξήσει. Αφήστε δε που η σταθεροποίηση των δαπανών στο ύψος του 2014, όπως λέει η παρουσίαση στο Λονδίνο, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αυξήσει καν τους μισθούς και τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. Καταθέτω το σχετικό κείμενο στα Πρακτικά.

Δέκατη αλήθεια: Ο προϋπολογισμός καταγράφει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9% το 2015. Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Υπάρχουν βέβαια υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες, που προέρχονται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι διεθνείς οργανισμοί, όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναθεωρούν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη αλλά και τις επιμέρους προβλέψεις τους για τις περισσότερες οικονομίες.

Ενδέκατη αλήθεια: Η τρόικα πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2015. Για την κάλυψή του ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις. Η Κυβέρνηση έχει διαφορετική εκτίμηση και διαφορετικές προβλέψεις. Διαπραγματεύεται με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας τεκμηριωμένα, με αυτοπεποίθηση. Στο τέλος θα αποδειχθεί ποια πλευρά ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πάντως, τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν στο δημοσιονομικό πεδίο καλό οδηγό για τη χώρα και για την Κυβέρνηση.
Δωδέκατη αλήθεια: Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν θα είχαμε ήδη κλείσει συμφωνία, αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών.

Δεν το κάνουμε όμως, όπως δεν το κάναμε και πέρυσι, όταν ζητούσαν, όπως είπα, ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέτρα. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Βέβαια, η διαπραγμάτευση εμπεριέχει λεπτές πτυχές, είναι σύνθετη και σκληρή, δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

(Ο οικονομολόγος και Φθιώτιδος της ΝΔ Χρήστος Σταικούρας είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline