Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:43:14

Μαυρουδής Βορίδης: Για την Τουρκία και τους μετανάστες

Θεωρώ ότι το ζήτημα που θέτουν οι συγκεκριμένες κυρώσεις είναι απλό. Επιτρέψτε μου απλώς να συνοψίσω τρία επιχειρήματα που έχουν ακουστεί, για να αναφερθώ σ' αυτά πολύ επιγραμματικά.

Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι η Τουρκία είναι εχθρική χώρα και γι' αυτό δεν μπορούμε να έχουμε καμία σύμβαση και καμία διεθνή συνεργασία μαζί της. Η απάντηση σ' αυτό είναι ότι προφανώς έχουμε σοβαρότατες διαφορές με την Τουρκία, προφανώς αυτές οι διαφορές τίθενται σε διάφορα επίπεδα από την Κυβέρνηση, προφανώς η Κυβέρνηση έχει πολύ σταθερή θέση στα εθνικά θέματα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία.

Το δεύτερο επιχείρημα, το οποίο θεωρώ σημαντικότερο, θα ήθελα να το απευθύνω γιατί ενώ είναι το ίδιο, το ακούω από δύο πλευρές με διαφορετικό τρόπο. Αυτό λέει το εξής: Σε ζητήματα δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά στα θέματα των μεταναστών, στην πραγματικότητα το ένα επιχείρημα λέει ότι πρέπει να προσέχουμε για να μη θεωρούμε ότι χαρακτηρίζουμε συλλήβδην τους μετανάστες ως υγειονομικό κίνδυνο ή ως φέροντες διαδιδόμενα μολυσματικά νοσήματα που δημιουργούν πρόβλημα και η δεύτερη πλευρά –προφανώς από μία τελείως διαφορετική πλευρά- λέει ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες σε παράνομους μετανάστες.

Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω δύο ζητήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι ξεκάθαρα και σαφή. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα το να έχεις περιοριστικές απόψεις στη μετανάστευση –μπορείς κάλλιστα να τις έχεις και πολλοί τις έχουν και υπό την έννοια που υπερασπίζομαι εγώ, οι περιοριστικές πολιτικές στη μετανάστευση είναι ορθές και ορθολογιστικές πολιτικές- και τελείως διαφορετικό το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών, είτε είναι παράνομοι είτε είναι νόμιμοι. Η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών αποτελεί και υποχρέωση που πηγάζει από το πλαίσιο του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αποτελεί και υποχρέωση στα πλαίσια της κάλυψης της δημόσιας υγείας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αν δεν καλύπτονται και δεν ελέγχονται υγειονομικά οι μετανάστες –είτε παράνομοι είτε νόμιμοι- πράγματι υπάρχει κίνδυνος διαδόσεως ασθενειών, όχι γιατί ενοχοποιείται συνολικά μία κατηγορία, αλλά γιατί έρχονται από χώρες οι οποίες έχουν αδύναμα υγειονομικά συστήματα και αδύναμη υγειονομική κάλυψη. Ορισμένοι εξ αυτών δε έρχονται από ένα τελείως διαφορετικό υγειονομικό περιβάλλον και χρήζουν υγειονομικής βοηθείας. Αυτό δεν ενοχοποιεί συλλήβδην, αλλά αναγνωρίζει μία πραγματικότητα, ότι δηλαδή είναι μία ευάλωτη ομάδα η οποία θέλει στο συγκεκριμένο υγειονομικό σημείο πρόσθετη προσοχή.

Το τρίτο που ακούω είναι για την αξιολόγηση των συστημάτων υγείας. Ανοίγει μία συζήτηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ -και για αυτό έχει αντίρρηση στην κύρωση τουλάχιστον της μίας -αν κατάλαβα- από τις τρεις Συμβάσεις που συζητούμε, στην τελευταία- διότι εδώ εισάγεται συνεργασία για το θέμα της αξιολόγησης των συστημάτων υγείας.

Επειδή η διατύπωση είναι ανοιχτή, κατά τη γνώμη μου κακώς εγείρεται αντίρρηση, εκτός και αν κάποιος έχει συνολικά αντίρρηση με το θέμα της αξιολόγησης των συστημάτων υγείας, διότι εδώ δεν λέει ποιο σύστημα αξιολόγησης θα ακολουθήσει κανείς, δεν κάνει επιλογή. Εδώ λέει να συνεργαστούν τα δύο κράτη για να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω στο θέμα της αξιολόγησης των συστημάτων υγείας. Η ανταλλαγή αυτών των εμπειριών, των πληροφοριών, των γνώσεων, προκειμένου να οδηγήσει σε καλύτερη αξιολόγηση των συστημάτων υγείας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε δομική αντίρρηση εκτός και αν –ξαναλέω- κάποιος λέει ότι εγώ δεν θέλω καθόλου να αξιολογούνται τα συστήματα υγεία.

Επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να φανταστώ καθεστώς, δεν μπορώ να φανταστώ σύστημα υγείας, είτε δεξιό είτε αριστερό είτε κρατικό είτε μικτό είτε αμιγώς ιδιωτικό, το οποίο δεν έχει μέσα μηχανισμούς αξιολόγησης.

Άρα, με αυτή την έννοια δεν κατανοώ και δεν συμμερίζομαι την αντίρρηση. Θέλω να τονίσω το γιατί. Επειδή είναι πολύ ανοικτή η διατύπωση. Αν έλεγε πρόσθετα πράγματα μέσα ως προς τον τρόπο της αξιολόγησης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πεδίο μίας αντιπαράθεσης. Όμως, με τον ανοικτό τρόπο που είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη Σύμβαση θεωρώ ότι δεν υπάρχει βάσιμη αντίρρηση.

Κύριε Πρόεδρε, αυτά ήθελα να πω. Ελπίζω ότι θα υπερψηφιστούν από το Σώμα οι συγκεκριμένες Συμβάσεις, που αποτελούν ούτως ή άλλως υποχρέωση μας από διετίας. Θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί. Καθυστερήσαν. Και ολοκληρώνεται με την ψήφιση μία υποχρέωση την οποία είχε η χώρας μας και τακτοποιείται ένα ζήτημα που έμενε ανοικτό για αρκετό καιρό.

(Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είναι δικηγόρος και βουλευτής Αττικής της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline