Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  05:08:50

Αθαν. Παπανδρόπουλος: Οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν

Αν η ΝΔ μπορέσει να πείσει τους μισούς από τους 760.000 αναποφάσιστους –που σε ποσοστό 70% είναι φιλοευρωπαίοι, μέσης και ανώτερης παιδείας και μεταρρυθμιστές– να την υπερψηφίσουν, τότε θα σημειωθεί και η μεγάλη έκπληξη των εκλογών –με συνέπεια, σοβαρά προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Για την Ελλάδα και τον λαό της ίσως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να είναι κρισιμότερες από αυτές του Ιουνίου 2012», μάς λέει κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας, που πιστεύει ότι η Ένωση έχει βαρεθεί να πληρώνει για την Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, μία οικειοθελής αποχώρηση από τους κόλπους της ΕΕ κανέναν δεν θα συγκινούσε ιδιαίτερα. «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα χρωστά 270 δισεκατ. ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, από τους οποίους κάποιοι είναι φτωχότεροι από τους Έλληνες.

Γιατί λοιπόν να ενοχληθούν αν η χώρα σας αποχωρήσει από την ευρωζώνη και ίσως και από την ΕΕ; Μήπως επειδή θα χάσουν τα οφειλόμενα;

Είναι σήμερα σίγουροι ότι θα τα πάρουν πίσω; Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στα εξήντα χρόνια που έρχονται», προσθέτει.

Το κλίμα είναι βαρύ λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική περίπτωση και τα χειρότερα έχουν ήδη προβλεφθεί.

Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου στην ουσία οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Αν φέρουν την ΝΔ πρώτο κόμμα ή συγκυβέρνηση μαζί με το Ποτάμι, θα συνεχίσουν την προσπάθεια και σε έναν χρόνο οι θυσίες πέντε ετών θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Αν δεν συμβεί αυτό όμως, πολλοί λένε ότι δεν θα ήθελαν να είναι «ούτε ψύλλος στον κόρφο» μας. Καταστροφολογούν; Μάλλον όχι.

Απλώς λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψη τους τις δημαγωγικές κορώνες του κ. Αλέξη Τσίπρα και του στρατού κατοχής που τον στηρίζει.

Και ας μην μάς διαφεύγει ότι αυτός ο στρατός κατοχής μάς έφερε εδώ που είμαστε. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του, όπως οι Δημ. Σταμάτης και Χρ. Λαζαρίδης, παρακολουθούν με σχετική ψυχραιμία τις δημοσκοπήσεις και δεν θεωρούν πως χάθηκε η εκλογική μάχη.

Επιμένουν δε, πολύ σωστά, ότι την λύση στην εξίσωση της κάλπης θα δώσουν οι αναποφάσιστοι, με ένα 70% από αυτούς να θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε φιλοευρωπαϊκή τροχιά γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον της.

«Όλα παίζονται», επιμένουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και αναφέρονται ιδιαίτερα στην αυξημένη συσπείρωση της ΝΔ (περίπου 80%), ενώ υποστηρίζουν ότι ο στόχος είναι η πλήρης απορρόφηση του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η πολιτική εξουδετέρωση των ΑΝΕΛ και ισχυρό πλήγμα στην Χρυσή Αυγή με σκληρή δεξιά ατζέντα «νόμου και τάξης», όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά προ ημερών, μπροστά σε τμήμα του φράχτη στον Έβρο, για τους παράνομους μετανάστες.

Η βασική επιδίωξη είναι να επαναπατριστεί η πλειονότητα των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές ΛΑΟΣ (2,7%), Ανεξάρτητους Έλληνες (3,46%) και Χρυσή Αυγή (9,4%).

Όπως δείχνουν και οι τελευταίες μετρήσεις, καταγράφεται επαναπατρισμός σημαντικού τμήματος από την δεξαμενή αυτή ψηφοφόρων, που προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο.

Όπως έγραψε ο Άρης Ράβανος στο Βήμα της Κυριακής, αυτός ο επαναπατρισμός γίνεται σταδιακά, κυρίως όμως από την δεξιά πλευρά της ΝΔ.

Για παράδειγμα, η ΝΔ εισπράττει το 20% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, το 9,2% όσων ψήφισαν τους ΑΝΕΛ, το 7,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το 14,4% όσων ψήφισαν Ποτάμι και το 1,6% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, από στελέχη της ΝΔ υποστηρίζεται ότι το κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν ήθελε εκλογές θα τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που δεν ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να προτάσσουν το στοιχείο της δημοφιλίας του Αντώνη Σαμαρά και της καταλληλότητάς του για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Μόνον που αυτά τα δύο στοιχεία, όπως λένε κορυφαία στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, δεν είναι αρκετά και έχουν αμφιβολίες κατά πόσον μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Ένα κλίμα, πάντως, που παραμένει ασαφές γιατί η συγκυβέρνηση –και η ΝΔ ειδικότερα– ποτέ δεν θέλησαν να μιλήσουν την γλώσσα της αλήθειας.

Υπό αυτή την έννοια, η μη γνώση της αλήθειας ακυρώνει και τις κινδυνολογικές απόψεις της ΝΔ, οι οποίες παύουν να γίνονται πιστευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τους κινδύνους από μία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει έμφαση σε εξαγγελίες για την επόμενη ημέρα –όπως, για παράδειγμα, μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2015, διασφάλιση των μισθών και των συντάξεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε 32%, από 42% που ισχύει σήμερα, και μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Αυτές οι προτάσεις αναφέρθηκαν και κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ενώ το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα κλειδώσει άμεσα η αξιολόγηση με την τρόϊκα, που θα φέρει το τέλος των μνημονίων και θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

Γι αυτό και το βασικό σύνθημα της ΝΔ τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της προεκλογικής καμπάνιας, θα είναι «λέμε την αλήθεια, εγγυόμαστε το αύριο», ενώ προβάλλονται και τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ.

Σαφώς, λοιπόν, το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει ανοικτό και ίσως ποτέ τα τελευταία χρόνια οι αναποφάσιστοι να μην υπήρξαν μία τόσο κρίσιμη εκλογική μάζα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline