Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:16:18

Θάνος Βερέμης: Τα εκλογικά μας παράδοξα

Οι κοινωνίες είναι σαν τους ανθρώπους που τις συναποτελούν. Είναι δυνατόν να μωραθούν αν εκπέσει το εκπαιδευτικό τους σύστημα και εκτεθούν για μεγάλο διάστημα σε τοξικές εκπομπές της τηλεόρασης.

Οι εκπομπές των απατεώνων του παρελθόντος που εγκαλούν τους πολιτικούς, των εκατομμυριούχων γελωτοποιών που ταυτίζονται τάχα με τους ατυχήσαντες πολίτες, των τηλεπαρουσιαστών της δεκάρας ως εισαγγελέων, όλα αυτά σερβίρονται με μπόλικο λαϊκισμό καθημερινά σε κοινό που προσέρχεται αθρόο για να χορτάσει θεάματα αφού σπανίζει ο άρτος.

Σπάνια σε προεκλογικές συζητήσεις από την τηλεόραση ακούστηκαν τόσα παράδοξα: ότι μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ στην Ελλάδα, ότι θα πάμε στη δραχμή με χαρά, κι ότι θα επιστρέψουμε στα κρατικά μονοπώλια με υπερηφάνεια. Οι νικητές των εκλογών κινδυνεύουν (κι εμείς μαζί τους) να καταστήσουν τη χώρα ανεξάρτητη από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Οι μόνες σοβαρές προφητικές κουβέντες ακούστηκαν από τη σατιρική εκπομπή Ράδιο Αρβύλα. Ο κύριος Κανάκης είπε: «Χωρίς εκπαίδευση καλή, είναι αδύνατον να πάει μπροστά αυτή η χώρα».

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πετύχει την αυτοδυναμία, το μόνο παράδοξο που φαίνεται ότι θα χάσουμε, είναι η εκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Στη νέα εικονική μας πραγματικότητα μπορούμε επιτέλους να αισθανθούμε ελεύθεροι από τις προεκλογικές μας σκοτούρες.

ΥΓ. Οι αμπελοφιλοσοφίες συνεχίστηκαν δυστυχώς και μετά την ανακοίνωση μεγάλου ποσοστού των αποτελεσμάτων. Την πολιτική επιστήμη θα απασχολήσει στο μέλλον η διαφοροποίηση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική και τη λαϊκή πλειοψηφία (sic). Εξίσου θα απασχολήσει τη φιλοσοφία η διαφοροποίηση ανάμεσα στους εκλογείς που είναι «πραγματικοί» άνθρωποι από τους «σικέ» ανθρώπους. Αύριο περισσότερα.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρθρο ιδεών γραμμένο την Κυριακή των εκλογών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline