Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  11:18:39

Π. Κουρουμπλής: Με σοβιετικό μοντέλο. Τέλος οι ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ Κύριο

Ο Κουρουμπλής σοβιετοποιεί το σύστημα υγείας, με εξισώσεις προς τα κάτω. «Το Δημόσιο και τα Ταμεία δεν θα καλύπτουν τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές».

Κατά τ' άλλα ως γνήσιος λαϊκιστής, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπόσχεται ότι θα καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ για όσους έχουν ΑΜΚΑ, ανακοινώνει προσλήψεις για τη λειτουργία των ΜΕΘ και θέλει να βάλει τέλος στο «μεγάλο πάρτι αναλωσίμων και φαρμάκων».

Άνοιξε τα χαρτιά του ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και όσα αποκάλυψε στο «Βήμα της Κυριακής» αναμένεται να προκαλέσουν τσουνάμι αντιδράσεων., γιατί πρόκειται για μέτρα ισοπεδωτικά, αμελέτητα, γενικής υποβάθμισης της υγείας των Ελλήνων και τακτική σοβιετοποίησης. Με αντάλλαγμα τα πέντε ευρώ εισόδου στα νοσοκομεία για εξετάσεις' υποβαθμίζει το όλο σύστημα περίθαλψης καθώς τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες ελλείψεις και αδυναμίες, από ιατρικές μονάδες και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι κσλή καθαριότητα και συνθήκες νοσηλείας.

Σε ερώτηση αν θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής απάντησε τα εξής καταπληκτικά:

«Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε Ιδιωτική Κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το Δημόσιο Νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε Ιδιωτική Κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την Κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις Ιδιωτικές Κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε Δημόσιο Νοσοκομείο».

Παράλληλα, εξήγησε, όμως, πως «σε ό,τι αφορά τους τουρίστες θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της Ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι πέντε ευρώ. Θα είναι υψηλότερο».

«Οι Έλληνες πηγαίνουμε σε νοσοκομείο του Βελγίου και πληρώνουμε εισιτήριο 20 ευρώ και θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα μόνο πέντε ευρώ;» διερωτήθηκε.

Ως προς τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές τόνισε πως δεν θα καλύπτονται από το Δημόσιο, σημειώνοντας πως «όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο». Δηλαδή καμμία, δεδομένου ότι θεωρητικά τα κρατικά νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάθε είδους θεραπείες και εγχειρήσεις. Με μεγάλη καθυστέρηση χρόνου και πολλές οργανωτικές αδυναμίες, τις οποίες δεν πρόκειται να παραδεχθούν ποτέ τα κρατικά νοσοκομεία. Θεωρείται βέβαια ότι τυχόν εφαρμογή αυτή της αυταρχικής και πρόχειρης απόφασης μειώσει το επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα εργασίας σε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Επίσης ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ λέγοντας για παράδειγμα ότι «ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να λειτουργεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα λύσουμε το θέμα για τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης, από την οποία προσδοκούμε πάρα πολλά».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline