Σάββατο 30 Μαϊου 2020  20:07:57

Χρεοκοπούν τα νοσοκομεία από τον αναμορφωτή Π. Κουρουμπλή: Οφείλουν 900 εκατ. ευρώ - Έχουν λάβει μόλις 43,4 εκατ. Ποτέ δεν ήταν σε τόση κατάσταση εξαθλίωσης προσωπικού, υπηρεσιών, ασθενών. Κύριο

Αγανακτισμένοι και καταχρεωμένοι, διακόπτουν την τροφοδοσία του ΕΣΥ οι προμηθευτές. Μετά τον Ιανουάριο έχουν κλείσει τελείως οι στρόφιγγες. Αρχίζουν να λείπουν βασικά είδη από την πολιτική των νεοσωτήρων.

Αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους και τις τρέχουσες ανάγκες τους τα νοσοκομεία της χώρας - Ψάχνουν μεσοβέζικες λύσεις οι διοικητές για να σώσουν την κατάσταση - Εξαντλούν και τα ταμειακά τους διαθέσιμα

Οικονομική μέγγενη σφίγγει τα δημόσια νοσοκομεία. Παγιδευμένα στις «δαγκάνες» της ανύπαρκτης ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρουν. Το όριο αντοχής τους καθορίζεται πλέον από τους προμηθευτές και την επικείμενη απόφασή τους για διακοπή των προμηθειών είτε αυτές αφορούν υλικά είτε υπηρεσίες πχ καθαριότητα ή σίτιση.

Το ΕΣΥ βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει λάβει την τακτική κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ είναι αποκαλυπτικά για τη δραματική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων: από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους το... μυθικό ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ!

Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ – τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου.

Το τρέχον έτος τα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους (συνολικά οι οφειλές τους ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ) αλλά και η τακτική επιχορήγηση του Ιανουαρίου που έλαβαν στις 20 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ. Ενώ δηλαδή οι πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για υλικά και υπηρεσίες ανέρχονταν σε 87,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας εκταμίευσε το ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ προς τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.

nosokomeia-table

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δόθηκε για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλες υπηρεσίες όπως πχ καθαριότητα, φύλαξη, τροφοδοσία και σίτιση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τον Ιανουάριο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων για το 2015 -1,38 δισ. ευρώ έναντι 1,61 δισ. το 2014- εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτώνται από τη ροή και το ποσό της εκάστοτε χρηματοδότησης. Υπεραμύνεται δε της απόφασης να διατεθούν... ψίχουλα στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας πως έλαβαν λιγότερα χρήματα διότι είχαν ταμειακά διαθέσιμα 258,5 εκατ. ευρώ και καλώντας ταυτόχρονα τις διοικήσεις να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

«Στέγνωσαν» και από ταμειακά διαθέσιμα τα νοσοκομεία

Με τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, λοιπόν, να έχει κλείσει σφιχτά προς το ΕΣΥ προ αρκετών εβδομάδων είναι προφανές πως τα νοσοκομεία βιώνουν οικονομική ασφυξία. Πλέον, έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που ήταν ελεύθερα –διότι τα 93,4 εκατ. ευρώ ήταν δεσμευμένα ή ενταλτοποιημένα- και μετράνε κυριολεκτικά τα χαρτονομίσματα που έχουν στα ταμεία τους. Στην καλύτερη περίπτωση κάποια νοσοκομεία διαθέτουν στα ταμεία τους ικανό ποσό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες τους – υπάρχουν όμως και νοσοκομεία που δεν έχουν περισσότερα από 30.000 με 40.000 ευρώ στη διάθεσή τους. Υπό τις συνθήκες αυτές ο εσωτερικός δανεισμός που επιβλήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στους επικεφαλής των νοσοκομείων προκάλεσε τόσο θυμηδία καθώς γνώριζαν ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» όσο και άγχος καθώς η εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου προφανώς απαιτεί «ζεστό» χρήμα που δεν έχουν.

Το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου μακρινό για τους επικεφαλής των νοσοκομείων. Ήδη από τον περασμένο μήνα οι αρμόδιοι στα περισσότερα νοσοκομεία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές τους ζητώντας κι άλλη πίστωση. Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. Στην πράξη, σύμφωνα με νοσοκομειακά στελέχη, το βάρος δίδεται στους προμηθευτές των μαγειρείων ή στα συνεργεία σίτισης. Επιλέγεται, πχ, να δοθούν 10.000 ευρώ έναντι της οφειλής στον προμηθευτή του γάλακτος ή κρέατος ή 100.000 ευρώ στην υπηρεσία σίτισης, ώστε να μην ξεμείνει από τρόφιμα το νοσοκομείο.

Διακόπτουν την τροφοδοσία του ΕΣΥ οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.)- υποστηρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών και προειδοποιούν ότι «για γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά» εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές προς τους προμηθευτές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline