Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:22:16

Κώστας Μαρκόπουλος: To όνειρο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που γίνεται. Είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι επίκαιρες επερωτήσεις των κομμάτων, μια και η Βουλή, κύριε Πρόεδρε, ασχολείται μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κάτι κυρώσεις συμφωνιών ξεχασμένων στα συρτάρια των Υπουργείων, χωρίς ουσιαστικό νομοθετικό έργο και μόνο με ό,τι νομοθετικό επιβάλλει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Το λέω αυτό διότι η χώρα δεν είναι μόνο μία δημοσιονομική προσαρμογή. Υποθέτω ότι υπάρχουν δεκάδες πράγματα που πρέπει να γίνουν σε αυτή τη χώρα, τα οποία εκφεύγουν των συμφωνιών με την τρόικα.

Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να υπάρχει Κυβέρνηση με παραγωγή πολιτικής. Δεν τη βλέπω. Ως παρένθεση το βάζω αυτό, αλλά ως πολύ ουσιαστική παρένθεση. Και θα ήθελα η Κυβέρνηση, που με ακούει, να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη.
Υποθέτω, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Και περιμένουμε να τα δούμε. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν μπορεί να είναι ένα τηλεχειριστήριο που βρίσκεται έξω από τη χώρα. Είναι και κάτι που έχει να κάνει με εμάς. Σας περιμένουμε, λοιπόν, να παράγετε λίγο πολιτική. Κουραστήκαμε, δηλαδή, να περιμένουμε.

..... Η χώρα πρέπει να παράγει νέο πλούτο. Νομίζω ότι κανείς σ' αυτή την Αίθουσα δεν διαφωνεί. Πρέπει να τον παράγει σωστά, σεβόμενος τις αξίες αυτού του τόπου, σεβόμενος τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων και σεβόμενος και τα χρήματα που πρέπει να εισπράξουμε. Η χώρα βαδίζει, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, του υποθαλάσσιου πλούτου μας, του φυσικού αερίου, από το οποίο όλοι περιμένουμε να κερδίσουμε, να βγάλουμε λεφτά, να γλυτώσουμε απ' αυτή τη περιδίνηση την οικονομική και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει αναμφίβολα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρέπει, λοιπόν, να συμφωνήσουμε στην ισορροπία μεταξύ του θεμιτού επιδιωκόμενου στόχου, που είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και πρόσθετο πλούτο και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Έρχομαι τώρα στο τελευταίο πείραμα το οποίο έγινε και το οποίο λεγόταν Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Άδοξα ανακοινώθηκε το τέλος του στην τελευταία προεκλογική ομιλία στην Αλεξανδρούπολη του τέως Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε, αφού είχε περάσει το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από τη Βουλή, περιβαλλοντικές αταξίες. Και έναντι αυτών μας ανακοίνωσε αυτό το οποίο έγινε πριν από λίγες μέρες, τη ματαίωση του έργου, τη ματαίωση, δηλαδή, ενός αγωγού για το οποίο και η Κυβέρνηση όφειλε να προσέξει να μην χαθεί, όπως χάθηκε και ο οριζόντιος αγωγός φυσικού αερίου με ανακοίνωση της GAZPROM πριν από δεκαπέντε μέρες. Υποθέτω ότι αυτό δεν έγινε για περιβαλλοντικούς λόγους. Υποθέτω ότι έγινε λόγω αταξίας της οικονομικής διπλωματίας του τόπου.»

(Ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος πρώην υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Ευβοίας, εκλεγείς με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline