Σάββατο 15 Αυγούστου 2020  00:19:21

Πώληση ΜΥΣΥΦΑ υπό προϋποθέσεις και στα σούπερ μάρκετ προτείνει το «σχέδιο Τσίπρα», που διαψεύδει τον υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή και παραπλάνησε τους φαρμακοποιούς από την προεκλογική περίοδο. Κύριο

Πολλοί οι τομείς στους οποίους προτείνει απελευθέρωση η κυβέρνηση (όπως στις συγκοινωνίας, στη λίστα του ΟΟΣΑ, σε διάφορες επαγγελματίες κλπ) με δική της πρωτοβουλία, που διέψευδε μέχρι πρόσφατα.

Την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ υπό προϋποθέσεις προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, κάνοντας στην ουσία πράξη τις σχετικές προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με το κείμενο της ελληνικής πρότασης τα ΜΥΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εποπτεία ειδικευμένου προσωπικού και οι απαιτούμενες άδειες.

Ο Παν. Κουρουμπλής, απληροφόρητος ή εξαπατών διαβεβαίωνε συνεχώς: Μόνο στα φαρμακεία θα χορηγούνται τα ΜΗΣΥΦΑ - Η κυβέρνηση, με το κείμενο που κατέθεσε στους θεσμούς, είχε δηλώσει γραπτώς ότι δεσμεύεται να προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Ένα 24ωρο μετά την κατάθεση της 47σέλιδης ελληνικής πρότασης στους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συνέχισε να επικαλείται τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξής του, αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, «που αποτελούν ένα υπερπλήρες δίκτυο διανομής».

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, την Πέμπτη κατά την πρώτη (!) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του στην Αριστοτέλους.

Μάλιστα, υπογράμμισε, κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της απελευθέρωσης της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ πως υπάρχουν 11.000 φαρμακεία στη χώρα, αριθμός επαρκής για να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είχε δηλώσει γραπτώς ότι δεσμεύεται να προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στους θεσμούς, αναφέρεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ ήταν μια από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεταν οι φαρμακοποιοί στην προηγούμενη κυβέρνηση αξιώνοντας την πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία. Η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ χαρακτηριζόταν -και χαρακτηρίζεται- από τους φαρμακοποιούς Δούρειος Ίππος για την άλωση και τη διάλυση του ελληνικού φαρμακείου και αποτέλεσε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης του κλάδου με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και με τους υπουργούς Υγείας που συντάσσονταν μαζί του.

Οι άλλοι τομείς στους οποίους προτείνει απελευθέρωση η κυβέρνηση είναι οι ακόλουθοι:

-Τουριστικές κατοικίες: προτείνεται η μείωση του ελάχιστου ορίου ενοικίασης στις 30 ημέρες. Θα θεσπισθεί επίσης ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενοικίαση τουριστικών κατοικιών μέσω διαδικτύου.
-Περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου τουριστικών λεωφορείων.
-Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με βάση τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
-Συνέχιση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics.
-Ανάθεση στον ΟΟΣΑ νέας "εργαλειοθήκης ανταγωνισμού" για τους κλάδους των ΜΜΕ, της μεταποίησης, χονδρεμπορίου, τραπεζών και ηλεκτρονικού εμπορίου.
-Εναρμόνιση των προτύπων οικοδομικών υλικών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
-Μείωση του ποσοστού αμοιβής των συμβολαιογράφων για το όριο των 120.000 ευρώ σε 0,8% από 1%.
-Επανεξέταση των γεωγραφικών περιορισμών που υπάρχουν ακόμη καθώς και των κατώτατων αμοιβών για το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline