Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:06:47

Μάκης Βορίδης: H διαδικαστική Αντιπολίτευση

Παρατηρώ, κυρία Πρόεδρε, με αρκετό ενδιαφέρον ότι τελευταία η Αντιπολίτευση –και αυτό δεν το απέφυγε και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Καμμένος- διολισθαίνει σε μια κριτική διαδικαστικού τύπου.

Αντί να συζητήσουμε τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής, αντί να συζητήσουμε τα μεγάλα, έχουμε έναν ισχυρισμό, για παράδειγμα, ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν ασκείται με τον τρόπο που πρέπει. Ότι, δεν απαντά η Κυβέρνηση με τον τρόπο που πρέπει ή ότι δεν δίνει την προσήκουσα σημασία. Ή ακόμα ότι, δεν έρχονται διάφορα νομοσχέδια που θα έπρεπε να έρθουν ή ακούμε κριτική για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Δεν υποτιμώ το διαδικαστικό μέρος. Ποτέ δεν υποτίμησα το διαδικαστικό μέρος μιας συζήτησης. Δεν το υποτιμώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Διαδικαστικό θα είναι και αν κλείσετε τη Βουλή!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Λαφαζάνη, λέω και πάλι ότι παρατηρώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον τρόπο με τον οποίο έχετε ευθυγραμμίσει σχεδόν την κριτική σας με την κριτική των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το βρίσκω ενδιαφέρον και νομίζω ότι αυτό θα ενδιαφέρει σίγουρα και το δικό σας εκλογικό ακροατήριο, αλλά κυρίως αυτό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
......Άκουσα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα. Υπάρχει καμία υποχρέωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; Δεν θα έρθουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προς έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Εάν κρίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν συντρέχουν είτε οι διαδικαστικές προϋποθέσεις, αυτές που θα επικαλεστεί η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τη σύνταξη των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, είτε έχει διαφωνία το Κοινοβούλιο με την ουσία των ρυθμίσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να τις καταψηφίσει;

Ακούω συνεχώς -και επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, αλλά αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει- για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Ποια εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας; Εδώ μέσα δεν λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις; Το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο δεν τυγχάνουν της εγκρίσεως της Αντιπολίτευσης, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία; Έχετε κάποια σύγχυση; Μήπως ταυτίσατε το έθνος με τα κόμματά σας; Η εθνική κυριαρχία εκφράζεται από το σύνολο του Κοινοβουλίου. Το σύνολο του Κοινοβουλίου παίρνει αποφάσεις. Διαφωνείτε μ' αυτές; Καλά κάνετε. Δικαίωμά σας. Σεβαστό. Όμως, επειδή εσείς διαφωνείτε, αυτό σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί η εθνική κυριαρχία;

Ξαναρχίσαμε από χθες το περίφημο ζήτημα με τα αγγλικά δίκαια, με τη διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, με την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να σας θυμίσω ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πρώτο μνημόνιο, επαναλήφτηκαν στη δεύτερη δανειακή συμφωνία και ότι αποτελούν τη βάση των συμφωνιών και σε κάθε περίπτωση όχι μόνο δεν υπάρχει κάποια προστιθέμενη αξία αυτές τις μέρες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το πρόσθετο; Όμως, σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η ρητορική είναι στο κενό;

Επικαλείστε το αγγλικό δίκαιο, το λέτε και το ξαναλέτε, έχει γίνει μία από τις αγαπημένες καραμέλες του λαϊκισμού όλο αυτό το χρονικό διάστημα και κανείς δεν έρχεται να πει σε ποιο σημείο το ελληνικό δίκαιο, ο Αστικός Κώδικας, επιτρέπει στο δανειστή να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ας πάμε και στις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις του ελληνικού δικαίου. Για πείτε μου τη διάταξη με την οποία απαλλάσσεται ο δανειστής από την υποχρέωση να εκπληρώσει την παροχή που έχει αναλάβει. Ποια διάταξη το λέει αυτό;

Ή θέλετε να μιλήσουμε για τη νομολογία του Αρείου Πάγου, γι' αυτό το ζήτημα του δικού μας δικαστηρίου, που λέει «Εξακολουθείς να υποχρεούσαι να εκπληρώσεις την παροχή, ανεξαρτήτως αν οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, ανεξαρτήτως αν υπάρχει μεταβολή των συνθηκών, ανεξαρτήτως αν βρίσκεσαι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.» Σκληρότατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που ισχύουν για όλους!

(Οι ιδέες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, πρώην υπουργού και βουλευτή Αττικής διατυπώθηκαν κατά το διήμερο των συζητήσεων στη Βουλή για θέματα συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες και διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline