Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021  23:24:13

Εξαπλασιάστηκαν τα άτομα με διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια. Δύο στους δέκα ενήλικες Έλληνες πάσχει από διαβήτη και κινδυνεύει. Κύριο

Οι τρόποι καταπολέμησης του σακχάρου στο αίμα και η διασφάλιση της υγείας.

Κάποτε ήταν μόνο νόσος των παχύσαρκων και μιας κάποιας μεγάλης ηλικίας, Τώρα η μάστιγα, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής , μεγάλωσε και απειλεί. Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα όχι ένας Έλληνας γενικώς ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους της χώρας αλλά δυο ανάμεσα στους ενήλικες Έλληνες και Ελληνίδες.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν εξαπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Φαινόμενο ανησυχητικό κοινωνικά, οικονομικά, επιδημιολογικά για τη χώρα μας. Με επικίνδυνες συνέπειες και παρενέργειες στην υγεία και στα ζωτικά μας όργανα και λειτουργίες. Ο διαβήτης συντομεύει τη ζωή μας και την απειλεί.

Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Γι' αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετείχε στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου» (ΕΜΕΝΟ), που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γ. Τουλούμη από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κύριος σκοπός της ΕΜΕΝΟ ήταν η καταγραφή παραγόντων κινδύνου και νοσηρότητας χρόνιων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό ενηλίκων (από 18 ετών και πάνω).

Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763.698. Το 1,55% είναι αδιάγνωστοι, το 2,3% αρρύθμιστοι και το 7,8% λαμβάνουν αγωγή.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Παπάνας, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνει προσοχή αφού:
- Περίπου 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια. Εχει σχέση με τη διατροφή, την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία..
- Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει, πλέον, όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.

Ο Διαβήτης είναι επικίνδυνος επειδή:

- Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων.
- Αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.
- Αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
- Αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.
- Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
- Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
- Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Κυριότερα συμπτώματα:
- Συχνουρία-αυξημένη ποσότητα ούρων.
- Αυξημένη δίψα.
- Αυξημένη όρεξη.
- Απώλεια βάρους.
- Αδυναμία.
- Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης.
- Εμετοί και στομαχικός πόνος.
- Μουδιάσματα στα άκρα.
- Θολή όραση.
- Συχνές λοιμώξεις.
- Πληγές που αργούν να επουλωθούν.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου:
- Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος.
- Έλλειψη άσκησης.
- Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες.
- Προχωρημένη ηλικία.
- Υψηλή πίεση και χοληστερίνη.
- Συγγενείς α' βαθμού με διαβήτη.
- Ιστορικό διαβήτη κύησης.

Τα μυστικά για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του διαβήτη:

- Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης. Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.

- Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.

- Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία, γι' αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.

- Προστάτεψε τα παιδιά σας με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline