Τρίτη 16 Απριλίου 2024  11:14:41

Νέα μέθοδος για τις περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε νέους και νέες και για την ανίχνευση των τάσεων αυτοκτονίας σε κάθε άτομο. Πως η επιστήμη αλλά και ειδικό λογισμικό βοηθούν στην διάγνωση, την αποτροπή και θεραπεία. Κύριο

Φαινόμενο μάστιγα την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και της ψυχικής αποσταθεροποίησης. Ένα ακόμη σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προσφέρει τις «έξυπνες» υπηρεσίες του στους γιατρούς, καθώς μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Το υπολογιστικό πρόγραμμα, που διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής και ψυχιατρικής Τζον Πέστιαν του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό Suicide and Life-Threatening Behavior, δοκίμασαν το σύστημα σε 379 ασθενείς, που είτε είχαν τάσεις αυτοκτονίας, είτε ψυχικές διαταραχές αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις, είτε τίποτε από τα δύο. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το λογισμικό, που βασίζεται στη λεγόμενη «βαθιά μάθηση», ήταν ακριβές σε ποσοστό 93% στον εντοπισμό ενός ατόμου με τάσεις αυτοκτονίας και σε ποσοστό 85% στη διάγνωση ατόμων με ψυχικά προβλήματα αλλά χωρίς αυτοκτονική τάση. «Στον ιατρικό τομέα υπάρχει ήδη τεράστια υποστήριξη από την τεχνολογία, αλλά όχι τόσο στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Μόλις τώρα οι αλγόριθμοί μας αρχίζουν να γίνονται ικανοί να βοηθήσουν τους γιατρούς», δήλωσε ο Πέστιαν.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων και νέων στις ΗΠΑ που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με νέες έρευνες και το γεγονός ότι συχνά η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών σε αυτήν την πληθυσμιακή μονάδα. Η κατάθλιψη και μάλιστα βαρέως τύπου πρέπει να θεωρείται το ανησυχητικό προστάδιο για καταστάσεις κατά της ζωής τους από συγκεκριμένα προβληματικά άτομα, τα οποία έχουν εκδηλώσει σχετικά σημάδια στο περιβάλλον τους. Τα οποία μπορούν να διαπιστωθούν και να μελετηθούν μέσα από κείμενα, μηνύματα στο διαδίκτυο, μαγνητοφωνήσεις και μαρτυρίες τρίτων, παρά την άρνηση των ίδιων των προσώπων να εξεταστούν σχετικά από γιατρούς και ειδικούς.

Στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, τα κρούσματα κατάθλιψης αυξήθηκαν από 8,7% σε 11,3% στο διάστημα 2005 - 2014. Μεταξύ των ενηλίκων 18 - 25 ετών, το ποσοστό επίσης αυξήθηκε από 8,8% σε 9,6%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες. Οι γονείς καλούνται σε εγρήγορση όταν διαπιστώνουν απώλεια βάρους, απόσυρση από την κοινωνική ζωή και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Για τα οποία πρέπει να καταφεύγουν σε ειδικευμένους γιατρούς, φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline