Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  19:01:20

Όλο και πιο δραματική η κατάσταση στα κρατικά νοσοκομείο και στο σύνολο του ΕΣΥ. Τεράστιες έγιναν οι ελλείψεις. Κύριο

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και υποσχέσεις των υπουργών κ.κ Ξανθού και Πολάκη, έχουν γίνει μεγάλες οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες και υποδομές στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.


-Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση στο ΕΣΥ μετά την συστηματική υποβάθμιση στην λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κλινικών αλλά και των Κέντρων Υγείας. Νέα δυσάρεστη εξέλιξη η αναγκαστική διακοπή των εφημεριών και τα μεγάλα κενά στη λειτουργία τους, από τις νοσοκομειακές κλινικές λόγω της υποστελέχωσης και άλλων σοβαρών ελλείψεων.

Παράλληλα, στα νοσοκομεία της Αττικής και της Επαρχίας, καταφεύγουν όλο και περισσότεροι ασθενείς, εξαιτίας της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια ώρα η έλλειψη προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) που πλήττει το ΕΣΥ οδηγεί κλινικές πρώτης γραμμής σε αναγκαστική διακοπή του προγράμματος εφημεριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό: η γυναικολογική - μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφημεριακή της λειτουργία έως το τέλος του μήνα. Οπως μάλιστα διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής - διευθυντής της κλινικής Γιάννης Κοσκοσάς, δεν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο: «Το ίδιο συμβαίνει κάθε μήνα τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών». Μάλιστα στην εν λόγω κλινική εκτός από τον Γιάννη Κοσκοσά υπηρετεί ακόμη ένας επικουρικός γιατρός. Οι ειδικοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι κοινός παρονομαστής για το σύνολο της περιφέρειας.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο για δέκα και πλέον ημέρες δεν θα εφημερεύουν επίσης η παιδιατρική, η νεφρολογική και η ορθοπεδική κλινική.
Αντίστοιχα, η παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας δεν θα δέχεται επείγοντα περιστατικά έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι το σύνολο των παιδιατρικών περιστατικών Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης θα καλύπτεται από την «ελλιπώς στελεχωμένη εφημεριακή παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου» στη Κοζάνη. Από την πλευρά της η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαβεβαιώνει ότι τα κενά στις παιδιατρικές κλινικές θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Πάντως, και παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις προσωπικού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος με την παράθεση σχετικών στοιχείων σκιαγραφεί μια αποκαρδιωτική εικόνα.
«Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και περίπου 20.000 νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη κι εάν δοθεί το πράσινο φως για προσλήψεις, αυτές δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν περάσει μια τετραετία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στους 3.200 διορισμούς με 12μηνες συμβάσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισημαίνει ότι η «ανάσα» αυτή έχει ημερομηνία λήξης.
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΕΔΥ. Στο μεταξύ, οι αριθμοί εξηγούν και την εικόνα ερήμωσης των ιατρείων και των εργαστηρίων που προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα.

Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) μόλις 2.500 γιατροί, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ξεπερνούσε (στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ) τους 5.500 γιατρούς. Υπολογίζεται δε ότι λιγότερο από το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σταδιακά όμως φαίνεται ότι στερεύει και η δεξαμενή των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών. «Υπολογίζεται ότι σήμερα είναι συμβεβλημένοι 5.000 ειδικευμένοι γιατροί. Όμως, βάσει των διεθνών προτύπων και συνυπολογίζοντας τις πληθυσμικές ανάγκες, συμπεραίνεται ότι ο σχετικός αριθμός θα έπρεπε να είναι τριπλάσιος ώστε να καλύπτονται επαρκώς και χωρίς αναμονές οι 30 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών ετησίως» διευκρινίζει ο Μιχάλης Βλασταράκος.
Οπως άλλωστε ειπώθηκε κατά την τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός του 2017 «περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της υγείας που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά».

Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας είναι και το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται σήμερα για την υγεία, το οποίο δεν ξεπερνά το 5%. «Είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που αγγίζει το 7%» σχολιάζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε απεργία για την Πέμπτη 2 Μαρτίου. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Σε μια ακόμα εκδήλωση διαμαρτυρίας και αγωνίας για την σημερινή απαράδεχτη κατάσταση υποβάθμιση και κινδύνων στη Δημόσια Υγεία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline