Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:38:28

Τα υπερμικρόβια θερίζουν ζωές σε νοσοκομεία και κλινικές. Προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλες και οι συνέπειές τους στα ζώα. Κύριο

Κάθε χρόνο περίπου 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε χώρες της ΕΕ εξαιτίας των υπεμικροβίων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα υπερμικρόβια, τα μικρόβια δηλαδή που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία των ζώων.

Τα υπερμικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα λόγω της εσφαλμένης και υπερβολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών, που ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν αναπτύσσοντας νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα.

Τα υπερμικρόβια που εντοπίζονται σε ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα ανά την ΕΕ συνιστούν μια «ανησυχητική» απειλή για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων(οικόσιτα, πρόβατα, αγελάδες, άλογα κλπ), καθώς έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) με θέμα την αντιμικροβιακή αντίσταση, κάθε χρόνο περίπου 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε χώρες της ΕΕ εξαιτίας των υπερμικροβίων.

«Η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων είναι μια ανησυχητική απειλή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των ζώων» ανακοίνωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο Επίτροπος της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
«Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσουμε την αύξησή τους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είμαστε ταχύτεροι, ισχυρότεροι και να δρούμε σε πολλά μέτωπα».

Η αντοχή στα φάρμακα προκαλείται από την εσφαλμένη κατανάλωση ή την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν και να αναπτύσσουν νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι στα βακτήρια της σαλμονέλας, τα οποία προκαλούν την κοινή αλλά σοβαρή σαλμονέλλωση, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα, τα ποσοστά πολυανθεκτικότητας είναι υψηλά σε όλη την ΕΕ.

Ο Μάικ Κάτσποουλ, ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή ορισμένοι κοινοί τύποι της σαλμονέλας στον άνθρωπο, όπως τα μονοφασικά στελέχη της Salmonella typhimurium, εμφανίζουν υπερβολικά υψηλή πολυανθεκτικότητα.
«Η συνετή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και στην κτηνιατρική είναι υπερβολικά σημαντική. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά».

Η ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες (μια κατηγορία αντιβιοτικών) –συνήθως η τελευταία εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά υπερμικρόβια– εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ζώα και τρόφιμα, καίτοι σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου που γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η αντίσταση στην κολιστίνη, ένα άλλο αντιβιοτικό για ανθρώπους που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, επίσης βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη σαλμονέλα και στο E. coli σε χοίρους και σε βοοειδή, αναφέρει η έκθεση.
Η Μάρτα Χούγκας, η επικεφαλής του τμήματος βιολογικών και μολυσματικών κινδύνων της EFSA, επισημαίνει ότι ανά την ΕΕ παρατηρούνται γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και οι χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης γενικώς εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης σε σχέση με εκείνες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στις διαφορές στο επίπεδο της χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι και σε χοίρους και σε χοιρινό κρέας που είχε προσβληθεί από τα βακτήρια του E. coli παρατηρήθηκαν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα αντίστασης, δηλαδή εκτεταμένες μολύνσεις και θάνατοι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline