Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:40:51

Πώς η νηστεία ευεργετεί τον οργανισμό

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η νηστεία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις, ωστόσο πλέον αποτελεί μία από τις κορυφαίες τάσεις στη διατροφή, που ενθουσιάζει τους επιστήμονες με τα ευεργετικά αποτελέσματά της για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Δεν είναι τυχαίο ότι η θρησκεία μας επιβάλλει 40 ημέρες νηστεία πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενεργοποιεί την «κάθαρση» του οργανισμού από όλα τα κατεστραμμένα ή άχρηστα κύτταρα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής, ακόμη και καρκίνου. Η «αυτοφαγία», όπως αποκαλείται ο μηχανισμός αυτοκάθαρσης, ξεκινά αμέσως μετά τις πρώτες 14 ώρες νηστείας, ενώ τα συστατικά των κυττάρων που αποδομούνται, αξιοποιούνται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Είναι δηλαδή μια «ανακύκλωση» κυττάρων, η οποία αποτοξινώνει το σώμα και μειώνει την ταχύτητα της γήρανσης. Ταυτόχρονα, φυσικά, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιττών κιλών.

Η μέθοδος νηστείας που προτείνουν οι περισσότεροι γιατροί είναι η εναλλασσόμενη -δηλαδή μία ημέρα κανονική πρόσληψη τροφής και μία νηστεία-, η οποία είναι ευκολότερο να υλοποιηθεί. Ερευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας σε 90 υγιή άτομα, ηλικίας 35 έως 65 ετών, για 4 εβδομάδες, έδειξε ότι πράγματι η ευεργετική επίδραση γίνεται αντιληπτή αμέσως σε όποιον νηστεύει.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν τη μια μέρα να φάνε ό,τι ήθελαν και την επομένη επιτρεπόταν να πιουν μόνο νερό, τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε η αρτηριακή πίεση και έχαναν ένα κιλό την εβδομάδα, μια και η όρεξή τους μειώθηκε ακόμη και τις ημέρες που τους επιτρεπόταν να φάνε όσο ήθελαν. Επίσης η νηστεία αποδείχθηκε ότι προστατεύει τα νεύρα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.

Σε όσους αυτό φαίνεται βουνό, μπορούν να ξεκινήσουν με τη νηστεία 16 ωρών την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Και αν ακόμη και αυτό μοιάζει πολύ, υπάρχει μια ακόμη εναλλακτική: η «νηστεία» από κάποιο αντικείμενο, όπως το κινητό, το αυτοκίνητο ή το Διαδίκτυο. Δεν θα φέρει ιατρικά οφέλη, ωστόσο η καθημερινότητα θα γίνει πολύ πιο χαλαρή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline