Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρίως γυμναστική αλλά και δίαιτα μειώνουν πολύ τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μαστού. Επιστημονική μελέτη από τον Καναδά. Κύριο

Ισραήλ: Ειδικό επίθεμα σταματά τους πόνους της ημικρανίας.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από όλες τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής, η τακτική σωματική άσκηση ήταν αυτή που απομάκρυνε περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω επανεμφάνισης του καρκίνου. Δεύτερη σημαντική βοήθεια από την ειδική δίαιτα και όχι τόσο από γενική διατροφή.

Συνεχής η ιατρική έρευνα από ειδικούς επιστήμονες και Κέντρα Ερευνών για την ποιότητα της ζωής και κατά των κινδύνων της. Η γυμναστική μπορεί να μειώσει έως κατά 40% τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Canadian Medical Association Journal».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Έλεν Γουόρνερ, μελέτησαν στοιχεία από 67 ήδη δημοσιευμένες έρευνες που εξέταζαν διάφορους παράγοντες (σωματικό βάρος, γυμναστική, διατροφή κ.α.), όσον αφορά τα πιθανά οφέλη τους σε γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού.

Τα νέα ευρήματα

Από όλες τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής, η τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά άθλησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης) ήταν αυτή που απομάκρυνε περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω επανεμφάνισης του καρκίνου. Πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι η σωματική άσκηση καταστέλλει τη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, που μπορεί να επιφέρει βλάβες στα κύτταρα και να ευνοήσει την καρκινογένεση.

Μετά την άθληση, η δεύτερη σημαντικότερη παρέμβαση ήταν η μείωση του σωματικού βάρους ύστερα από επιτυχημένη αντικαρκινική θεραπεία. Μία αύξηση του βάρους πάνω από 10% μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη διάγνωση και στη συνέχεια εξακολουθούσαν να έχουν περιττά κιλά είχαν την χειρότερη πρόγνωση.

Η διατροφή δεν φάνηκε να επιδρά θετικά στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής του καρκίνου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθάνε, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην αποκατάσταση της υγείας των οστών, που έχουν εξασθενήσει μετά τη χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

Τέλος, από την ανασκόπηση προκύπτει ότι, παρά τις όποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μερικοί καρκίνοι του μαστού έχουν εκ φύσεως επιθετική βιολογία και θα επανεμφανισθούν.

Οι επιστήμονες πάντως συστήνουν στις ασθενείς τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε ένα ποτό τη μέρα.

Να σημειωθειί ότι, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού, τελικά θα πεθάνει από αυτόν, λόγω των μεταστάσεων του.

Επίθεμα βάζει τέλος στον πόνο της ημικρανίας
Νέα θεραπευτική προσέγγιση μπλοκάρει τα σήματα του πόνου προτού αυτά φτάσουν στον εγκέφαλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:09

Το αποτελεσματικό επίθεμα κατά της ημικρανίας σύντομα στα φαρμακεία

Χάιφα
Ένα επίθεμα που προσκολλάται στο δέρμα προτείνουν ισραηλινοί επιστήμονες για τη θεραπεία της ημικρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Το επίθεμα περιέχει ελαστικά ηλεκτρόδια και ένα μικροτσίπ που παράγουν ηλεκτρικά ερεθίσματα μπλοκάροντας τα σήματα του πόνου ώστε να μην φτάσουν στον εγκέφαλο.

Ο ασθενής όταν αισθανθεί τα πρώτα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να ελέγξει την ένταξη των ηλεκτρικών ερεθισμάτων του επιθέματος από ειδική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

«Η διέγερση του δέρματος γίνεται σε ένταση που δεν προκαλεί πόνο και με τρόπο που σταματά ή περιορίζει το επεισόδιο ημικρανίας, αρκεί να δράσεις εγκαίρως. Επίσης δεν υπάρχουν παρενέργειες, πέραν από ένα μικρό τσίμπημα στον βραχίονα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νταβιντ Γιαρνιτσκι από το Ιατρικό Κέντρο Ραμπαμ στη Χάιφα.

Το 2018 η κλινική δοκιμή της ελπιδοφόρας θεραπείας

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια κλινική δοκιμή σε δείγμα 200 ασθενών με την ελπίδα το 2018 να υποβάλλουν αίτηση έγκρισης του επιθέματος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Προς το παρόν το επίθεμα έχει δοκιμαστεί σε 71 πάσχοντες από ημικρανίες που είχαν δύο με οκτώ επεισόδια ανά μήνα και δεν είχαν πάρει φάρμακα για την πρόληψη τους για τουλάχιστον δύο μήνες.

Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν το επίθεμα στον βραχίονα τους αμέσως μετά την έναρξη μιας ημικρανίας. Το χρησιμοποίησαν για 20 λεπτά και δεν έπρεπε να πάρουν φάρμακα για την ημικρανία για τουλάχιστον δύο ώρες.

Η μικροσυσκευή είχε προγραμματιστεί με τυχαίο τρόπο ώστε είτε να προσφέρει εικονικά ηλεκτρικά ερεθίσματα σε χαμηλή ένταση ή πραγματικά με ένα από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα διέγερσης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον 300 επεισόδια ημικρανίας. Στα τρία υψηλότερα επίπεδα διέγερσης, το 64% των ασθενών βίωσε μείωση του πόνου κατά το ήμισυ δύο ώρες μετά τη θεραπεία, συγκριτικά με το 26% της ομάδας ελέγχου.

Για τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό πόνο, το 58% είχε μείωση σε ήπιο ή καθόλου πόνο όταν υποβλήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο διέγερσης, συγκριτικά με το 24% της ομάδας της εικονικής ηλεκτρικής διέγερσης.

Επίσης, το 30% όσων έλαβαν υψηλή διέγερση δεν ανέφερε πόνο από την ημικρανία, συγκριτικά με το 6% της ομάδας ελέγχου.

«Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά εντός 20 λεπτών από τα πρώτα σημάδια της ημικρανίας. Το 47% των ασθενών είχαν μείωση του πόνου, όταν χρησιμοποίησαν το επίθεμα εντός αυτού του χρονικού εύρους», εξηγεί ο δρ Γιαρνιτσκι. Απομένει να κυκλοφορήσει στην ιατρική και φαρμακευτική αγορά για ευρύτερη χρήση και αποτελεσματικότητα.

 

Πολυμέσα