Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:02:02

Συσχέτιση άνοιας και κεφαλιάς στους ποδοσφαιριστές

H UEFA παρήγγειλε δική της επιστημονική έρευνα για την πιθανή σχέση της άνοιας σε βετεράνους ποδοσφαιριστές με την εκτεταμένη χρήση του κεφαλιού τους τον καιρό που αγωνίζονταν, ύστερα από άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και διαπίστωσε στενή σχέση των χτυπημάτων της μπάλας με το κεφάλι με μακροπρόθεσμη βλάβη στον εγκέφαλο.

Οπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, η έρευνα «στοχεύει στο να βοηθήσει να κατανοηθεί ο κίνδυνος σε νέους παίκτες στη διάρκεια αγώνων και προπονήσεων».

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στη Βρετανία εξέτασε την κατάσταση των εγκεφάλων έξι παλαιών ποδοσφαιριστών γνωστών κεφαλοσφαιριστών που αργότερα εμφάνισαν άνοια, εντοπίζοντας ένα κοινό μοτίβο. Ερευνα έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περισσότερο.

Η έρευνα της UEFA άρχισε πριν από μερικές ημέρες όμως, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μάγερ, που είναι μέλος της ιατρικής επιτροπής της συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, θα καταγραφούν οι φορές που παιδιά χτυπούν την μπάλα με το κεφάλι σε πραγματικές συνθήκες. Πάνω από 1.000 παιδιά θα κινηματογραφηθούν στα ηλικιακά πεδία των 8-12 ετών και των 14-16 ετών.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις συνέπειες στον εγκέφαλο, με βάση τα στοιχεία όχι ενός εξαμήνου αλλά δύο ή και τριών ετών, ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή μεταβολών, σύμφωνα με τον κ. Μάγερ.
Σχετικές έρευνες διεξάγονται επίσης στους παίκτες ράγκμπι στην Αγγλία και στους επαγγελματίες του αμερικανικού ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.
Ο Ιαν Σεν Τζον, που έλαμψε με τα χρώματα της Λίβερπουλ την περίοδο από το 1961 ώς το 1971, δήλωσε στο BBC ότι έξι συμπαίκτες του, από ένα σύνολο 16 ποδοσφαιριστών, έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.

«Δεν ξέρω γιατί η [αγγλική] ομοσπονδία και η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών [της Αγγλίας] δεν το έχουν αποκαλύψει εδώ και χρόνια αυτό. Μίλησα στην ένωση των ποδοσφαιριστών σχετικά πριν από δύο χρόνια και η απάντηση ήταν "αφού και οι γυναίκες παθαίνουν άνοια, δεν είναι θέμα επαγγέλματος", το οποίο φυσικά είναι μια ανοησία» πρόσθεσε ο κ. Σεν Τζον.
Ο παλαιός επιθετικός της εθνικής Αγγλίας (και της Γουέστ Μπρομ) Τζεφ Αστλ πέθανε προ 15ετίας από πρόωρη άνοια, στην ηλικία των 59 ετών. Η έρευνα για τον θάνατό του εντόπισε ότι στο τραύμα του εγκεφάλου του είχαν συμβάλει οι επαναλαμβανόμενες κεφαλιές σε βαριές δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου.

Μιλώντας επίσης στο BBC η κόρη του Αστλ, είπε πως «κατά την εξέταση του ιατροδικαστή, οι ποδοσφαιρικές αρχές προσπάθησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τον θάνατό του. Δεν ήθελαν να ξέρουν, δεν ήθελαν να αναλογιστούν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι φονιάς, και δυστυχώς είναι, μπορεί να γίνει».

Η κόρη του Τζεφ Αστλ πρόσθεσε ότι στα τελευταία του «δεν ήξερε καν ότι είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής. Τελικά όλα όσα του χάρισε το ποδόσφαιρο, του τα πήρε πίσω».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline