Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:15:19

Απλώνεται θανάσιμα στην Ελλάδα ο κίνδυνος του διαβήτη λόγω διατροφής και ακινησίας. Τετραπλασιάστηκαν οι διαβητικοί τα τελευταία 30 χρόνια. Κύριο

Όλες οι νέες και εκτεταμένες απαγορεύσεις για το κάθε είδους κάπνισμα. Τα τσουχτερά πρόστιμα.

Φαινόμενο ανησυχητικό στη χώρα της μεσογειακής διατροφής, του περπατήματος σε δουλειές, της εργασίας στα χωράφια και ης λιτής διατροφής. Περάσαμε στην αντίθετη κατάσταση σιγά-σιγ.Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) και θα ανακοινωθούν στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας, έγινε σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Από τα συνολικά 5.967 άτομα που συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα (ποσοστό 97,7%) ήταν γνωστό αν είχαν ή όχι διαγνωσμένο διαβήτη. Οι 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι. Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα έως σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8%-9% του πληθυσμού (800-900 χιλιάδες), ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 3%-4% του πληθυσμού που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση, ότι ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή - αλλά και ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, με τον κίνδυνο που έχουν για έμφραγμα, άνθρωποι που είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι τους. Ο διαβήτης δηλαδή γερνάει πρόωρα την καρδιά.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μερικές από τις σημαντικές εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα νέα φάρμακα, τις έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, το τεχνητό πάγκρεας, αλλά και το νέο αλγόριθμο της μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες.

Όλες οι νέες και εκτεταμένες απαγορεύσεις για το κάθε είδους κάπνισμα. Τα τσουχτερά πρόστιμα .
Στο υπουργείο Υγείας πολλοί, με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολλάκη καπνίζουν σαν φουγάρα ανοικτά. Κατά τα άλλα ανησυχούν για τους άλλους καπνιστές, ενεργητικούς και παθητικούς και ανακοινώνουν υψηλά πρόστιμα, σ ένα πλήθος χώρων και για κάπνισμα κάθε είδους, ακόμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα., όπως καθορίζει νέα, δρακόντειος εγκύκλιος του υπουργού Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας και γιατρός Ανδρέας Ξανθός υπενθυμίζει στις ελεγκτικές υπηρεσίες πως ισχύει νόμος, σύμφωνα με τον οποίο στις απαγορεύσεις και στις ποινές περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «νέα προϊόντα καπνού». Τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν υπάρχει υποτροπή ή όχι.
Η απαγόρευση καπνίσματος και «ατμίσματος» ισχύει σε νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστούς ή στεγασμένους χώρους. Απαγορεύονται, επίσης, σε όλα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων), στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής και στα κυλικεία.
Κάπνισμα και «άτμισμα» δεν επιτρέπονται σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα ο οποίος κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα, ανεξάρτητα εάν είναι οδηγός ή όχι.
Το πρόστιμο μπορεί να διπλασιαστεί (3.000 ευρώ) στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει σε αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Στους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για έναν μήνα για κάθε παράβαση, έστω και εάν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι, αλλά πρόσωπα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Εξαιρούνται τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει υπό προϋποθέσεις από την 1η Ιουνίου 2011.
Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους όπου ισχύει η απαγόρευση επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της Αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline