Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:59:30

Νέα έρευνα συνδέει στενά τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ με τα φαινόμενα κατάθλιψης. Κύριο

Ο ρόλος της ψυχικής διάθεσης και η μείωση της ντοπαμίνης.

Σύγχρονες ασθένειες που είναι μάστιγα για τις σημερινές κοινωνίες αλλά και νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση και την καταπολέμησή τους. Θεραπεία που χορηγήθηκε σε πειραματόζωα αύξησε το επίπεδο ντοπαμίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να «επιστρέψουν» οι αναμνήσεις και η ζωτικότητα
Ιταλική επιστημονική μελέτη για το Αλτσχάιμερ συνδέει την εμφάνιση και επιδείνωση της νόσου με την μείωση της ντοπαμίνης και όχι με προβλήματα που ξεκινούν από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Πιο αναλυτικά, η ιταλική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και, όπως αναφέρει ο Τύπος, διαπιστώνεται ότι η κατάθλιψη είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και όχι το αντίθετο.

Από την εν λόγω έρευνα του πανεπιστημίου Campus Bio medico, του ινστιτούτου Santa Lucia και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Cnr, προέκυψε ότι η ασθένεια δεν οφείλεται σε εκφυλισμό του ιππόκαμπου, της εγκεφαλικής περιοχής από την οποία εξαρτώνται οι αναμνήσεις. Διαπιστώθηκε αντιθέτως ότι σχετίζεται άμεσα με τον θάνατο νευρώνων που συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγή ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται και με την διαταραχές της διάθεσης. Το συνολικό επίπεδο ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μειώνεται και προκαλείται η απώλεια αναμνήσεων.

Κατά την διάρκεια της έρευνας χορηγήθηκε σε πειραματόζωα θεραπεία που αύξησε το επίπεδο ντοπαμίνης στον οργανισμό: με τον τρόπο αυτό, «επέστρεψαν» οι αναμνήσεις και η ζωτικότητα.

« Η απώλεια μνήμης και η κατάθλιψη είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», λένε οι ιταλοί ερευνητές. Με την νέα αυτή ανακάλυψη υπάρχει η ελπίδα να αλλάξει σημαντικά η προσέγγιση και η θεραπεία του Αλτσχάιμερ, ασθένειας για την οποία τα εθνικά συστήματα υγείας των διαφόρων χωρών δεν προσφέρουν την αναγκαία αρωγή, τόσο σε ότι αφορά τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους. Ασθένεια η οποία στην Ελλάδα αρχίζει να έχει δεκάδες χιλιάδες θύματα ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline