Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  19:18:34

Οραματικές πρωτοβουλίες Γ. Πατούλη και ΙΣΑ. Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον ιατρικό τουρισμό με συγκεκριμένους στόχους. Κύριο

Ποιοί είναι οι τομείς πρώτου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές. Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας.

Οι επίσημες κρατικλές υπηρεσίες αρκούνται σε ευχολόγιο και καλές προθέσεις, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιούνται. Μένουν στα λόγια, ούτε καν προχωρούν στη σοβαρή επιδίωξη με σύστημα και όραμα.Δυναμικό μερίδιο στον ετήσιο τζίρο του ιατρικού τουρισμού διεκδικεί η χώρα μας, που αγγίζει τα 20 δις δολάρια ετησίως. Έρευνες περιγράφουν ότι ένας στους 10 Ευρωπαίους κλείνει αεροπορικό εισιτήριο, αναζητώντας ιατρικές υπηρεσίες σε άλλη χώρα εντός Ε.Ε, ενώ οι ταξιδιώτες υγείας ανά τον κόσμο αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, το οποίο θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής της Ελλάδας στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, θα αποτελέσει την πυξίδα του εγχειρήματος.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο ειδικό θεματικό συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην Ιθάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου -master plan - για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, στο οποίο θα γίνεται χαρτογράφηση του ανταγωνισμού αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ.

Και πρόσθεσε ότι εξίσου αναγκαία είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη, μέσω του οποίου θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών μας στόχων πάνω στον τομέα αυτο.

Το στοίχημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Κόνσολα, τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, είναι να απορροφά ετησίως 400 εκ. ευρώ από τον τουρισμό υγείας, δεδομένου ότι το εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό διεθνούς φήμης σε συνδυασμό με το φυσικό/βιοκλιματικό πλούτο της χώρας μας δημιουργούν ένα δυνατό επενδυτικό κεφάλαιο.

Η οδοντιατρική φροντίδα, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και η ιαματική θεραπεία αποτελούν τα πλέον "δυνατά χαρτιά", με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο να επιμένουν στη σημασία ενός Εθνικού Σχεδίου.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητική Δερματολογίας και Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής & Ευεξίας, Κωνσταντίνος Κουσκούσκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 750 ιαματικές πηγές εκ των οποίων μόνον οι 38 είναι πιστοποιημένες.

«Θα πρέπει να στοχεύσουμε και στην 3η ηλικία, καθώς διαθέτει και το χρόνο και το χρήμα», σημείωσε ο κ. Κουσκούκης , προσθέτοντας ότι έως το 2025 ο ειδικός αυτός πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 30%. «Το 70% αυτών έχει την οικονομική ικανότητα για ταξίδια υγείας».

Ειδικό κεφάλαιο στο Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει -σύμφωνα με τον ίδιο- και η αντιμετώπιση της ψωρίασης μέσω της ιαματικής θεραπείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση παγκοσμίως ανέρχονται στα 100 εκ.

Βασικός πυλώνας του τουρισμού υγείας είναι -ήδη η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, το χαμηλό κόστος και η εύκολη πρόσβαση είναι τα κριτήρια επιλογής των ασθενών, με τη χώρα μας να τα πληροί όλα", τόνισε στο ίδιο συνέδριο ο Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής ιδιωτικής μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Άλλωστε, πόλο έλξης αποτελεί, όπως σημείωσε ο ειδικός, και «το ελληνικό προοδευτικό νομικό πλαίσιο, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την κατάψυξη ωαρίων, την προεμφυτευτική διάγνωση και τη παρένθετη μητρότητα» με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χτίσει γέφυρες με 38 χώρες του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο οδοντιατρικός τουρισμός είναι ακόμη ένα στοίχημα για τους επιστήμονες στη χώρα μας, καθώς αποτελεί ένα δυναμικά αναδυόμενο τουριστικό προϊόν.

«Το 46% του συνολικούς κόστους του ιατρικού τουρισμού αφορά τον οδοντιατρικό τουρισμό» διευκρίνισε ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια ένωση οδοντιατρείων που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα στη «δεξαμενή» αυτή έχουν ενταχθεί 15 συνεργάτες, που προσφέρουν υπηρεσίες (και) σε τουρίστες σε 55 οδοντιατρικές καρέκλες, ενώ 77 αιτήσεις για αξιολόγηση ανάλογων μονάδων στη χώρα μας αναμένουν να πάρουν έγκριση.

Η ζήτηση είναι η αιτία που ολοένα περισσότεροι οδοντίατροι επενδύουν στον ιατρικό τουρισμό, δεδομένου ότι το κόστος θεραπείας είναι 50 - 60% χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Έτσι, ανάμεσα στους ασθενείς του εξωτερικού που αναζητούν οδοντιατρική ....ανακούφιση στην Ελλάδα είναι και τουρίστες από τον Καναδά. Μάλιστα, ο σύνδεσμος οδοντιάτρων έχει συνάψει συμβόλαιο με την ελληνική ομογένεια του Καναδά, βάση του οποίου το 10% των εσόδων από τις οδοντιατρικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα επιστρέφεται στην ελληνική κοινότητα για την ενίσχυση των σχολείων εκεί.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μια νέα Ιθάκη, που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η έξοδός της από την πολιτική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, από το βήμα του Συνεδρίου «Τουρισμός Υγείας», που έγινε στην Ιθάκη.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα ως κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει το «μάνα εξ ουρανού», αλλά να ακολουθήσει το αρχαίο ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει» για να βγει από την πολύ μεγάλη περιπέτεια, στην οποία έχει εμπλακεί. «Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Πρέπει να βάλουμε στόχους. Στόχος μας είναι μια Νέα Ιθάκη. Να βγει η πατρίδα από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξουν πολλές και διαφορετικών πτυχών πρωτοβουλίες και ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα κομμάτι στο παζλ αυτής της προσπάθειας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Τουρισμό Υγείας. Εξαιρετικό κλίμα και φυσικό πλούτο που ευνοούν την καλή ψυχολογική κατάσταση ενός ασθενούς, καθώς και την ανάπτυξη πολλών ιαματικών φυτών. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι εξαιρετικοί της επιστήμονες, εδώ και στο εξωτερικό. «Και είναι σημείο αυτοκριτικής για εμάς τους πολιτικούς το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταγράψει τους επιστήμονες της Διασποράς, που είναι η μεγαλύτερη δύναμή της», δήλωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε ως πολίτης και ως πολιτικός την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, γιατί όπως είπε αυτή είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να έχουμε, ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης, ώστε να βγει η χώρα από την περιπέτεια που περνά σήμερα.

«Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η περίμετρος της χώρας ταλανίζεται από πολέμους, φανατισμούς, και μια νευρική Τουρκία. Η έξοδος της χώρας από αυτή την περιπέτεια δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μια νέα Ιθάκη για την πατρίδα μας, η οποία πρέπει να πατήσει στα πόδια της και ννα διεκδικήσει αυτό που δικαιούται», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τον Δήμαρχο της Ιθάκης και «τους ανθρώπους που πιστεύουν στην Ιθάκη του ιατρικού τουρισμού.» «Όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας με συνάντησαν οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το συνέδριο. Μου είπαν ότι από το 2005 ήταν ψηφισμένος ο νόμος που εξουσιοδοτούσε τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει το Διάταγμα για να πάρουν άδεια οι μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, τότε ήταν περί τις 60. Το διάταγμα αυτό βγήκε μόλις την Άνοιξη του 2015. Στην αρχή οι άνθρωποι του Ιατρικού Τουρισμού ήταν πολύ λίγοι. Σήμερα η αίθουσα είναι γεμάτη. Η ιδέα έχει καρποφορήσει γιατί έχει μέσα της υγεία, έχει την Ιθάκη της.»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζει να τις στηρίζουμε έστω και με καθυστέρηση. Θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που μας χωρίζει από άλλες εξελισσόμενες χώρες». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα φέτος θα βουλιάξει από τουρισμό. Αυτό έγινε με πολλή δουλειά και σε δύσκολο περιβάλλον. Οι εκτιμήσεις για την κρουαζιέρα ήταν ότι φέτος θα είχε μείωση μέχρι και 40%, λόγω των εξελίξεων στη γειτονική Τουρκία. Τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας όμως κινητοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό. Έλυσαν πολλά προβλήματα, όπως οι βίζες, και τώρα στην κρουαζιέρα, η εκτίμηση είναι ότι η μείωση θα κυμανθεί κάτω του 10%. Η κρουαζιέρα ζητούσε 4 προορισμούς. Φέτος οι προορισμοί είναι 20.» Επίσης ο κ.Κουρουμπλής μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν και αξιοποιοηθούν οι παραμελημένες ιαματικές πηγές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline