Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη γίνεται η έλλειψη αίματος σε νοσοκομεία και κλινικές είτε για μόνιμες ανάγκες (μεταγγίσεις, εγχειρήσεις) είτε για τραυματισμούς και ατυχήματα. Κύριο

Επείγουσα έκκληση για αίμα από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη.

Οριακή είναι η κατάσταση στις υπηρεσίες αιμοδοσίας του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, πολυμεταγγιζόμενων ή όσων χρειάζεται να κάνουν λόγω χειρουργικής επέμβασης μετάγγιση αίματος.

Φιάλη φιάλη εξασφαλίζεται το αίμα στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται να γίνει κατάθεση αίματος από συγγενείς, προκειμένου να προχωρήσει η μετάγγιση στους ασθενείς.

Η μείωση των εισαγόμενων μονάδων αίματος από την Ελβετία και τον Ερυθρό Σταυρό, σε συνδυασμό με την ...λόγω καλοκαιριού ελάττωση των εθελοντών αιμοδοτών στα νοσοκομεία – που αποτελεί δυστυχώς χρόνιο πρόβλημα – προκαλούν «αιμορραγία» στο σύστημα αιμοδοσίας του ΕΣΥ και απορρυθμίζουν τους ασθενείς. Οι γιατροί προειδοποιούν ανήσυχοι και αυτό το καλοκαίρι.

--Κάθε χρόνο τα τρία νοσοκομεία της Αττικής που καλύπτουν τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, δηλαδή των ασθενών με μεσογειακή αναιμία που χρειάζεται να υποβάλλονται σε μεταγγίσεις (πρόκειται για το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Λαϊκό» και το «Γ. Γεννηματάς»), βλέπουν τη στάθμη της δεξαμενής τους σε αίμα να χαμηλώνει επικίνδυνα την ώρα που προσπαθούν να διαχειριστούν τους εκατοντάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία αλλά και τα έκτακτα ή τακτικά περιστατικά που χρειάζονται μετάγγιση.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κοινοποίησε ήδη έγγραφο στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητά την «κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων».

Το παιδιατρικό νοσοκομείο εξυπηρετεί περί τους 800 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία – η πλειοψηφία των οποίων είναι ενήλικες. Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν 3.100 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, από τους οποίους οι 2.000 είναι στην Αττική και κάνουν τις μεταγγίσεις τους στα τρία προαναφερόμενα νοσοκομεία – ο βασικός όγκος των θαλασσαιμικών ασθενών κατευθύνεται προς το Παίδων.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), οι θαλασσαιμικοί ασθενείς καλούνται ουσιαστικά να εξασφαλίσουν μόνοι τους τη θεραπεία τους, την πολύτιμη μετάγγισή τους και να βρουν κατά μέσο όρο έξι αιμοδότες τον μήνα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μετάγγιση, γεγονός που θεωρούν ανέφικτο σε πρακτικό επίπεδο αλλά και πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους και την υγεία τους.
Όπως υποστηρίζουν, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μεριμνά για το πρόβλημά τους, τουλάχιστον όχι εγκαίρως, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να αιφνιδιάζονται, να αγωνιούν, να ταλαιπωρούνται.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων, κ. Μάνος Παπασάββας υποστηρίζει πως το νοσοκομείο επίσης... αιφνιδιάζεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό που μειώνει τις μονάδες αίματος προς την Ελλάδα ανάλογα με τη δική του επάρκεια. «Εμείς καλούμαστε να έχουμε απόθεμα αίματος για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς αλλά και για τις ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ, τις ΜΑΦΑ, τις κλινικές. Πλέον λαμβάνουμε κάθε μήνα 380 φιάλες αίματος αντί των 450 που λαμβάναμε τον χειμώνα. Παράλληλα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών, παρόλο που το Τμήμα παραμένει ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα για να εξασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερους αιμοδότες. Επίσης, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και την ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών – η μετακίνηση της κινητής μονάδας γίνεται πολύ πιο δύσκολα σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία καθώς τα κονδύλια του νοσοκομείου είναι συγκεκριμένα. Προσπαθούμε, ωστόσο, για το καλύτερο δυνατό, πχ να οργανώσουμε μεγάλες αιμοδοσίες σε εταιρίες ώστε να εξασφαλίσουμε το αίμα που χρειάζονται οι ασθενείς, και οι πολυμεταγγιζόμενοι και οι μικροί ασθενείς στο Παίδων» λέει ο κ. Παπασάββας.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρει πως «τα τμήματα αιμοδοσιών έχουν αποδυναμωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να γίνονται με δυσκολία οι εξωτερικές αιμοληψίες και να έχει συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και οφείλει να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να διασφαλίσει τις μεταγγίσεις των ασθενών» καταλήγει ο κ. Πατούλης με έμφαση αλλά και ανησυχία..

Πολυμέσα