Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:09:10

Οι γονείς του ανίατου Τσάρλι, απελπισμένοι, θα τον αφήσουν να πεθάνει. Καταδικασμένο παιδί από τη Νότια Αφρική θεωρείται οριστικά θεραπευμένο από το AIDS. Κύριο

Το δράμα των γενιών του κακότυχου μικρού Τσάρλι σταματούν τη νομική μάχη για θεραπεία, χωρίς αποτέλεσμα.

Πάσχει από σπάνια γενετική διαταραχή

Κουράστηκαν να παλεύουν για ψεύτικες ελπίδες και με αυταπάτες. Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ εγκατέλειψαν, τη Δευτέρα, τον δικαστικό αγώνα προκειμένου το αγοράκι τους να λάβει περαιτέρω θεραπεία. Θα συζητήσουν, τώρα, με τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλεύεται, το πώς θα πρέπει να το αφήσουν να πεθάνει.

Ο μικρός Τσάρλι από τη Βρετανία πάσχει από σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Οι γονείς του επεδίωκαν να τον στείλουν στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία.

Βρετανικά δικαστήρια, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν το επέτρεψαν αυτό, με το επιχείρημα ότι θα παρέτεινε την ταλαιπωρία του χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική να βοηθηθεί το παιδί.

Μητέρα: Θα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα θεραπεία

Η μητέρα του Τσάρλι, Κόνι Γέιτς, στο πλευρό της οποίας στάθηκαν με δηλώσεις τους ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πάπας Φραγκίσκος στηρίζοντας την εκστρατεία της να κρατηθεί στη ζωή το παιδί της, είπε πως ο 11 μηνών Τσάρλι θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα η θεραπεία που θα τον βοηθούσε.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε ποτέ» τόνισε η ίδια ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου όπου δικαστής επρόκειτο να ακούσει τις τελικές αγορεύσεις σχετικά με τους λόγους που το νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη που παρείχε στο παιδί.

«Αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του να συνεχίσει την θεραπεία» σημείωσε η Γέιτς.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον γιο μας να φύγει... Ο Τσάρλι είχε μια πραγματική ευκαιρία να γίνει καλύτερα. Τώρα δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε συμβεί εάν είχε λάβει την θεραπεία».

Δικηγόρος: Μη αναστρέψιμες οι βλάβες, ο χρόνος τελείωσε

Ο δικηγόρος Γκραντ Άρμστρονγκ, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε γνωστό ότι οι γονείς εγκαταλείπουν το νομικό αγώνα προκειμένου ο Τσάρλι να λάβει θεραπεία διότι οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι το παιδί είχε πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες.

«Για τον Τσάρλι, είναι πλέον πολύ αργά, ο χρόνος τελείωσε. Έχουν καταγραφεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους μύες και η θεραπεία δεν μπορεί πλέον να στεφθεί με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος.

«Ο Τσάρλι περίμενε υπομονετικά για θεραπεία. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας χάθηκε».

Ο δικαστής, που εξέταζε την υπόθεση, Νίκολας Φράνσις, επισήμανε από την πλευρά του ότι κανείς γονέας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για το παιδί του.

Ο Φράνσις προέδρευε της ακροαματικής διαδικασίας, διάρκειας δύο ημερών, έπειτα από την οποία θα αποφάσιζε εάν οι γονείς του παιδιού θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον Τσάρλι στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε θεραπεία από τον Μίχιο Χιράνο, καθηγητή νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο καθηγητής Χιράνο είχε δηλώσει ότι πιστεύει πως υπάρχουν πιθανότητες τουλάχιστον 10% η θεραπεία που εφαρμόζει να βελτιώσει την κατάσταση του Τσάρλι, που δεν μπορεί πλέον να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Παιδί από τη Νότια Αφρική θεωρείται οριστικά θεραπευμένο από το AIDS
Αναπτερώνονται οι ελπίδες για ίαση του συνδρόμου του ιού HIV

Ένα παιδί από τη Νότια Αφρική που είχε γεννηθεί με τον ιό HIV φαίνεται να έχει θεραπευθεί από το AIDS μετά από 12μηνη αντιρετροϊκή αγωγή. Οκτώμισι χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας το παιδί παραμένει ελεύθερο της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Έταιρείας για το AIDS στο Παρίσι.

Συνήθως οι πάσχοντες από AIDS πρέπει να λαμβάνουν δια βίου αντιρετροϊκή αγωγή, ώστε ο ιός HIV να είναι υπό έλεγχο. Αλλά ο σχεδόν πια εννέα ετών ασθενής τα τελευταία οκτώμισι χρόνια δεν λαμβάνει θεραπεία και δεν έχει ενδείξεις της νόσου.

Το παιδί, του οποίου το όνομα και το φύλο παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, συμμετείχε σε κλινική μελέτη για την επίδραση της άμεσης θεραπείας του HIV σε νεογνά από τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό και εν συνεχεία διακοπή και έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, ώστε να είναι πάντα υπό έλεγχο.

Η μετάδοση του ιού HIV είχε γίνει από τη μητέρα και η αντιρετροϊκή αγωγή είχε ξεκινήσει όταν το νεογνό ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων. Διεκόπη στις 40 εβδομάδες όταν ο ιός κατεστάλη και έκτοτε το παιδί βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τυχόν ενδείξεις υποτροπής.

Η περίπτωσή του, καθώς και άλλες παρόμοιες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, σαφώς αναπτερώνουν τις ελπίδες των 37 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως, για μελλοντική ίαση του AIDS. Εξ αυτών τα 19,5 εκατομμύρια υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Να σημειωθεί ότι η πανδημία του AIDS από το 1980 μέχρι σήμερα έχει γίνει αιτία θανάτου για 35 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι η περίπτωση του παιδιού από τη Νότια Αφρική είναι σπάνια και σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να γενικευθεί.

«Είναι μια περίπτωση που εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις. Μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως η αντιρετροϊκή αγωγή τελικά δεν είναι αναγκαία δια βίου. Αλλά είναι ξεκάθαρα ένα σπάνιο φαινόμενο», τονίζει η Λίντα-Γκέιλ Μπέκκερ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS.

Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική που παρουσίασαν στο συνέδριο το περιστατικό αναφέρουν σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν ότι «είναι η πρώτη περίπτωση παρατεταμένου ιολογικού ελέγχου μετά από έγκαιρη έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής σε νεογνά. Ο 9χρονος πια ασθενής παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline