Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:51:36

Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο κορυφαίος ερευνητής παγκοσμίως στην καρδιολογία την τελευταία 20ετια. Τα σπουδαία επιστημονικά του επιτεύγματα και η διεθνής αναγνώριση. Κύριο

Σε μια Ελλάδα η οποία στον δημόσιο χώρο του έχει προσφέρει συχνά πολλές πικρίες, αχαριστία και απογοητεύσεις. Χωρίς όμως αυτός να υποστείλει την επιστημονική και κοινωνική του προσφορά και ευσυνειδησία.

Η αναγνώριση και η καταξίωση διεθνώς και μέσα στο χρόνο, έρχεται από τον παγκόσμιο ορίζοντα, από τη μεγάλη, ανοικτή διεθνή αναμέτρηση των ικανών . Και ο κ. Στεφανάδης έχει αποδείξει ότι ένας από αυτους.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε αρκετή συζήτηση γύρω από το θέμα της λειτουργίας και του ρόλου των πανεπιστημίων στην χώρα μας, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργού παιδείας για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η προσπάθεια για εξασφάλιση μιας υγιούς και ανταγωνιστικής, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανώτατης παιδείας, θα πρέπει να αποτελεί το ζητούμενο κάθε κυβερνητικής προσπάθειας, αφού η παιδεία και η αριστία αποτελούν έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Είναι σημαντικό ότι πανεπιστήμια της χώρας μας όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μελών του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των επιστημονικών συνεργατών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των πανεπιστημίων, που με κύριο κίνητρο τον ενθουσιασμό για την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης καταφέρνουν να ανεβάσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς λίστες. Και πολλές φορές, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους που εξασφαλίζονται από ευρωπαϊκά, κυρίως, προγράμματα αφού τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα από την ελληνική πολιτεία είναι ελάχιστα.

Φωτεινό παράδειγμα Έλληνα επιστήμονα που, αψηφώντας τις όποιες οικονομικές ή γραφειοκρατικές δυσκολίες, κατάφερε με το ερευνητικό του έργο και μέσα από συλλογική προσπάθεια, να αναγνωριστεί ως πρώτος ερευνητής στον κόσμο στον τομέα της καρδιολογίας την τελευταία 20ετία, είναι ο καθηγητής καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Με βάση επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Journal of Clinical and Diagnostic Research 2015;9(1):OC06-9), σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ερευνητικό πεδίο της καρδιολογίας, ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης κατεγράφη ως ο κορυφαίος ερευνητής, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας παγκοσμίως, για την 20ετία 1993-2013. Είναι αξιοσημείωτο, ότι από την ίδια στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η χώρα από την οποία παρήχθη το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την πόλη της Βοστώνης να κατέχει την πρωτιά μεταξύ των πόλεων από τις οποίες προήλθαν οι περισσότερες έρευνες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Το γεγονός ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν κατάφερε να διακριθεί για τον σπουδαιότερο καρδιολόγο-ερευνητή, αλλά αντίθετα ένας Έλληνας ερευνητής καθιερώθηκε ως κορυφαίος, κάνει την διάκριση αυτή ακόμα πιο σημαντική για την χώρα μας.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης και η ερευνητική του ομάδα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπινου δυναμικού, που με επίμονη και στοχευμένη προσπάθεια, μπορεί να πάει την χώρα μπροστά, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής παρακμής και της απαξίωσης των θεσμών. Ας τους το αναγνωρίσουμε...

Δημοσιεύσεις

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 1450 επιστημονικά άρθρα σε ιατρικά περιοδικά.[7] Ο δείκτης h για αυτές τις δημοσιεύσεις είναι 62.[8] Έχει επιμεληθεί 6 ιατρικά συγγράματα διεθνούς δημοσίευσης και έχει γράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Ελληνική Καρδιολογία»[9], και μέλος της συντακτικών ομάδων άλλων επιστημονικών περιοδικών.
Βραβεύσεις Του απονεμήθηκε ο τίτλος "Elite Reviewer" από το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC) ως αναγνώριση της όλης συνεισφοράς του σε επιστημονικές δημοσιεύσεις (2005)[10] ενώ το διεθνές περιοδικό Clinical Cardiology (Κλινική Καρδιολογία) του αφιέρωσε ειδικό άρθρο σε τεύχος του 2007.[1]

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας του απένειμε το Βραβείο Simon Dack's (2011), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον επιστήμονα με την πιο σημαντική συνεισφορά σε επιστημονικά περιοδικά του Κολλεγίου (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).[11]

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline