Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:36:20

Οσοι κοιτιούνται συνέχεια στον καθρέπτη δεν είναι «νάρκισσοι»

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Νάρκισσος αντίκρισε το είδωλό του στα νερά μιας λίμνης και αυτό ήταν... θαμπώθηκε από την ομορφιά του και καθόταν και κοίταζε συνέχεια τον εαυτό του στα στάσιμα νερά.


Λέγεται, λοιπόν, πως κάπως έτσι βγήκε η λέξη «ναρκισσισμός», με πολλούς να χαρακτηρίζουν «ναρκισσιστές», όσους κοιτιούνται σε όποιον καθρέπτη βρουν μπροστά τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη.

Οι ναρκισσιστές άντρες αισθάνονται δυσφορία και όχι ευχαρίστησε όταν κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέπτη, σύμφωνα με νέες έρευνες. Αυτό συμβαίνει διότι παλεύουν να αντιμετωπίσουν μια αρνητική άποψη για τον εαυτό τους, ακόμα και αυτή είναι σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο.

«Ο ναρκισσισμός, υπό την έννοια της φουσκωμένης αυτοπεποίθησης, πηγαίνει μαζί με την αρνητική επίδραση προς τον εαυτό σε ακούσιο επίπεδο», αναφέρει ο ερευνητής Εμάνουελ Τζάουκ, σύμφωνα με τον Independent.
«Αυτό δείχνει μια αμφισημία ή σύγκρουση στην εικόνα των ναρκισσιστών. Το πρόβλημα είναι πως αυτό είναι γνωστό στους επιστήμονες και όχι στο κοινό», προσθέτει.

Αυτό που θέλει να πει ο ερευνητής είναι πως το να κοιτιέται κάποιος συνέχεια στον καθρέπτη είναι σημάδι πως δεν είναι σημάδι ναρκισσισμού, με τον Τζάουκ να ελπίζει πως η μελέτη του μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση πως οι ναρκισσιστές δεν είναι «κακοί».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline