Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:57:19

Τα μεγάλα σχέδια από τις ΗΠΑ (FDA) για τη μείωση του σημερινού καπνίσματος, χωρίς να κοπεί τελείως το κάπνισμα. Οι αλλαγές που έρχονται για βιομηχανίες, παραγωγούς, καπνιστές περίπτερα. Κύριο

Στην ίδια πολιτική εναλλακτικών χρήσεων αντί παραδοσιακών τσιγάρων εντάσσεται και το νέο εργοστάσιο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στον Ασπρόπυργο. Με «φύλλα καπνού» θα ζεσταίνονται, αλλά δεν θα καίγονται και μάλιστα μαζί με χαρτί.

Ένα νέα βήμα από το «ανεμοκάπνισμα», το λεγόμενο ηλεκτρονικό κάπνισμα, με ευρύτατη διάδοση στην Ευρώπη αλλά κσι την Ελλάδα τελευταία..
O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος: Ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμιστικού πλαισίου για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας με την περαιτέρω αποθάρρυνση των μη καπνιστών να καπνίσουν τσιγάρα, αλλά παράλληλα και τη διασφάλιση ότι οι ενήλικες καπνιστές θα έχουν πρόσβαση σε λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές αντί των τσιγάρων. Με βαση πάντα την νικοτίνη αλλά χωρίς άλλες και δικές της επικίνδυνες ουσίςς.

Η ανακοίνωση δημιούργησε μεγάλη αίσθηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο, με σειρά δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων στα ΜΜΕ. Το σχέδιο του FDA που φέρει τον τίτλο: «Ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμιστικού πλαισίου για την μεταστροφή της πορείας των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό (A comprehensive regulatory plan to shift trajectory of tobacco-related disease and deaths)» αποσκοπεί να εφαρμόσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα βασίζεται στη στάθμιση του κινδύνου, αυξάνοντας τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις πλέον επικίνδυνες μορφές παροχής νικοτίνης (τσιγάρα) και επιτρέποντας «μεγαλύτερη ευελιξία» σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που δεν καίγονται.

Η ΣΤΑΔΑΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ο FDA διασαφηνίζει με την ανακοίνωσή του ότι αμφότερες οι εν λόγω παράμετροι είναι σημαντικές και πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ο FDA καθιστά σαφές ότι η νικοτίνη, αν και εξαιρετικά εθιστική, είναι περισσότερο επιβλαβής όταν προσλαμβάνεται «μέσω καιόμενων τσιγάρων» και κατά συνέπεια η πρόταση του Οργανισμού στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αποθάρρυνση του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους νυν καπνιστές, που δε μπορούν ή δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, να στραφούν σε μη καιόμενα προϊόντα. Ο FDA αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της καινοτομίας και της ανάπτυξης λιγότερο επικίνδυνων εναλλακτικών αντί των τσιγάρων, καθώς τη σπουδαιότητα της ρύθμισης αυτής στην υποστήριξη της καινοτομίας.

Όπως αναφέρει στην ομιλία του ο Επικεφαλής του FDA, Scott Gottlieb: «Παράλληλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες καινοτόμου ανάπτυξης λιγότερο επιβλαβών προϊόντων, τα οποία υπό την εποπτεία του FDA θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Αν και πρέπει να διεξαχθεί πολλή έρευνα σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα, καθώς και τους κινδύνους που ενέχουν, μπορούν παράλληλα να παρουσιάσουν οφέλη που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας».

Επίσης, τόνισε: ««Πρέπει επίσης να εξετάσουμε υπό νέα οπτική γωνία το θέμα των μη καιόμενων προϊόντων. Και για αυτόν τον λόγο, μέρος των καθηκόντων του Κέντρου Προϊόντων Καπνού (CTP) του FDA είναι η αναθεώρηση ορισμένων πτυχών της εφαρμογής της τελικής ρύθμισης λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της καινοτομίας η οποία θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη δημόσια υγεία, καθώς και τη διασφάλιση ότι διαθέτουμε τους βασικούς κανόνες που χρειαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε το σύνολο του προγράμματος διάφανο, προβλέψιμο και βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.»

Στο πλαίσιο αυτό, ο FDA παρέτεινε την περίοδο εντός της οποίας οι κατασκευαστές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον FDA για αναθεώρηση των προϊόντων που διατίθενται ήδη στην αγορά, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι καινοτομίες που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημόσια υγεία.

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στον μηχανισμό παροχής της νικοτίνης στον χρήστη. Ο συνδυασμός της νικοτίνης με τα σωματίδια του καπνού που παράγονται από τα καιόμενα τσιγάρα συνιστά έναν μηχανισμό που αποδεδειγμένα εγκυμονεί κινδύνους για σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και τον θάνατο.

Ο FDA έχει διαπιστώσει ότι συνδυάζοντας την ίδια ακριβώς νικοτίνη με ένα ιατρικό προϊόν χωρίς τις άλλες χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στα προϊόντα καπνού, τα εν λόγω θεραπευτικά προϊόντα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά βοηθώντας τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήδη, από το 2010, ο FDA έχει υιοθετήσει ένα πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο, που διαφοροποιεί τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα από τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Σύμφωνα με αυτή, την ήδη ισχύουσα, νομοθεσία έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία προϊόντων νικοτίνης, τα modified risk tobacco products ή καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου, τα οποία – εφόσον η μείωση της βλάβης σε σχέση με τα τσιγάρα αποδεικνύεται από επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα- μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά με τα σχετικά μηνύματα περί μείωσης της βλάβης προς τους καπνιστές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline