Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:21:39

Το κακάο βοηθά στη μείωση και στη θεραπεία του διαβήτη. Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως, φέρεται να κάνει κακό στις αρτηρίες. Κύριο

Οι κατεχίνες που περιέχει το κακάο βοηθούν τα β-κύτταρα του παγκρέατος να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη.

Κάποιος θα πρέπει να τρώει μπόλικο κακάο και μάλιστα χωρίς ζάχαρη για να αποκομίσει οφέλη, αναφέρουν οι ερευνητές και τονίζουν πως προφανώς οι σοκολάτες με ζάχαρη του εμπορίου δεν μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στον διαβήτη.

Ουάσινγκτον

Ενας αναπάντεχος «σύμμαχος», το κακάο, φαίνεται να μπαίνει στο «οπλοστάσιο» εναντίον του διαβήτη καθώς αποδεικνύεται ικανό να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young παρατήρησαν ότι τα β-κύτταρα του παγκρέατος λειτουργούν καλύτερα όταν αυξάνεται η παρουσία των μονομερών κατεχινών του κακάο.

Ως γνωστόν οι πάσχοντες από διαβήτη, είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν επεξεργάζονται σωστά τη γλυκόζη του αίματος. Ουσιαστικά η νόσος αποδίδεται στην ανεπάρκεια των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος.

Κακάο χωρίς ζάχαρη για οφέλη

«Κάποιος θα πρέπει να τρώει μπόλικο κακάο και μάλιστα χωρίς ζάχαρη για να αποκομίσει οφέλη», εξηγεί ο δρ Τζέφρι Τέσεμ, που στο πλαίσιο της μελέτης συνεργάστηκε με ειδικούς και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές σίτισαν πειραματόζωα με μονομερείς κατεχίνες κακάο ενώ αυτά ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Η προσθήκη του συγκεκριμένου συστατικού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα της παχυσαρκίας στα πειραματόζωα και να αυξηθεί η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό τους.

Στη συνέχεια εξέτασαν τι ακριβώς συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο, και συγκεκριμένα, στα β-κύτταρα. Εκεί διαπίστωσαν ότι οι μονομερείς κατεχίνες του κακάο ενίσχυαν την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

«Ασπίδα» για τα β-κύτταρα

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κατεχίνες του κακάο λειτουργούν προστατευτικά για τα κύτταρα, αυξάνοντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες. Οι κατεχίνες κάνουν τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα πιο 'δυνατά', άρα ικανά να παράγουν περισσότερη ATP, πηγή κυτταρικής ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του συντελεί σε έκκριση περισσότερης ινσουλίνης», εξηγεί ο δρ Τέσεμ.

Και ο Άντριου Νίλσον, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση αυτών των συστατικών με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και ίσως και να καθυστερήσουμε ή να εμποδίσουμε την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «αντί σπεύσουμε να φάμε όσες περισσότερες σοκολάτες του εμπορίου μπορούμε, το στοίχημα είναι να βρούμε τον τρόπο να εξάγουμε τις μονομερείς κατεχίνες από το κακάο, να τις εκμεταλλευθούμε στο έπακρο και να τις κάνουμε μέρος της θεραπείας των ασθενών με διαβήτη».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει κακό στις αρτηρίες

Ελληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άτμιση για 30 λεπτά αυξάνει στον ίδιο βαθμό με το συμβατικό τσιγάρο την πίεση στην αορτή.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νικοτίνη που βραδέως απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άτμισης είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία των αρτηριών, ιδιαίτερα στα νέα άτομα που δεν είναι ακόμα σημαντικά εξαρτημένα

Δύο νέες έρευνες από τη Μονάδα Διακοπής Καπνίσματος της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, επιβεβαιώνουν την αρνητική επίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη λειτουργία των αρτηριών.

Οι ερευνητές της μελέτης, Νικόλαος Ιωακειμίδης, καρδιολόγος και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, μαζί με τον διιευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτριο Τούσουλη, μελέτησαν αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικιακά καπνιστών, χωρίς άλλους παράγοντες για στεφανιαία νόσο.

Αύξηση της πίεσης στην αορτή σαν το κανονικό τσιγάρο

Παρατήρησαν ότι, η άτμιση για χρονικό διάστημα 30 λεπτών αυξάνει στον ίδιο βαθμό με το κανονικό τσιγάρο την πίεση στην αορτή. Επίσης, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από καπνιστές που δεν είναι αρκετά εξαρτημένοι από τη νικοτίνη φαίνεται ότι έχει δυσμενέστερη επίδραση στη λειτουργία των αρτηριών σε σχέση με την επίδραση που έχει η άτμιση στους περισσότερο εξαρτημένους από τη νικοτίνη καπνιστές.

Οι επιστήμονες καταλήγουν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι, η νικοτίνη που βραδέως απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άτμισης είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία των αρτηριών, ιδιαίτερα στα νέα άτομα που δεν είναι ακόμα σημαντικά εξαρτημένα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική κλινική και προγνωστική αξία που έχει η λειτουργικότητα των αρτηριών για την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά τη στρατηγική και τον σχεδιασμό φαρμακευτικών και μη παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος σ' αυτές τις ηλικίες και μάλιστα στα άτομα εκείνα που καπνίζουν λίγο αλλά δεν μπορούν να απεξαρτηθούν οριστικά από τη βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα για το άτμισμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ διχασμένη ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αν αυτό τελικά αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας, ως θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή αν είναι ένα «μέσο» που χρησιμοποιούν οι νέοι για να ξεκινήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το κάπνισμα.

Πολλοί ειδικοί, εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη αλλά όχι καπνό, είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος που ενέχει μειωμένους κινδύνους σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για διαπιστωθεί η επίδρασή του στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline