Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:11:22

Καθώς εξαθλιώνονται τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ, φουντώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών funds για τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Κύριο

Επίσης μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζουν να προκαλούν οι μικρές κλινικές (ακόμα και όταν έχουν κλείσει προσωρινά λόγω ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου και των Ταμείων), με πρώτη τον "Κυανού Σταυρό" και άλλες.

Πολλές οι επιχειρήσεις που έκλεισε το Κράτος. Ιδιαίτερα οι εξαρτώμενες από αυτό όπως οι ιδιωτικές κλινικές. Τα τελευταία έξι χρόνια, από το 2011 δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, 35-40 θεραπευτήρια σε όλη τη χώρα (από τις συνολικά 190 μικρές και μεσαίες κλινικές) έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο. Και αυτό, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, όχι λόγω χαμηλής προσέλευσης ασθενών (το αντίθετο μάλιστα οι πληρότητες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου πως προτιμώνται από τους ασφαλισμένους σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία), αλλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των συσσωρευμένων οφειλών του δημοσίου, παλιών και νέων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με παράγοντες από την αγορά των ιδιωτικών κλινικών, τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλά και αποπληρώνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ μέσω του claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφών προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού και τις πραγματικές δαπάνες των ασφαλισμένων) το 60% των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών προσφέρεται τελικά δωρεάν.

Μπορεί το πρόσφατο μεγάλο deal με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC Capital Partners, καθώς και η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν να μεταφράζονται- σωστά- σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά των κλινικών, Με ευνοϊκές επιπτώσεις και στις μικρότερες κλινικές, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα χρέη του δημοσίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΡΙΚΗς ΥΓΕΊΑΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας με τις εξαγορές ελληνικών κλινικών από ξένα επενδυτικά κεφάλαια να πληθαίνουν πυροδοτώντας περαιτέρω εξελίξεις, κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Με ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον του κλάδου καθώς τα νοσοκομεία διαλύονται, ρο ίδια και τα Κέντρα Υγείας.. Η νέα εξαγορά του ΙΑΣΩ General, που δρομολόγησε η CVC Capital Partners μετά και την εξαγορά του Metropolitan, κινητοποιεί ήδη επαφές μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών ελληνικών κλινικών, όπως το «Υγεία» και το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ επίκειται και η αναδιάρθρωση του ομίλου Euromedica από τις πιστώτριες τράπεζες.

Θρυαλλίδα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν η αυξανομένη ζήτηση που έχουν οι ασφάλειες υγείας στην ελληνική αγορά, καθώς τα νοικοκυριά διαπιστώνουν την κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας, η οποία με τη σειρά της έφερε ξένους επενδυτές στις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων στην Αγροτική Ασφαλιστική και την Εθνική Ασφαλιστική αντίστοιχα. Με τις ασφαλιστικές καλά κεφαλαιοποιημένες και την παραγωγή ασφαλίστρων ανοδική ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας, οι κλινικές, αποκτούν έναν εύρωστο πελάτη. Η κινητικότητα που καταγράφεται στην παρούσα συγκυρία στον κλάδο είναι πολυεπίπεδη. Αφορά τόσο συζητήσεις ξένων με ελληνικές πιστώτριες τράπεζες όσο και ασφαλιστικές υπό ξένο πλέον έλεγχο που ενδεχομένως να τοποθετούνταν σε περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση της Euromedica συζητείται η κατά τμήματα πώληση και όχι η είσοδος ξένου στρατηγικού επενδυτή, αφού αυτό θα σήμαινε πως θα έρεπε να προσυμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες απομειώσεις των απαιτήσεών τους. Υπενθυμίζεται πως η Euromedica βαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό ύψους 417 εκατ. εκ των οποίων άνω των 370 έχει καταταχθεί ως βραχυπρόθεσμος αφού είναι μη εξυπηρετούμενος.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει κατά 100% την ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», την εταιρεία Ημιθέα Α.Ε., την περιλαμβάνει στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού και υπάρχει διαδικασία πώλησης σε εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Πηγές τη αγοράς δεν αποκλείουν αγοραστής να είναι ο όμιλος «Υγεία», που ελέγχεται από τη Marfin Investment Group, στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Πειραιώς. «Οπως ακριβώς η Attica Group που ανήκει στην MIG αγόρασε τη συμμετοχή της Πειραιώς στην Hellenic Seaways, έτσι κάλλιστα μπορεί να γίνει και με το "Ντυνάν", καθώς οι δύο κλινικές θα αποκτήσουν συνέργειες και εκτόπισμα στην αγορά», αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Την Τετάρτη που πέρασε έγινε γνωστό πως η αμερικανική CVC έκανε πρόταση στη διοίκηση του ομίλου ΙΑΣΩ για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γενικής κλινικής ΙΑΣΩ General στο Χολαργό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατ' αρχήν αποδεκτή. Η εισηγμένη εταιρεία ΙασΩ, που ελέγχει και άλλες κλινικές, έχει εγγεγραμμένη στα βιβλία της την καθαρή αξία της συμμετοχής της στη θυγατρική της στον Χολαργό στα 56,071 εκατ. ευρώ.
Πριν από έξι μόλις μήνες η CVC προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan, έναντι τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (γενικές, ψυχιατρικές, μαιευτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) παρουσιάζει σταθερότητα τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», που εκπόνησε η εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Οπως εξηγεί στην «Κ», ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται πως διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. το 2016.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline