Κυριακή 14 Ιουλίου 2024  11:17:53

Νέα καλύτερα δεδομένα για τις αρρώστιες- μάστιγες της εποχής μας. Για τον εγκέφαλο, τη εκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα τη γεροντική. Κύριο

Εντόπισαν νέα στοιχεία που αναδεικνύουν την μεγάλη ποικιλομορφία του γηράσκοντος εγκεφάλου, περιλαμβανομένων και παραδειγμάτων δωρητών με αντοχή στη νοσηρότητα.

Νέα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την βιολογική βάση της νόσου-μάστιγας Αλτσχάιμερ και επίσης της άνοιας, έρχονται στο φως από αμερικανική μελέτη που έγινε σε δείγματα 107 εγκεφάλους ηλικιωμένων ατόμων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του eLife, ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφαλικής Επιστήμης Allen και του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον Kaiser Permanente εντόπισαν νέα στοιχεία που αναδεικνύουν την μεγάλη ποικιλομορφία του γηράσκοντος εγκεφάλου, περιλαμβανομένων και παραδειγμάτων δωρητών με αντοχή στη νοσηρότητα.

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα είναι διαθέσιμα στην ανοιχτής πρόσβασης βάση Allen Brain Atlas.
«Καθώς ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 90 ετών αυξάνει ραγδαίως, η κατανόηση της υγιούς γήρανσης και των σχετικών με την γήρανση νόσων, είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε πως η γνωστική εξασθένηση συσχετίζεται με τις εγκεφαλικές παθολογίες που συνηθίζουμε να αποδίδουμε σε παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ στους γηράσκοντες εγκεφάλους, καθώς και η υποκείμενη βιολογία για την ευαλωτότητα και την αντοχή στη νόσο», εξηγεί ο Εντ Λέιν από το Ινστιτούτο Allen.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν αν συσχετισμοί που είχαν παλαιότερα εντοπιστεί μεταξύ της γνωστικής κατάστασης, της γονιδιακής έκφρασης και των εγκεφαλικών παθολογιών, όπως οι πλάκες και τα συμπλέγματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, ισχύουν στους ηλικιωμένους. Για να το πετύχουν, σχεδίασαν μια πραγματικά εξαιρετική προσέγγιση συνδυάζοντας παραδοσιακές και ποσοτικές μετρήσεις για να συνδέσουν την γονιδιακή έκφραση με την νευροεκφύλιση που σχετίζεται με την ηλικία.

«Παρατηρήσαμε ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι εγκέφαλοι εμφάνιζαν συσχετισμό μεταξύ γνωστικής εξασθένησης και πλακών και συμπλεγμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, η έρευνα ανέδειξε τη σχέση άνοιας και μειωμένης ποιότητας του RNA στους περισσότερους ηλικιωμένους εγκεφάλους», συμπληρώνει ο Τζέρεμι Μιλλερ, συγγραφέας της μελέτης.

Όπως εξηγεί, «ένας παράγοντας που δεν λαμβάνεται πάντα υπόψη κατά την μελέτη της γονιδιακής έκφρασης στους ηλικιωμένους εγκεφάλους είναι η ποιότητα του ίδιου του γενετικού υλικού. Αυτή η μεταβλητή δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια συγκεκριμένη παθολογία ή νόσο, αλλά τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τη σημασία του σωστού ελέγχου της ποιότητας του RNA όταν μελετάμε τον γερασμένο εγκέφαλο και δείχνουν ότι εκφύλιση του γενετικού υλικού μπορεί να είναι ένα παραμελημένο στοιχείο της νευροεκφύλισης ή της άνοιας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline