Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:23:51

Όλο και πιο βίαιες οι επιθέσεις κατά των γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία στην Αττική όσο στην επαρχία. Ο Π. Πολάκης επικρίνεται για τις δηλώσεις απαξίωσης τους. Κύριο

ΠΟΕΔΗΝ: Ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των δημοσίων νοσοκομείων. Επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αλλεπάλληλες και πανελλήνιες Από Αττικλή έως Κρήτη και Μακεδονία οι καταγγελίες για θρασύτατες επιθέσεις κατά γιατρών, βιαιότητες από συγγενείς ασθενών και από γονείς παιδιών τραμπούκους η πρωταγωνιστές θερμών επεισοδίων στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερα τις ημέρες πίεσης κατά τις εφημερίες. Εξαγριωμένοι πολίτες με κραυγές απαξίωσης απέναντι σε νοσηλευτές, γιατρούς, βοηθούς και άλλο προσωπικό που παραμένουν απροστάτευτοι. Όχι μόνο απέναντι στις βρισιές και τη λεκτική βία αλλά δυστυχώς με γροθιές και ξυλοδαρμούς (νοσοκομεία Νάπυσας, Λαμίας κ.α.) Και μέχρι απειλές με όπλα.

Υπό το καθεστώς του φόβου εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές λόγω των επανειλημμένων περιστατικών βίας και κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εχουν καταγγελθεί οι συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και έχει επικρατήσει διάλυση στα νοσοκομεία, καθεστώς αναρχίας και ανομίας, ελλιπής φρούρηση και προστασία.

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα βίας κατά του προσωπικού του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου συνοδός ασθενούς τους απείλησε με όπλο, ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλώντας στο in.gr εξηγεί ότι λόγω του ελλιπούς προϋπολογισμού η πλειοψηφία, ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων, είτε απασχολεί ελάχιστο αριθμό ατόμων στον τομέα της Φύλαξης, είτε δεν έχει καθόλου μέτρα φύλαξης.

Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Λαμίας υπενθυμίζει ότι ήταν ένα εξ αυτών που είχε σημειωθεί κλοπή ιατρικών μηχανημάτων και αυτό «θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τη διοίκηση να λάβει μέτρα φύλαξης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, γενικότερα θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ασφάλεια των δημοσίων νοσοκομείων καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, τόσο τα κρούσματα κλοπών προσωπικών αντικειμένων ασθενών και προσωπικού, αλλά και οι επιθέσεις από συνοδούς ασθενών με θύματα γιατρούς και νοσηλευτές σε περιφερειακά νοσοκομεία (όπως της Νάξου, της Αμαλιάδας, του Κιλκίς και της Λαμίας), κάνουν το ΕΣΥ να μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι.

Ωστόσο ο Μιχάλης Γιαννάκος θέτει και θέμα ηθικής αποκατάστασης της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας θεωρώντας ότι οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για γιατρούς που ζητούν «φακελάκι» προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, έχει δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

«Πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούν οι πολίτες ότι οι γιατροί είναι μέρος του παρακράτους. Όταν υποβαθμίζεται η επαγγελματική μας υπόσταση πως περιμένουμε να μας σεβαστεί ο κόσμος που έρχεται στο νοσοκομείο. Λανθασμένα θεωρεί ότι πρέπει κάτι να δώσει για να εξυπηρετηθεί», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline