Τρίτη 21 Μαϊου 2019  12:13:42

Έλληνες γιατροί: Περιζήτητοι στο εξωτερικό, αδιαφορούν για τις θέσεις και συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ. Κύριο

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. Με βασικό δέλεαρ τον αφορολόγητο μισθό μέχρι 10.000 ευρώ(!), οι Σαουδάραβες θέλουν έμπειρους γιατρούς ή 35ρηδες χωρίς προϋπηρεσία αλλά με ειδικότητα για να στελεχώσουν ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει καν ανοίξει, αφού αναμένεται να εγκαινιαστεί το καλοκαίρι στην πόλη Κομπάρ.

Αδιαφορία και καμία σοβαρή ανταπόκριση. Δύσκολες συνθήκες εργασίας, μεγάλες ελλείψεις υλικών και προσωπικού, σοβαρές ευθύνες, μισθοί πείνας, καμμία εξέλίξη. Λήγει σήμερα η διορία υποβολής αιτήσεων των γιατρών που ενδιαφέρονται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού. Εως και χθες το μεσημέρι –και αφού είχαν προηγηθεί οι συστάσεις των Ιατρικών Συλλόγων στα μέλη τους, να μην υπογράψουν συμβάσεις– είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ περίπου 800 γιατροί. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών είναι 2.800. Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους για τις συμβάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν απαξιωτικές.

Οι σύλλογοι διαμαρτύρονται κυρίως για τις αποδοχές των συμβεβλημένων γιατρών.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη 2.250 ενηλίκων και κάθε οικογενειακός παιδίατρος 1.500 παιδιών. Πρόκειται για πληθυσμό που στην πλειονότητά του (σε ποσοστό που εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 65%) είναι υγιής και δεν επισκέπτεται συχνά γιατρό. Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των οικογενειακών γιατρών κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ (το ακριβές ποσό ορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης και την ηλικιακή κατανομή αυτού).

Την ίδια στιγμή, σθεναρή αντίσταση στην υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να προβάλλουν οι οπτικοί-οπτομέτρες. Δύο εβδομάδες μετά την πρόσκληση σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ έχουν υποβάλει αιτήσεις περίπου 150 πάροχοι οπτικών ειδών, εκ των 2.500 που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα σύμβαση θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται να προπληρώνουν για την αγορά τους. Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός όμως που σημαίνει τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα ισχύος της νέας σύμβασης, μία καθυστέρηση της τάξης των τριών μηνών (μετά τους τρεις μήνες η οφειλή θα χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη).

Εν τω μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία καλεί τους γιατρούς ΕΣΥ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία διοργανώνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17). Η Ομοσπονδία ζητεί αφενός να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, αφετέρου να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ είναι 2.100, εκ των οποίων 600 κινδυνεύουν με απόλυση – πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει τέλος του 2018), μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων παράνομη. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.500, που σημαίνει ότι ακόμα και εάν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις επικουρικών (περίπου 1.045), δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες.
Ελληνας γιατρός στην έρημο για 10.000 ευρώ

«Κάστινγκ» επιστημόνων θα γίνει στην Αθήνα προκειμένου να στελεχωθεί νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία

Το ιδιωτικό νοσοκομείο (όπως αποτυπώνεται σε μακέτα) θα λειτουργεί στην πόλη Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας, στελεχωμένο πιθανότατα και με έλληνες γιατρούς

«Οαση» καριέρας και μηνιαίων απολαβών βλέπουν στην αραβική έρημο έλληνες γιατροί, οι οποίοι τολμούν να σφραγίσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ή να εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας για μια (καλοπληρωμένη) θέση εργασίας στο Βασίλειο. Ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας - κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε «εισιτήριο» σε περίπου 150 έλληνες γιατρούς -, το δικό τους «κάστινγκ» επιστημόνων θα κάνουν στην Αθήνα, από την προσεχή Πέμπτη έως και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλής του Mouwasat Medical Group, ενός ιδιωτικού ομίλου με νοσοκομεία σε Ριάντ, Νταμάμ, Μεδίνα, Τζουμπάιλ, Κατίφ.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. Με βασικό δέλεαρ τον αφορολόγητο μισθό μέχρι 10.000 ευρώ(!), οι Σαουδάραβες θέλουν έμπειρους γιατρούς ή 35ρηδες χωρίς προϋπηρεσία αλλά με ειδικότητα για να στελεχώσουν ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει καν ανοίξει, αφού αναμένεται να εγκαινιαστεί το καλοκαίρι στην πόλη Κομπάρ.

Για ζωηρό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές μιλούν οι υπεύθυνοι εταιρείας εύρεσης εργασίας που συνεργάζεται με τους φορείς υγείας (δημόσιους και ιδιωτικούς) της Μέσης Ανατολής.

«Τελευταία, οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται και για ειδικευμένους γιατρούς χωρίς καθόλου προϋπηρεσία. Γενικώς, τους ενδιαφέρουν πολύ οι χειρουργοί, όπως νευροχειρουργοί και πλαστικοί, αλλά και οι ειδικότητες της παθολογίας, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.τ.λ.» λέει στα «ΝΕΑ» ο Θέμης Καλογεράκος, εκ των υπευθύνων του γραφείου της Eurosynapses στην Αθήνα.

Μετά την «παρέλαση» τουλάχιστον 200 Ελλήνων μπροστά από την επιτροπή του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τη διαδικασία της συνέντευξης αναμένεται να περάσουν το τριήμερο 1-3 Φεβρουαρίου πάνω από 70 επιστήμονες: «Αυτή τη φορά τα κριτήρια είναι πιο συγκεκριμένα και αυστηρά, επομένως εκτιμάται ότι τελικά θα λάβει προσφορά για εργασία μικρότερος αριθμός γιατρών, περίπου 20».

ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ. Με εξαίρεση τους γενικούς ιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους μικροβιολόγους - βιοπαθολόγους και τους ψυχιάτρους, οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται για όλες τις ειδικότητες, αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 57 ετών (λόγω τοπικής νομοθεσίας).

Οσο για τον μισθό, κυμαίνεται περίπου στα 10.000 ευρώ για τους έμπειρους γιατρούς και στα 5.000 ευρώ για τους ειδικευμένους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ προβλέπονται μεταξύ άλλων μπόνους παραγωγικότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και επείγουσα περίθαλψη, δωρεάν και πλήρως επιπλωμένα οικογενειακά διαμερίσματα σε συγκρότημα κοντά στο νοσοκομείο (με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και πισίνα!), δωρεάν μεταφορές κ.ά.

«Ολο αυτό το πακέτο παροχών κεντρίζει τους έλληνες επιστήμονες. Είναι ενδεικτικό ότι μας τηλεφωνούν για να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στα νοσοκομεία της Μέσης Ανατολής.
Υπάρχουν ειδικότητες, όπως γυναικολόγοι, μικροβιολόγοι και άλλοι, που έχουν μεγαλύτερη κάμψη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον έντονη η σκέψη της δουλειάς εκτός Ελλάδας» προσθέτει ο υπεύθυνος της Eurosynapses.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αν ο τρόπος ζωής και οι περιορισμοί στη Σαουδική Αραβία αποτρέπουν τους επιστήμονες ή προβληματίζουν όσους ετοιμάζουν βαλίτσες για το Βασίλειο, επισημαίνει: «Σίγουρα είναι διαφορετική η κατάσταση εκεί και υπάρχουν ζητήματα που τους ανησυχούν. Ομως τα όποια προβλήματα λύνονται με τη βοήθεια του προξενείου και των νοσοκομείων που είναι συνεργάσιμα». Επιπλέον, στη χώρα προωθείται πλέον (από τον 32χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) ένα πιο «ανεκτικό» Ισλάμ: «Πράγματι, όπως μας λένε οι γιατροί, κάτι αλλάζει. Ακόμα και στο Ριάντ όπου ήταν αυστηρά τα πράγματα, έχουν χαλαρώσει».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα