Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:09:52

Γιόγκα-διαλογισμός προστασία από την άνοια

Η άνοια αποτελεί μια νόσο που επηρεάζει σταδιακά την ανθρώπινη μνήμη με αποτέλεσμα να καθιστά την καθημερινότητα των ασθενών ολοένα και πιο δύσκολη.


H άνοια καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνονται οι νοητικές λειτουργίες.
Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών και εξελίσσεται προοδευτικά σε 8 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και αποτελεί το 50% έως 70% όλων των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050 και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 135 εκατομμύρια.
Παρ' όλο όμως που είναι μία συνήθης νόσος, τις περισσότερες φορές η διάγνωση δεν γίνεται στο αρχικό της στάδιο ή είναι εσφαλμένη.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας δεν εγκαταλείπουν μια συγκεκριμένη συνήθεια, μπορεί να προστατευτούν από την άνοια.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικότεροι τρόποι στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι των σταυρόλεξων και των ασκήσεων μνήμης, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών.
Ο διαλογισμός ενδέχεται να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας αλλά και το άγχος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η πανάρχαια αυτή τεχνική χαλάρωσης μπορεί να απενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται επίσης με πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών.

Οσοι συμμετέχοντες είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, διαχειριζόμενοι ευκολότερα καταστάσεις που προκαλούν στρες. Ως γνωστόν, η σταδιακή απώλεια μνήμης προκαλεί άγχος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλλει στην διακοπή του καπνίσματος, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμα και στην πρόληψη της ψωρίασης.

Αν εσείς ή οι συγγενείς σας προσπαθείτε να βελτιώσετε την μνήμη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η τακτική άσκηση με γιόγκα και διαλογισμό  μπορεί να αποτελεί μια απλή, ασφαλή και φθηνή λύση για τη βελτίωση της κατάστασης του εγκεφάλου σας, τονίζουν οι ειδικοί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline