Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:39:41

ΠΟΕΔΗΝ: Πέθανε 48χρονη μητέρα γιατί το Κέντρο Υγείας εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες

Τη ζωή μιας 48χρονης μητέρας δύο ανηλίκων στη Θεσπρωτία κόστισε η αποδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Οπως αναφέρει η άτυχη μητέρα αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της, το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας. Ωστόσο ήταν κλειστό, καθώς εφημερεύει μόνο τις ζυγές ημέρες, ενώ τις μονές, οι γιατροί του Κέντρου, πραγματοποιούν εφημερίες στα γειτονικά Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είναι πεπεισμένοι ότι πιθανότατα θα έσωζαν τη γυναίκα εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό, καθώς ήταν γνωστό το ιστορικό της. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Σε περισσότερο από μία ώρα διεκομίσθη στο ΤΕΠ του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας (αγροτικός δρόμος με πολλή κίνηση), χρόνος που απεδείχθη μοιραίος».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Πρέβεζας, 28 χιλιόμετρα από Κ.Υ. Ηγουμενίτσας (ΤΕΠ), 24 χιλιόμετρα από το Κ.Υ. Πάργας. Λόγω έλλειψης ιατρών, εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες έως τις 3 το μεσημέρι.

Τις μονές ημέρες του μήνα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Πάργας. «Δυστυχώς η γυναίκα χάθηκε επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα σε μονή ημέρα του μήνα. Οι ιατροί που υπηρετούν είναι η διευθύντρια οδοντίατρος και τρεις γενικοί ιατροί. Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους τον χειμώνα και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Κλείνει το μεσημέρι τις μονές ημέρες και οι γιατροί κάνουν εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Η λύση των προβλημάτων των εφημεριών ενός Κέντρου Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται με "απογύμνωση" ενός άλλου Κέντρου Υγείας κι έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών μιας άλλης περιοχής» σημειώνει.
Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει και συχνά φαινόμενα βίας σε βάρος ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, λόγω πλημμελούς φύλαξης.

«Νοσηλευτής ξυλοκοπήθηκε αναίτια από συνοδούς μιας ασθενούς ρομά κατά την εξέτασή της. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί. Γίνονται διαρρήξεις οχημάτων στο προαύλιο και βίαιες επιθέσεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι φραστικές επιθέσεις κι απειλές από ρομά είναι καθημερινό φαινόμενο. Πριν υπάρξει σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου, θα πρέπει να επιληφθεί το υπουργείο Υγείας και να αυξηθεί η φύλαξη» ζητεί η Ομοσπονδία.
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στα ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, όπου την περασμένη Πέμπτη γιατρός του Κέντρου Υγείας Λυγουρίου που κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης γιατρών δέχθηκε αναίτια επίθεση από ομάδα ρομά (γρονθοκοπήθηκε πολλές φορές βίαια).

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι αναστατωμένοι, καθώς είναι εκτεθειμένοι σε βίαιες συμπεριφορές συνοδών και ασθενών χωρίς αιτία. Αυτά συμβαίνουν λόγω πλημμελούς φύλαξης. Την ώρα του περιστατικού το νοσοκομείο φυλασσόταν από μια γυναίκα security.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline