Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:03:24

Προσωρινά ελεύθερος με όρους-φραγμούς μέχρι τη δίκη στις 4 Ιουνίου ο Όσκαρ Πιστόριους. Έκπληξη για τη δεύτερη νίκη του στην ανάκριση. Κύριο

Προηγήθηκε η αντικατάσταση του αρμόδιου αστυνόμου-ερευνητή, που είχε εισηγηθεί την κράτηση του Πιστόριους μέχρι τη δίκη, όπως ζητούσε και η νομική πλευρά της οικογένειας του θύματος.

 

Μετά από τέσσερις μέρες αγωνίας, ο Οσκαρ Πιστόριους άκουσε με ανακούφιση τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ντέσμοντ Νέιρ να λέει ότι δεν θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση κάνοντας δεκτό το αίτημα του να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 1.000.000 ραντ (περίπου 85,867.84 ευρώ) από τα οποία τα 100.000 ραντ θα πρέπει να τα προκαταβάλει αμέσως ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνει έγκριση για να ταξιδέψει οπουδήποτε έξω από την Πρετόρια, θα πρέπει να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ασφαλώς και όλα τα όπλα που διαθέτει. Επίσης του απαγορεύτηκε η κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Νοτιαφρικανός δικαστής ξεκαθάρισε πως δεν καταδικάζει ούτε αθωώνει τον Πιστόριους, αλλά η απόφαση του αφορά αποκλειστικά το αν θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μέχρι να οριστεί η τακτική δικάσιμος του διάσημου Παραολυμπιονίκη ή σε αντίθετη περίπτωση αν θα έπρεπε να κριθεί προφυλακιστέος.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ξεκίνησε στις 10.00 με τον Πιστόριους να υποβάλει ένορκη βεβαίωση αντί να απαντήσει σε ερωτήσεις ισχυριζόμενος πως η κατάθεση του έχει ερμηνευτεί λανθασμένα.

Ο Ντέσμοντ Νέιρ ανακεφαλαίωσε το σκηνικό του εγκλήματος αναφέροντας κάτω από ποιες συνθήκες πυροβόλησε τέσσερις φορές ο Πιστόριους επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους.

Επίσης όπως επεσήμανε, βάσει της κατάθεσης του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη, έχει φίλους και οικογένεια που ζουν στη Ν. Αφρική, όμως έχει και φίλους στο εξωτερικό. Ο Νέιρ πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος δεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν.
Ο τελευταίος κατά την διάρκεια της τελικής αγόρευσης στην αίθουσα του δικαστηρίου της Πρετόρια, παρέμεινε βουβός με χαμηλωμένο βλέμμα αντιμετωπίζοντας με ανακούφιση την απόφαση. Ο Πιστόριους θα ξαναβρεθεί στις αίθουσες του δικαστηρίου στις 4 Ιουνίου.

Τι οδήγησε τον δικαστή σ' αυτήν την απόφαση, ενώ τα στοιχεία εναντίον του Πιστόριους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά ουδείς γνωρίζει. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι ο Πιστόριους, εθνικός ήρωας για την Νότια Αφρική, αποφέρει πολλά έσοδα στην Κυβέρνηση της χώρας που δεν είναι εύκολο –όπως φαίνεται- κανείς να αγνοήσει.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline