Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  05:51:53

To σοβαρό λάθος μιας γυναίκας όταν πλένεται στο ντους

Το ζεστό ντους μας ανακουφίζει και φέρνει χαλάρωση στο πιεσμένο από όλη την ημέρα μυικό μας σύστημα, βοηθά τους πόρους του δέρματος να ανοίξουν και καταπραΰνει τους μυικούς πόνους.


Από την άλλη ένα κρύος ντους ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και το δέρμα δείχνει πιο σφριγηλό και πιο υγιές. Μπορεί τα μαλλιά να μην χρειάζονται λούσιμο καθημερινά ωστόσο το σώμα επιβάλλεται να απολυμαίνεται κάθε μέρα. Για πολλούς, σοβαρούς λόγους, που κρίνουν την υγεία μας και βέβαια τη συναναστροφή μας με τους γύρω μας.

Tι μπορεί όμως να κάνουμε λάθος εμείς οι γυναίκες όταν πλενόμαστε στο ντους με κίνδυνο να βλάψουμε την υγεία μας;
Σύμφωνα με μια μελέτη, το ντους μπορεί να αποτελέσει πηγή αυξημένου κινδύνου για βακτηριακή μόλυνση και σε ακραίες και πολύ σπάνιες περιπτώσεις για κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ορισμένες γυναίκες συνηθίζουν να κατευθύνουν την ροή του νερού απευθείας στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων και ειδικότερα στον κόλπο τους. Θεωρούν ότι αυτή η πρακτική θα "καθαρίσει" καλύτερα την ευαίσθητη περιοχή, αλλά είναι μεγάλο λάθος. Κάτι τέτοιο όπως τονίζουν οι ειδικοί ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης, την βακτηριακή κολπίτιδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι 'φιλικά' και ορισμένα άλλα δυνητικά επιβλαβή – υπάρχει μία λεπτή ισορροπίαμεταξύ των δύο ειδών. Το περιβάλλον ενός υγιούς κόλπου είναι ελαφρώς όξινο (pH 3,8 – 4,5) και η οξύτητα αυτή είναι που διατηρεί τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία πάθηση που εμφανίζεται όταν παρατηρείται διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο αυτών ειδών βακτηρίων, με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, η οποία σχετίζεται με αύξηση της τιμής του pH, καθώς ο κόλπος καθίσταται λιγότερο όξινος. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κολπικών εκκρίσεων και επηρεάζει 1 στις 3 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του 20% των εγκύων γυναικών.

Αν και οι περισσότεροι γιατροί και γυναικολόγοι συστήνουν έντονα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ντους στον κόλπο τους, εντούτοις πολλές γυναίκες συνεχίζουν να το κάνουν, επειδή θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό έχει θετικά οφέλη για την υγεία τους, όπως αυξημένη καθαριότητα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλύσιμο του κόλπου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του μιας γυναίκας και μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί μερικές φορές πολύ δυσάρεστη μυρωδιά.
Ερευνες εντόπισαν μάλιστα ότι οι γυναίκες που κάνουν ντους στον κόλπο (κολπική πλύση με απευθείας ροή νερού μέσα στον κόλπο) διπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline