Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:38:12

Γιατί είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας οι πολίτες

Αρνητική πορεία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας της χώρας την τελευταία διετία «βλέπει» μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν οικονομικά τις δαπάνες υγείας που τους αναλογούν.

Το 49% δηλώνει ότι έχει δυσκολία να πληρώσει για υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία του και το 42% πληρώνει σήμερα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής για φάρμακα σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή, έξι στους δέκα γιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τους ασθενείς. Κακή αρχή κάνει και το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Αlco το διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2018, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε δείγμα 1.000 πολιτών άνω των 25 ετών από όλη την επικράτεια και 400 γιατρών-μελών του ΙΣΑ. Ειδικότερα, τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους πολίτες πιστεύουν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν την τελευταία διετία, το 36% ότι έμειναν στάσιμες και μόλις το 14% ότι βελτιώθηκαν. Η έρευνα καταγράφει και μία αντίφαση. Αν και πολλοί πολίτες βλέπουν επιδείνωση των υπηρεσιών, ωστόσο συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα δημόσια νοσοκομεία: το 64% επισκέφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια δημόσιο νοσοκομείο και από αυτούς το 62% δήλωσε ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες.

Αγνοια για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλώνουν δύο στους τρεις ερωτωμένους (66%). Κατόπιν τούτου, μόλις το 16% απαντά ότι θα εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό. Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των γιατρών (80%) θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες και το 72% δεν θέλει να εργαστεί στο νέο σύστημα. Οι γιατροί αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 60% την πολιτική υγείας των τελευταίων ετών και τουλάχιστον οι μισοί έχουν σκεφτεί να φύγουν στο εξωτερικό.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας «αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών υγείας» και σημειώνει: «Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ακόμη μία παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline