Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:00:41

Δημήτριος Μουσιώλης: Πως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των αιμορροΐδων

«Τα στατιστικά δείχνουν πως ένας στους τρεις, κάποια στιγμή της ζωής τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Οι πιθανότητες αυξάνονται στις ηλικίες μεταξύ 45-65 ετών.


Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, αιμορραγία, κνησμός και αίσθημα ατελούς αφόδευσης είναι τα τέσσερα βασικά συμπτώματα της πάθησης, ενώ γενικότερα οι διαταραχές της εντερικής λειτουργίας μπορούν να «πυροδοτήσουν» την εξέλιξή της

Οι αιμορροΐδες ως ασθένεια είναι γνωστή από την αρχαιότητα (1700 π.χ) καθώς βρέθηκαν αναφορές για αυτήν σε έναν Αιγυπτιακό πάπυρο. Αποτελούν ημιτονοειδείς αγγειακές δομές (αρτηριοφλεβικές διόδους) στην κοπροδόχο λήκυθο που βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται.

Οι κύριες αιτίες για την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι η δυσκοιλιότητα, που μπορεί να γίνει πιο έντονη μετά από δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη, ασκίτης), η απουσία βαλβίδων εντός των αιμορροϊδικών φλεβών και τέλος η ηλικία.

Είναι βέβαιο επίσης ότι η παρατεταμένη ορθοστασία ή αντίθετα η καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, επιβαρύνουν την κατάσταση των αιμορροΐδων. Θεωρείται τέλος ότι και κληρονομικοί παράγοντες ενέχονται στην παθογένειά τους.
ΜΗ άγνοια και ο φόβος οδηγούν πολλές φορές τον ασθενή στο να αποκρύπτει το πρόβλημα από τον ιατρό. Αποδίδει δε, αυθαίρετα, οποιοδήποτε σύμπτωμα από την περιοχή του πρωκτού στις αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα πιθανούς κινδύνους από τη μη έγκαιρη διάγνωση άλλων πιο σοβαρών παθήσεων.

Πρέπει εντούτοις να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι για να διαγνωσθεί η νόσος των αιμορροΐδων, είναι απαραίτητη η εξέταση του ασθενούς από ιατρό. Δεν σχετίζονται όλα τα συμπτώματα από τον πρωκτό με τις αιμορροΐδες, καθώς μπορούν να υπάρξουν και σε πληθώρα άλλων νόσων, πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνων. Ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο έλεγχος του εντέρου μπορεί να γλιτώσουν τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους.

Mην φοβάστε να αναζητήσετε λύση

Είναι όλες οι αιμορροΐδες ίδιες;

Υπάρχουν δύο τύποι: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι εσωτερικές εμφανίζονται πάνω από την κτενιαία γραμμή. Προκαλούν συνήθως ανώδυνη ορθική αιμορραγία. Ταξινομούνται ως εξής:

Α΄ βαθμού-χωρίς πρόπτωση, μόνο εξέχοντα αιμοφόρα αγγεία.
Β΄ βαθμού-πρόπτωση κατά την αφόδευση, αλλά άμεση αυτόματη ανάταξη
Γ΄ βαθμού-πρόπτωση που απαιτεί χειροκίνητη μείωση
Δ΄ βαθμού-πρόπτωση χωρίς τη δυνατότητα χειροκίνητης ανάταξης.

Οι εξωτερικές από την άλλη πλευρά εμφανίζονται κάτω από την κτενιαία γραμμή, καλύπτονται από πρωκτικό δέρμα και προκαλούν λίγα συμπτώματα κυρίως αν σχηματιστεί θρόμβος, όπως πόνο και οίδημα στην περιοχή.
Βεβαίως άλλες συχνές παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα ή του παχέος εντέρου μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.

Για το λόγο αυτό η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή (κλινική εξέταση) και με τη βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών μέσων.
Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία δίνει οριστική λύση

Η μέθοδος D.G.H.A.L.(Doppler Guided Hemorroidal Artery Ligation) πραγματοποιείται με τη συσκευή υπερήχων A-HAL Doppler 2. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη για το χειρουργό μέθοδος, ασφαλής για τον ασθενή και ελάχιστα επεμβατική. Αποτελεί το σίγουρο τρόπο για την απόλυτη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Πως λειτουργεί;

Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροΐδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται.

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Αυτό που ξεχωρίζει τη μέθοδο είναι ότι δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή άλλο εργαλείο κοπής (πχ lazer). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας, όπως επίσης και για αιμορραγούσες αιμορροΐδες. Ειδικά για αιμορροΐδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και δεν απαιτείται γενική αναισθησία.

Επίσης ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και μετά από αυτή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι τους και να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα.
Η μέθοδος D.G.H.A.L. έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%. Ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία και Ιαπωνία και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς».

Δημήτριος Μουσιώλης MD,MSc,
Ειδικός χειρούργος πρωκτού
Λαπαροσκοπική χειρουργική
Χειρουργική κήλης
Χειρουργική παχυσαρκίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline