Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιδημία της γρίπης, που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, σπέρνει θανάτους και δοκιμάζει την αντοχή των ΜΕΘ και των νοσοκομείων. Αγωνία για τη έξαρση τον Φεβρουάριο και ίσως Μάρτιο. Κύριο

Αλλη μία χρονιά η γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε κλίνες Εντατικής– δεν είναι μεγάλες. Το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ μία κενή κλίνη Εντατικής αριθμεί περί τα 40-50 άτομα, εκ των οποίων λίγα εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα.

Σε επικίνδυνο συνδυασμό-δοκιμασία για τη υγεία των Ελλήνων εξελίσσεται η έλλειψη των αναγκαίων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαζί με το δυνατό κύμα της εποχικής γρίπης. Κύμα που απλώνεται πανελλήνια, το οποίο ήδη σπέρνει τους πρώτους θανάτους και προκαλεί ανησυχία για τις συνεπειές του κατά τους «βαρείς μήνες» δοκιμασίας το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η λίστα με τους ασθενείς που διασωληνωμένοι σε κλινικές του ΕΣΥ περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ περιλαμβάνει καθημερινά, από την αρχή του έτους, δεκάδες ανθρώπους, με πολύ μικρό αριθμό «τυχερών» να βγαίνουν από αυτή διότι βρέθηκε το πολυπόθητο κρεβάτι και μεγάλο αριθμό λιγότερο τυχερών να παραμένουν σε αυτή, δίνοντας μια άνιση μάχη για τη ζωή τους.

Οι απώλειες από αυτήν την άνιση μάχη δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και οι επιπλοκές και συνεπώς οι λόγοι θανάτου. Το βέβαιον είναι πως τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου και ανέμεναν να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Ένας 73χρονος κατέληξε σε ΜΕΘ της Πάτρας όπου διακομίστηκε έπειτα από επτά ημέρες αναμονής, ένας 69χρονος κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και την ίδια μοιραία διαδρομή έκανε μια 67χρονη γυναίκα που επίσης βρισκόταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ και παράλληλα στη λίστα αναμονής.

Στα θύματα της λίστας προστέθηκε προχθές, Πέμπτη, και μια ασθενής που κατέληξε λόγω επιπλοκών της γρίπης αλλά εκτός ΜΕΘ. Κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφερε πως από τους τρεις ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης κατά το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, μία γυναίκα πέθανε εκτός ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποσαφηνίζει βεβαίως αν είχε ζητηθεί ή όχι ΜΕΘ για την ασθενή.

Λιγότερες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα περισσότερα τα θύματα της επιδημίας γρίπης

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν περίπου 540 κλίνες ΜΕΘ, 150 λιγότερες από αυτές που προβλέπονται.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το επιδημικό κύμα της γρίπης στη χώρα μας. Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων, λόγω επιπλοκών της γρίπης, οι οποίοι δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυξήθηκε από ένας σε τέσσερις, ενώ 21 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης σε 36. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 36 σοβαρά περιστατικά τα 35 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 ετών, και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν προσβληθεί από την «πανδημική γρίπη» και συγκεκριμένα από τον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09. Αν και στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%) οι 35 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, μόλις τρεις (9%) είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Οπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, «η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Αλλη μία χρονιά η γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε κλίνες Εντατικής– δεν είναι μεγάλες. Το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ μία κενή κλίνη Εντατικής αριθμεί περί τα 40-50 άτομα, εκ των οποίων λίγα εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με το τι ίσχυε το φθινόπωρο, όταν κατά μέσον όρο η λίστα περιελάμβανε 20-25 ασθενείς, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και στις παροξύνσεις της ΧΑΠ που παρατηρούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Και αναλόγως με την εξέλιξη της γρίπης, αναμένεται να αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιόδους κορύφωσης του επιδημικού κύματος γρίπης έχουν καταγραφεί ακόμα και 70 ασθενείς στη λίστα του ΕΚΑΒ.

 

Πολυμέσα