Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:10:33

Χάρβαρντ: Η επιστημονική συνταγή για μια ευτυχισμένη ζωή

Υπάρχει επιστημονική συνταγή για την ευτυχία και την μακροβιότητα; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ναι. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει μια πρωτότυπη μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο.

Με στόχο τον επιστημονικό καθορισμό των παραγόντων που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή, το γνωστό πανεπιστήμιο παρακολούθησε αναλυτικά τη ζωή 800 ανθρώπων κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών -δηλαδή σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του βίου τους- και κατέληξε στα έξι πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να έχουν πιο ευτυχισμένες ζωές.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρακολούθησε 800 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών -δηλαδή σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του βίου τους- και κατέληξε στα έξι πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να έχουν πιο ευτυχισμένες ζωές:

1. Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ουσίες και τα οινοπνεύματα δεν βλάπτουν μονάχα σοβαρά την υγεία αλλά και τις σχέσεις.
2. Τα χρόνια της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά ευεργετικά. Οι απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου έζησαν καλύτερα και περισσότερο.
3. Μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία οδηγεί σε μια χαρούμενη ενήλικη ζωή που διαρκεί περισσότερο. Το πόσο αγαπηθήκατε ως παιδί είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο και πως θα ζήσετε.
4. Οι σχέσεις είναι το παν για την ανθρώπινη ευτυχία και ευεξία. Και ποιο είναι το πλέον συνηθισμένο λάθος; Όταν κάποιες σχέσεις ξεθωριάζουν ή τελειώνουν, δεν καταβάλλουμε προσπάθεια στο να χτίσουμε νέους δεσμούς.
5. Οι δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων είναι σημαντικές για την εξέλιξη μας. Ο τρόπος που «απαντάμε» στις οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματα είναι ενδεικτικός για το πώς και πόσο ζούμε.
6. Η προσφορά στους άλλους και η ανάπτυξη μιας κοινότητας μας καθιστά λιγότερο εγωιστές και περισσότερο ευτυχισμένους.

Το ένα τρίτο του δείγματος -δηλαδή 268 άνθρωποι- ήταν απόφοιτοι του Χάρβαρντ με ημερομηνία γέννησης γύρο στα 1920. Όσο για τα άλλα δύο επιμέρους δείγματα της έρευνας; Το ένα ήταν βιομηχανικοί εργάτες και το άλλο γυναίκες. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μελέτες για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου σε βάθος δεκαετιών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline